The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Eerste hulp bij robotstofzuigers

Een robotstofzuiger maakt jouw vloer voor jou schoon, maar heeft hier soms wel wat ondersteuning bij nodig. In dit artikel bespreken we veelvoorkomende problemen met robotstofzuigers en leggen we uit wat je zelf doet om dit op te lossen. Zo geniet jij langer van jouw hulp in het huishouden.

Ruimte robotvriendelijk maken

Zijborstels en middenborstels vervangen robots

Een robotstofzuiger doet een hoop schoonmaakwerk voor jou, maar jij moet wel eerst de ruimte voorbereiden. Losliggende snoeren, elastiekjes, haarspeldjes, speelgoed of andere prullaria maken het de robotstofzuiger een stuk lastiger. Zo loopt hij vast, raakt ‘ie verstrikt of blokkeert hij volledig. Zorg er dus altijd voor dat de vloer vrij is van obstakels. Zet de stoelen even op tafel en vouw de kwastjes van het vloerkleed even onder het kleed.

Sensoren en lasers schoonmaken

Robotstofzuiger sensoren vies

Afhankelijk van hoe geavanceerd jouw robotstofzuiger is, heeft deze verschillende sensoren om zijn weg te vinden in huis. Afgrondsensoren voorkomen dat de robot van de trap af valt, afstandssensoren zorgen ervoor dat de robot nergens tegenaan rijdt en botssensoren remmen de robot af als hij ergens tegenaan gaat rijden. Doet de robot ineens dingen die hij normaal niet doet, dan zijn de sensoren of lasers waarschijnlijk vies. Deze zijn gemakkelijk schoon te maken, wat veel van deze problemen oplost.

Het laadstation plaatsen

Robot vindt basisstation niet

Wanneer de robotstofzuiger het laadstation niet kan vinden, laadt hij niet automatisch op en raakt de accu leeg. De meest voorkomende reden hiervoor is dat het basisstation niet genoeg ruimte heeft. In de handleiding van de robot staat hoeveel ruimte er rondom het basisstation vrij moet zijn. In sommige gevallen is het zo dat de robot niet gestart is vanaf het basisstation. Zorg ervoor dat de robot altijd start vanaf het basisstation zodat hij zijn weg weer eenvoudig terug kan vinden.

En toen was er licht

Robotstofzuiger in donker

De robotstofzuiger heeft net als ons licht nodig om goed schoon te maken. In slecht licht doen de sensoren het minder goed. Zet je dus graag de robotstofzuiger ‘s nachts aan, vergeet dan niet een lampje aan te laten. Hierdoor botst hij niet tegen obstakels aan, valt ‘ie per ongeluk van de trap of maakt ie simpelweg niet schoon omdat hij de weg niet vindt.

Kasten en drempels

Robotstofzuiger vast onder kast

Kasten en drempels zijn soms een uitdaging voor de robotstofzuiger. Wanneer er niet genoeg lichtinval is, ziet de robotstofzuiger de kast niet en rijdt hij zich klem. Afhankelijk van de hoogte van de robotstofzuiger, rijdt hij wel of niet onder meubels door. Te hoge drempels vormen een obstakel en zorgen ervoor dat de robot omkeert. Als je helemaal niet wilt dat de robotstofzuiger onder de kast komt, plaats dan een magneetstrip of zet een virtuele toren neer.

De batterij raakt steeds sneller leeg

Batterij robotstofzuiger raakt leeg

Dat klopt. Alle robotstofzuigers hebben een oplaadbare accu. Naar verloop van tijd wordt de kwaliteit hiervan minder, net als bij een mobiele telefoon bijvoorbeeld. Vind je het belangrijk dat de accu zo lang mogelijk goed blijft? Kies dan voor een robotstofzuiger met een accu gemaakt van Li-Ion. Deze accu's zijn van de beste kwaliteit en gaan het langste mee.

De zuigkracht wordt minder

Zuigkracht robotstofzuigers wordt minder

Robotstofzuigers hebben een relatief kleine stofopvang als je deze vergelijkt met reguliere stofzuigers. Het is aan te raden de stofbak na elke stofzuigbeurt te legen. De robot heeft dan weer ruimte om zoveel mogelijk op te zuigen tijdens de volgende schoonmaakronde. Als de robot bij jou thuis meer dan 100 vierkante meter moet stofzuigen, kijk dan goed naar de opvangcapaciteit. Hoe groter de stofbak, hoe langer de robotstofzuiger goed schoonmaakt.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen