The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Type rookmelders en detectoren

Er zijn verschillende type melders. Zo zijn er rookmelders, hittemelders, gasmelder, koolmonoxidemelders en combimelders die zowel rook als koolmonoxide detecteren. Wat de verschillen zijn tussen de melders, leg ik graag aan je uit.

Rookmelders

Rookmelders

Al onze rookmelders zijn optisch. Een optische rookmelder werkt op basis van infrarood. Hierdoor is de melder betrouwbaar en weet je zeker dat hij tijdig rook detecteert. Plaats een rookmelder in de gang en overloop voor een minimale beveiliging. Wanneer voor extra veiligheid in huis wilt gaan, plaats je op elke verdieping een rookmelder, inclusief de slaapkamers.

Koolmonoxidemelders

Koolmonoxidemelders

Een koolmonoxidemelder detecteert koolmonoxide. Ook wel CO genoemd. Koolmonoxide is een gevaarlijk gas zonder kleur, smaak en geur. Koolmonoxide ontstaat bij slecht onderhouden en/of slecht functionerende warmtebronnen zoals cv-ketels, geisers en kachels. Het gas komt vrij bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals olie, aardgassen, benzine en hout. Omdat je het niet ruikt, proeft of ziet, loop je gemakkelijk een koolmonoxidevergiftiging op zonder dat je het door hebt. Het is daarom belangrijk om een koolmonoxidemelder (CO-melder) in huis te hebben, die je tijdig waarschuwt. Plaats een koolmonoxidemelder altijd op ooghoogte en niet verder dan 1,5 meter van de warmtebron.

Gasmelders

Gasmelders

Een gasmelder waarschuwt je bij een te hoge concentratie methaan, aardgas of propaan- en butaangas. Op de gasmelder stel je eenvoudig in welk gas je wilt detecteren. Plaats de melder in de buurt van de bron zoals de cv-ketel, boiler, geiser of het gasfornuis.

Hittemelders

Hittemelders

Een hittemelder is handig voor ruimtes waar rook en damp regelmatig aanwezig zijn. Denk hierbij aan de keuken, garage of kelder. In deze ruimtes is het niet handig om een rookmelder te plaatsen. Bij het koken komt er veel damp vrij, wat een rookmelder als rook detecteert. Voor een keuken, garage of kelder is het verstandig om gebruik te maken van een hittemelder. Een hittemelder detecteert namelijk temperaturen vanaf 60 graden Celcius en reageert niet op rook en/of damp.

Combimelders

Combimelders

Een combimelder meet 2 verschillende stoffen en heeft dus een combinatiefunctie. Neem bijvoorbeeld een rook- en koolmonoxidemelder. Deze melder detecteert zowel rook als koolmonoxide. Bij deze melders is het belangrijk dat je vooraf bepaalt wat je wilt detecteren, rook of koolmonoxide. Dit heeft namelijk te maken met de plaatsing van de melder. Bij het detecteren van rook, plaats je de melder aan het plafond. Bij koolmonoxide plaats je de melder juist (op ooghoogte) aan de muur.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen