The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jaimy

Advies over vuilbakken

In elk huishouden staan tegenwoordig één of meerdere vuilbakken. Welke bak je kiest, hangt af van de grootte van je huishouden en van het gebruiksgemak dat je van de afvalemmer wilt hebben. Wil je een vuilbak die niet opvalt in je keuken of wil je juist een echte blikvanger? Op deze adviespagina leggen we de verschillende mogelijkheden aan je uit, om je te helpen bij het maken van de beste keuze voor jou.

1. Afval scheiden of niet?

vuilbak met 2 binnenemmers

Om afval te scheiden heb je een vuilbak met meer dan één vak nodig, ook wel een recycler of afvalscheider genoemd. Doordat er 2, 3 of meer verschillende vakken in de vuilnisbak zitten, houd je het groene afval en restafval gescheiden en draag je zo bij aan een beter milieu. Wil je graag meer ruimte voor het vuilnis? Kies dan voor een vuilbak zonder mogelijkheid om afval te scheiden.

2. Op welke manier wil je de afvalemmer openen?

Er zijn verschillende manieren waarop je een vuilbak kunt openen. Hygiëne in de keuken is belangrijk, waardoor er verschillende systemen zijn ontworpen om de vuilbak te openen zonder je handen te hoeven gebruiken.

Openen met een sensor of soft touch

vuilbak met sensor voor openen deksel

Sensor

 • Het deksel opent zonder hem aan te raken.
 • Het deksel wordt niet vies omdat je hem niet hoeft aan te raken.
 • Let op waar je de vuilbak plaatst om onnodig openen te voorkomen.
vuilbak met soft touch voor openen deksel

Soft touch

 • Een lichte druk op het deksel is voldoende om de vuilbak te openen.
 • Deksel blijft open staan zodat je eventueel meer kunt weggooien.
 • Doordat je het deksel aan moet raken wordt hij sneller vies.

Openen met een voetpedaal of swing deksel

vuilbak met pedaal voor openen deksel

Pedaal

 • Hygiënisch want je opent het deksel niet met je handen.
 • Je hebt beide handen beschikbaar om het afval weg te gooien.
 • Het deksel is bij sommige emmers niet afneembaar.
vuilbak met swing deksel

Swing

 • Enkel een lichte aanraking nodig om te openen.
 • Het deksel is afneembaar zodat je de afvalzak eenvoudig verwisselt.
 • Deksel wordt snel vies door aanraking met afval.

3. Hoe groot is je huishouden?

kookeiland met 60 liter vuilbak

De grootte van je vuilbak hangt grotendeels af van de grootte van je huishouden. Wanneer je huishouden uit meer dan vijf personen bestaat, heb je logischerwijs meer afval dan wanneer je bijvoorbeeld een tweepersoonshuishouden hebt. Ook dien je rekening te houden met het feit of je afval scheidt en zo ja, op welke manieren je dit doet. Wanneer je allerlei soorten afval scheidt, is je prullenbak minder snel vol dan wanneer je bijvoorbeeld alleen compost scheidt. Scheid je helemaal geen afval, dan heb je een vuilbak met een ruime inhoud nodig.

4. Heb je weinig ruimte in je keuken?

vuilbak met uitneembare binnenemmer

Heb je weinig ruimte in je keuken, maar toch een vuilbak met een ruime inhoud nodig? Kies dan voor een inbouwprullenbak. Hier kies je ook voor wanneer je je vuilbak liever uit het zicht hebt staan. Een inbouw afvalemmer monteer je in je keukenkastje, waardoor de vuilbak niet zichtbaar is wanneer je het kastje sluit. Dat geeft een nette en opgeruimde uitstraling. Zie je het niet zitten om een prullenbak in je keukenkastje te monteren of heb je simpelweg geen ruimte in één van de kastjes? Kies dan voor een rechthoekige of halfronde afvalemmer. Deze plaats je recht tegen de muur, zodat je in vergelijking met een ronde vuilbak veel ruimte bespaart.

5. Waar kun je verder nog op letten?

Heb je een keuze gemaakt voor een bepaald soort vuilbak? Dan zijn er nog een aantal andere dingen waar je op kunt letten. Zo kun je kiezen voor een vuilbak met een motion control sluiting, waarbij het deksel geruisloos sluit en niet met een harde klap dicht valt. Zo blijft het materiaal van de prullenbak beschermd. Heb je gekozen voor een roestvrijstalen afvalemmer? Dan heb je ook de mogelijkheid te kiezen voor een fingerprint proof coating. Deze coating zorgt ervoor dat vingerafdrukken niet zichtbaar zijn. Handig voor wanneer je kinderen hebt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Jaimy
Artikel van:
Jaimy Prullenbakspecialist.


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen