The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Wat is diafragma?

Er zijn vast een aantal fototermen waar je weleens van hebt gehoord, maar waarvan je geen idee hebt wat het is. Diafragma is daar waarschijnlijk één van. In dit artikel leg ik je precies uit wat diafragma is, hoe het werkt en wanneer je het gebruikt.

Basis instellingen van je camera

De basis van fotografie is sluitertijd, diafragma en ISO. Als je deze drie elementen begrijpt weet je precies wat je moet doen om jouw foto's goed te belichten en het effect in je foto te creëeren dat je zoekt. Martijn legt je deze 3 elementen in deze video uit.

Wat is diafragma?

betekenis diafragma

De sensor van je camera heeft licht nodig om het beeld om te zetten in een foto. Met het diafragma wordt de lensopening bedoeld waardoor het licht op de sensor valt. De grootte van deze opening bepaalt hoeveel licht er binnenkomt op de sensor. Daarnaast is diafragma een belangrijke factor in het bepalen van de scherptediepte. Een kleine scherptediepte betekent dat er een klein deel in de foto scherp is en een groot deel onscherp.

Hoe werk het precies?

hoe werkt diafragma

Je kunt de lensopening van je camera het beste vergelijken met de pupil van je oog. Op een zonnige dag buiten, is je pupil klein. Zodra het buiten donker wordt, worden je pupillen groter zodat je toch nog goed kunt zien. Een grote lensopening zorgt er net als bij een oogpupil voor dat er in donkere situaties meer licht binnenkomt. Om een helder beeld te vormen, blijft de lensopening klein als er genoeg licht is voor de camera.

Wanneer gebruik ik het?

wanneer diafragma gebruiken

Een camera past het diafragma zelf aan in de automatische modi. Als je meer controle wilt hebben over de belichting, pas je de grootte van de lensopening zelf aan. In donkere situaties waarin je niet wilt dat je foto onderbelicht raakt, gebruik je een grotere lensopening. Als je een portretfoto maakt waarin alleen de persoon scherp moet zijn, gebruik je een grote lensopening. Hiermee creëer je een kleine scherptediepte. Een foto waarin alles scherp is bereik je met een kleine lensopening.

Hoe herken ik het diafragma op mijn camera?

Diafragma herken je aan de letter 'f' met daarachter een getal. Dit getal loopt vaak van 1.4 tot 22 of 30. Bij een hoog getal hoort een kleine lensopening, precies het tegenovergestelde dus. Als je een grote lensopening nodig hebt, kies je voor een getal vanaf ongeveer 5.6. Voor een foto waarin alles scherp moet zijn, gebruik je een hoog getal vanaf ongeveer 11. Onthoud dus goed: hoe groter de lensopening, ofwel hoe groter het diafragma, hoe kleiner het getal.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen