The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Eva

Advies over seniorentelefoons

Seniorentelefoon is de overkoepelende term voor eenvoudige telefoons die in de eerste plaats bedoeld zijn voor senioren vanwege het gebruiksgemak. Daarnaast zijn deze toestellen ook voor slechthorenden en slechtzienden vaak de ideale oplossing wat vaste telefonie betreft. Een seniorentelefoon heeft over het algemeen grote toetsen, een goed afleesbaar scherm en een extra luide bel.

1. Waarom een seniorentelefoon?

Fabrikanten ontwikkelen deze toestellen voornamelijk voor senioren, maar er zijn ook andere redenen om je een eenvoudige telefoon aan te schaffen. Gebruiksgemak staat natuurlijk op kop. Seniorentelefoons zijn in feite vereenvoudigde vaste telefoons. Ze bestaan in verschillende vormen en maten. Met of zonder draad en bestaande uit één of meerdere handsets. Het ingebouwde telefoonboek kan afhankelijk van het type sterk verschillen qua opslagcapaciteit.

Welke factoren maken van een vaste telefoon nu een seniorentelefoon? We zetten het voor je op een rijtje.

Factoren

Eenvoudige bediening

Seniorentelefoons zijn ontworpen om met minimale kennis toch optimaal gebruik te maken van alle functies van het toestel. De menustructuren zijn eenvoudig en logisch opgebouwd zodat je zonder kopzorgen het telefoonboek raadpleegt, vrienden en familie opbelt en telefoontjes aanneemt.

Duidelijk scherm

Een vlotte bediening vereist natuurlijk een goed afleesbaar scherm. Het display van telefoons voor senioren en slechtzienden heeft vaak een groot formaat, een hoog contrast en is voorzien van een goed leesbaar lettertype.

Grote toetsen.

Telefoons met grote toetsen zijn zowel voor ouderen als slechtzienden erg handig. Zijn deze ook nog eens verlicht, dan komt dat de duidelijkheid al helemaal ten goede. Er zijn zelfs telefoons die over een sprekend toetsenbord beschikken.

Een speciaal type grote toetsen zijn de fototoetsen. Eenvoudiger kan haast niet. Iedere knop beschikt over een foto van een van je geliefden met zijn of haar nummer erin voorgeprogrammeerd. Even aantikken wie je wilt spreken en je toestel doet de rest.

Nog meer factoren

Extra luide bel

Nagenoeg alle seniorentelefoons hebben een extra luid belsignaal zodat je als slechthorende geen inkomende gesprekken mist. Er zijn ook toestellen die dit combineren met een knipperend led-lampje om de aandacht te vestigen op de overgaande telefoon.

Geschikt voor hoortoestel

Voor senioren en slechthorenden die een hoorapparaat dragen, is telefoneren soms een lastige zaak. Het is noodzakelijk dat je telefoontoestel compatibel is met hoortoestellen, opdat je geen schelle geluiden te verduren krijgt. De meerderheid van de seniorentelefoons is hierop voorzien en kan comfortabel met een hoorapparaat worden gebruikt.

Noodknop

Voor ouderen die niet meer al te vlot lopen, kan een telefoon met alarm van levensgroot belang zijn. Een beperkt aantal vaste telefoons voor senioren beschikt over een noodknop. Deze knop bevindt zich op het toestel zelf, maar meestal ook op 1 of meerdere bijgeleverde polsbandjes. Met 1 druk op de knop worden een aantal voorgeprogrammeerde contacten ervan op de hoogte gesteld dat je hulp nodig hebt. In bepaalde gevallen gaat er ook een luid alarm af op de telefoon.

2. Hoeveel handsets heb ik nodig?

Kies je voor een bedraad toestel, dan krijgt het een vaste stek die zich meestal centraal in huis bevindt. Voor een draadloze seniorentelefoon met 1 handset geldt hetzelfde. Je plaatst het laadstation op een centrale plaats. Zo ben je er snel bij wanneer iemand opbelt en vergeet je het toestel nooit op te laden. Sommige DECT-telefoons voor senioren hebben meerdere handsets. Ze zijn draadloos met elkaar verbonden en kunnen in verschillende ruimtes worden geplaatst zodat je door het hele huis bereikbaar bent.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Eva
Artikel van:
Eva Telefoonspecialist.


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen