The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Hoe meten wij het verschil in onderhoudsgemak per volautomaat?

Het onderhoudsgemak van een volautomatische koffiemachine laat zien hoe gemakkelijk je de machine onderhoudt. Dit is bepaald op basis van de specificaties uit onderstaande tabel. Een volautomatische espressomachine heeft meer onderhoudsgemak wanneer deze over meer van deze specificaties beschikt. Een espressomachine waar je weinig werk aan hebt is vaak duurder, maar het levert je ook veel gemak op.

In het kort

Begeleiding tijdens ontkalken In het beste geval word je via het display of een app begeleid met een automatisch programma, dat stap voor stap aangeeft wat je moet doen. Zo hoef je niet moeilijk te doen met handleidingen.
Met welke regelmaat moet je de machine ontkalken Sommige machines moet je vaker ontkalken dan andere. Met het gebruik van een smart waterfilter is ontkalken voor sommige koffiemachines zelfs overbodig. Dat scheelt jou weer een hoop werk.
Melksysteem reinigen Aan een koffiemachine zonder een melksysteem heb je een stuk minder schoonmaakwerk. Maar als we dan naar machines mét een melksysteem kijken, heeft een koffiemachine zonder melkslangetjes en losse onderdelen het meeste gemak.
Zetgroep onderhoud In de zetgroep blijven veel koffieresten en vetten achter en dien je daarom wekelijks te reinigen. De eenvoudigste manier is om dit met een automatisch reinigingsprogramma te doen.
Vaatwasmachinebestendige onderdelen Een volautomaat bestaat uit een aantal losse onderdelen, zoals bijvoorbeeld; een lekbak, koffiedikbak, waterreservoir en een melkreservoir. Het scheelt je veel poetswerk wanneer deze losse onderdelen vaatwasmachinebestendig zijn.

Topklasse onderhoudsgemak [weinig werk]

Koffiemachines met veel onderhoudsgemak

Aan een volautomatische espressomachine die in topklasse onderhoud valt, heb je weinig werk. Deze machines hebben een automatisch programma waarmee je de zetgroep gemakkelijk reinigt. Aangezien de zetgroep wekelijks gereinigd moet worden voor een goede werking, scheelt je dit een hoop werk. Daarnaast beschikken deze espressomachines over een speciaal smart waterfilter dat de machine kalkvrij houdt. Hierdoor hoef jij de machine zelf niet meer te ontkalken. Zo heb jij meer tijd om te genieten van je kop koffie.

Een volautomaat met topklasse onderhoud beschikt over minimaal 70% van de onderhoudsspecificaties uit bovenstaande tabel.

Middenklasse onderhoudsgemak [gemiddeld werk]

Volautomaten met middenklasse onderhoudsgemak

Een koffiemachine met een middenklasse onderhoud onderscheidt zich van de basisklasse modellen in de manier waarop de machine je begeleidt tijdens het ontkalken. Via het display, of in sommige gevallen via een app, krijg je stap voor stap door welke handelingen je dient uit te voeren. Dit is een stuk gemakkelijker dan wanneer je hiervoor telkens de handleiding erbij moet pakken. Ook beschikken deze machines over vaatwasmachinebestendige onderdelen. Vooral de uitloopbak en koffiedikbak worden behoorlijk vies en dien je dan ook regelmatig te reinigen.

Een volautomaat met middenklasse onderhoud beschikt over minimaal 50% van de onderhoudsspecificaties uit bovenstaande tabel.

Basisklasse onderhoud [veel werk]

Volautomaten met basisklasse onderhoudsgemak

Je hebt meer werk om een volautomatische koffiemachine te onderhouden wanneer deze in basisklasse valt. Deze machines hebben veel werk aan het onderhouden van de zetgroep. Deze dien je handmatig af te spoelen, te reinigen met een borsteltje en eventueel ook in te vetten. In veel gevallen dien je daar bovenop ook nog een reinigingsprogramma uit te voeren om koffieresten en vetten te verwijderen. De machine begeleidt je niet of minder goed tijdens het uitvoeren van deze handelingen. Deze koffiemachines zijn vaak lager geprijsd, maar daartegenover staat dat je veel tijd en aandacht kwijt bent aan het onderhoud.

Een volautomaat met topklasse onderhoud beschikt over minder dan 50% van de onderhoudsspecificaties uit bovenstaande tabel.

Conclusie

We raden je aan om minimaal een volautomatische koffiemachine te kiezen met een middenklasse onderhoudgemak. Deze machines zijn namelijk een stuk gemakkelijk te onderhouden dan een basisklasse model. Wil je zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan onderhoud en heb je geen zin in gedoe? Dan ga je voor een volautomaat die topklasse scoort op onderhoud.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen