The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thamara

De koffie uit mijn espressomachine is waterig

Wanneer de koffie uit jouw volautomatische espressomachine te waterig is, kan dit meerdere oorzaken hebben. Maar geen zorgen, in de meeste gevallen los je dit zelf gemakkelijk op. In dit artikel geef ik je daarom tips om de koffie minder waterig te zetten.

Verstel de aroma knop

Sommige volautomatische espressomachines hebben een aroma knop waarmee je de sterkte van de koffie aanpast. Zet het aroma op een hogere stand om jouw koffie sterker te zetten.

Pas de maalgraad aan

Gebruik je de machine voor het eerst of ben je net overgestapt naar een andere soort koffieboon? Dan kan het zijn dat de maalgraad van jouw machine te grof staat ingesteld voor het type koffieboon dat je gebruikt. Je verstelt de maalgraad door de maalgraadknop in het bonenreservoir van jouw machine 1 stap fijner te zetten. Je verstelt de knop wanneer de koffiemolen aan het malen is. Zet de maalgraad niet meteen te fijn, maar werk met stapjes van 1. Anders heb je kans dat je koffie te bitter wordt.

Pas de hoeveelheid koffie of water aan

Wanneer je op jouw machine de mogelijkheid hebt om de hoeveelheid hoeveelheid koffie per kop aan te passen, bijvoorbeeld met een memo functie, dan kan het zijn dat deze ingesteld staat op teveel water. Wanneer je namelijk de hoeveelheid koffie met deze functie aanpast, dan verandert alleen de hoeveelheid water. De hoeveelheid gemalen koffie blijft hetzelfde. Heb jij deze functie op jouw espressomachine? Pas dan de inhoud van een kop koffie aan naar een kleinere hoeveelheid.

Reinig en smeer de zetgroep

Is de koffie pas na verloop van tijd waterig geworden? Dan kan het zijn dat de zetgroep vies is of gesmeerd moet worden. Achtergebleven koffiegruis en gebrek aan smeer zorgt ervoor dat de zetgroep niet meer soepel kan bewegen. Dit heeft als gevolg dat de koffie niet op de juiste manier gezet wordt. Maak de zetgroep van jouw espressomachine grondig schoon en smeer alle bewegende onderdelen in met een laagje siliconenvet.

Artikel van:
Thamara
Specialist koffieapparatuur

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.794 beoordelingen