The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Laurence

7 tips voor wanneer je tv afstandsbediening niet werkt

Reageert je tv niet op de knoppen van je afstandsbediening? Dit betekent niet altijd dat je afstandsbediening kapot is. Meestal los je dit probleem op door de batterijen te vervangen, de afstandsbediening opnieuw te pairen of de tv uit en aan te zetten. In dit artikel lees je alle 7 tips om problemen met je afstandsbediening op te lossen.

Samenvatting tips wanneer je tv afstandsbediening niet werkt

Je voert deze handelingen snel en gemakkelijk uit.

  • Tip 1. Probeer verschillende knoppen
  • Tip 2. Controleer of de tv aanstaat
  • Tip 3. Pair de afstandsbediening
  • Tip 4. Controleer de batterijen
  • Tip 5. Zet de tv uit en aan
  • Tip 6. Ontkoppel aangesloten apparaten
  • Tip 7. Controleer het infrarood signaal

Tip 1: probeer verschillende knoppen

Source knop

Druk niet alleen op de aanknop, maar bijvoorbeeld ook op de volumeknoppen. Soms reageert de afstandsbediening daar wel op. Staat de tv wel aan, maar toont deze alleen een zwart scherm? Dan heb je misschien een verkeerde bron geselecteerd. Druk in dat geval op de source knop, de toets op je afstandsbediening waarop een vierkant met een pijltje erin te zien is. Het probleem is opgelost wanneer je een lijst met beschikbare ingangen ziet, zoals hdmi 1 en 2. Selecteer vervolgens de tv bron of de hdmi ingang waarop je digitale decoder, spelcomputer of Blu-ray speler is aangesloten.

Tip 2: controleer of de tv aanstaat

Tv controleren

De afstandsbediening werkt meestal alleen wanneer de tv in de standby modus staat, dus niet volledig uitgeschakeld is. Controleer daarom eerst of er een kleine ledlamp onder de tv oplicht. Zo niet, zoek dan de tv schakelaar waarmee je de tv aanzet. Meestal zit deze schakelaar aan de onderkant van het scherm.

Tip 3: pair de afstandsbediening

Afstandsbediening pairen

De meeste afstandsbedieningen werken direct wanneer je ze uit de doos haalt, maar sommige moet je eerst zelf aan de tv koppelen. Deze handeling staat ook bekend als pairen. Meestal moet je hiervoor een paar knoppen of de 'pair' knop tegelijkertijd indrukken. Lukt het bovenstaande niet? Raadpleeg dan de handleiding van je televisie om je afstandsbediening te koppelen aan je tv.

Tip 4: controleer de batterijen

Batterijen afstandsbedieningen

Haal de batterijen uit de afstandsbediening en stop ze er opnieuw in. Zorg ervoor dat de + en - tekens van de batterij en afstandsbediening op elkaar aansluiten. Werkt dit niet, haal de batterijen er dan opnieuw uit. Druk vervolgens de aanknop van je afstandsbediening een minuut in. Op deze manier verbruik je alle stroom die mogelijk nog in de afstandsbediening zit. Stop de batterijen er vervolgens opnieuw in. Werkt de afstandsbediening nog steeds niet? Vervang de batterijen dan.

Tip 5: zet de tv uit en aan

Tv uit- en aanzetten

Haal de stekker van de tv uit het stopcontact en wacht een minuut. Sluit vervolgens de tv weer aan en druk op een knop van je afstandsbediening.

Tip 6: ontkoppel aangesloten apparaten

Aangesloten apparaten

Soms verstoren aangesloten apparaten het signaal van de afstandsbediening. In dit geval helpt het wanneer je de tv uitzet en alle apparaten ontkoppelt. Denk aan je digitale decoder, spelcomputer, usb stick of Chromecast. Zet de tv vervolgens weer aan en druk op de aanknop van je afstandsbediening.

Tip 7: controleer het infrarood signaal

Infraroodsignaal controleren

Om ervoor te zorgen dat het infrarood signaal niet stoort, maak je de zender schoon die bovenaan de afstandsbediening zit. Zorg er ook voor dat er geen obstakels tussen de afstandsbediening en de tv staan. Denk aan een soundbar of andere accessoires die mogelijk de infrarood ontvanger van de tv blokkeren.

Werkt de afstandsbediening nog steeds niet?

Als deze tips niet geholpen hebben, is je afstandsbediening waarschijnlijk kapot. Als alternatief hebben de meeste tv’s een afstandsbediening app voor je smartphone of tablet. Je kunt ook een universele afstandsbediening aanschaffen. Hiermee bedien je niet alleen de tv, maar ook andere apparaten als je Blu-ray speler en soundbar.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen