The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Alles over lumen

Hoe je verschillende type lampen met elkaar vergelijkt? Door te kijken naar lumen. Vroeger was er niet zoveel te vergelijken, toen kenden we alleen gloeilampen. Maar gelukkig stopte de wetenschap daar niet, want gloeilampen werden veel te heet en gingen snel stuk. Daarom werd een zoektocht gestart naar alternatieven die zuiniger en beter voor het milieu waren. Ze ontstonden er ook andere type lampen, zoals halogeen- en spaarlampen gevolgd door led-lampen. Voordat je deze type lampen met elkaar vergelijkt aan de hand van lumen, is het wel zo handig om te weten wat lumen nou precies zijn.

Waar let je op: lumen of wattage?

smartlamp lumen

Wanneer je vroeger een lamp uitkoos, was het een stuk simpeler dan nu. Je keek naar het wattage en de fitting en zo koos je je lamp uit. Fabrikanten dachten dat ze door het wattage te vermelden een indicatie gaven over de lichtopbrengst. Zo werkt het echter niet. Het wattage zegt namelijk iets over het energieverbruik, niet over de lichtopbrengst. Wil je weten hoeveel energie een lamp per seconde gebruikt? Dan kijk je naar het wattage. Maar wanneer je de lichtopbrengst van een lamp wil weten, kijk je naar het aantal lumen. Met lumen drukken we de lichtsterkte per wattage uit.

Lumen uitgelegd

Wanneer je verschillende type lampen zoals een gloeilamp en een led-lamp met elkaar vergelijkt aan de hand van het wattage, is het eigenlijk appels met peren vergelijken. Een led-lamp is veel energiezuiniger dan een gloeilamp, dus het wattage is een stuk lager. Hoe je een gloei- of halogeenlamp wel vergelijkt met een led-lamp? Dan kijk je naar het aantal lumen. Lumen is de hoeveelheid licht die een lamp per wattage uitstraalt. Hoe meer lumen je hebt, hoe hoger het wattage en omgekeerd. Maar dat limiteert zich dan wel weer binnen 1 type lamp natuurlijk. Anders kom je weer op het appels en peren verhaal.

Om het verschil tussen verschillende lampen duidelijk te zien, kijk je naar onderstaande tabel. Hier zie je het verschil tussen een gloeilamp en led-lamp duidelijk. Voor hetzelfde aantal lumen, heb je bij een gloeilamp veel meer vermogen nodig dan bij een led-lamp. Bij een lichtopbrengst van 136 lumen heb je genoeg aan een 15 watt led-lamp. Voor een 15 watt gloeilamp, krijg je daar maar 90 lumen voor terug.

Wattage Gloeilamp Halogeenlamp Spaarlamp Led-lamp
15 W 90 lumen 119 lumen 125 lumen 136 lumen
25 W 220 lumen 217 lumen 229 lumen 249 lumen
40 W 425 lumen 410 lumen 432 lumen 470 lumen
60 W 710 lumen 702 lumen 741 lumen 806 lumen
75 W 935 lumen 920 lumen 970 lumen 1055 lumen
100 W 1340 lumen 1326 lumen 1398 lumen 1521 lumen

Lumen en lux

Wil je verschillende lampen met elkaar vergelijken en wil je weten wat de lichtopbrengst is? Dan weet je nu dus dat je niet naar het wattage moet kijken. Maar dan zijn we er nog niet. Om het nog iets ingewikkelder te maken, hebben we nog een term: lux. Lumen en lux worden vaak door elkaar gehaald, maar betekenen zeker niet hetzelfde. Het aantal lumen geeft aan hoeveel energie een lichtbron uitstraalt in alle richtingen, de totale hoeveelheid licht van je lichtbundel dus. Een belangrijk verschil tussen lumen en lux is dat lux rekening houdt met de oppervlakte waarover je het licht verspreidt.

Uitleg lux

Lux is dus de hoeveelheid licht die op een bepaald oppervlak terecht komt. Wanneer je een lichtbron van 100 lumen verspreidt over 1 vierkante meter, verlicht die lamp je oppervlakte met 1000 lux. Maar verspreid je hetzelfde aantal lumen over 10 vierkante meter? Dan verlicht de lichtbron je oppervlakte met slechts 100 lux. Wanneer je voor een ruimte een bepaalde lichtsterkte nodig hebt, zoals op een werkplek op kantoor, kun je beter kijken naar lux. Zo wordt er voor een werkplek bijvoorbeeld een norm van 500 lux gehanteerd. Dus wanneer het aantal lumen gelijk blijft en de lux verhoogd wordt, wordt het licht meer gebundeld en verricht je visuele taken gemakkelijker.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen