The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

macOS Mojave: eerste indruk

Mojave is de nieuwste versie van macOS. Je spreekt deze nieuwe macOS versie uit als: Mohave, vernoemd naar de woestijn in Californië. Het is dus niet heel verrassend dat de de nieuwe bureaubladachtergrond een woestijn is. Het is leuk om te weten waar de naam Mojave vandaan komt, maar veel belangrijker is natuurlijk de vraag: wat is er allemaal nieuw? Ik vertel het je. En ik kan alvast verklappen, het is veel!

Donkere modus

Misschien wel de meest opvallende en zichtbare verandering in macOS is de 'donkere modus'. We waren al een tijdje bekend met een donkere menubalk, maar de rest van het venster was daarbij gewoon licht. In macOS Mojave is er nu een compleet nieuwe donkere modus. Lichte kleuren worden donkerder gemaakt waardoor dit 's avonds een stuk prettiger is voor mijn ogen. Bevalt de donkere modus nou zo goed? Dan kan ik er ook voor kiezen om deze modus overdag aan te zetten. De donkere modus geldt voor het gehele besturingssysteem. Alle ingebouwde apps op Mac werken met deze nieuwe modus. Natuurlijk kunnen andere ontwikkelaars er ook voor zorgen dat hun apps deze modus ondersteunen. En stel, ik kan er echt niet aan wennen. Dan gebruik ik gewoon de oude vertrouwde lichte weergave.

Dynamisch bureaublad

Dynamisch bureaublad

In de avonduren schakel ik de nieuwe donkere modus in omdat dit comfortabeler is voor mijn ogen. Maar ook gedurende de dag verandert het licht, bijvoorbeeld de omschakeling van ochtend naar middag. Daarvoor is er nu het dynamisch bureaublad. Dit bureaublad werkt op basis van tijd en locatie. Net als dat de zon opkomt en ondergaat, passen ook steeds de schaduwen op mijn bureaublad zich aan. Naarmate de zon helemaal ondergaat, schakelt de volledige donkere modus in.

Stapels

macOS Stapels

Als je de Keynote gekeken hebt waar macOS Mojave werd aangekondigd, zal dit woord je waarschijnlijk niet ontgaan zijn: Stacks. Stacks, oftewel 'Stapels' is een nieuwe handige feature van macOS. Met Stapels ruim ik mijn rommelige bureaublad in 1 keer op. Dit doe ik niet handmatig, maar bestanden worden automatisch voor me geordend door ze in te delen in logische groepen. Wat zijn dan logische groepen? Nou, bijvoorbeeld bestanden ingedeeld op type zoals afbeeldingen, pdf's etc. Of bestanden ingedeeld op datum of toegevoegde tags. Vind in macOS Mojave zelf uit hoe jij bestanden het liefst indeelt.

Snelle weergave

MacBook snelle weergave

1 van de meest praktische functies van macOS is de 'Snelle weergave'. Ik selecteer een bestand, druk op de spatiebalk en ik zie een voorvertoning van het bestand. Normaal bekijk ik op deze manier snel de inhoud van een bestand, maar nu in macOS Mojave kan ik in 'snelle weergave' deze bestanden zelfs bewerken. Ik bewerk deze bestanden zonder dat ik daarvoor de app hoef te openen. Zo draai ik een afbeelding of kort ik een videobestand in. En wanneer ik klaar ben, deel ik het bestand gewoon vanuit de snelle weergave. Super handig.

Schermafbeeldingen

MacBook schermafbeeldingen

Nog zo'n functie die ik dagelijks gebruik op mijn Mac, is het maken van een schermafbeelding. In macOS Mojave zijn er nieuwe mogelijkheden voor het maken van een schermafbeelding. Zodra ik de gebruikelijke toetscombinatie Cmd-Shift+4 activeer, verschijnt er een nieuwe balk waarmee ik aangeef wat voor screenshots ik wil maken. Zo geef ik aan of ik de muiscursor wel of niet wil zien en waar ik de schermafbeelding wil opslaan. Ik heb zelfs de mogelijkheid om een timer in te stellen.

Continuïteit camera

MacBook Continuity Camera

Een foto of document vanaf mijn iOS apparaat sturen naar mijn Mac wordt nu wel erg gemakkelijk. Met Continuity Camera bekijk ik foto's vanaf mijn iPhone of iPad direct op mijn Mac. Hoe? Op Mac kies ik in het menu 'Wijzig' voor 'voeg in vanaf je iPhone/iPad'. Nu maak ik op mijn iPhone een foto of scan en deze verschijnt vervolgens direct op mijn MacBook. Deze functie werkt onder andere in Mail, Notities, Pages, Keynote en Numbers.

Nieuwe apps

MacBook Dictafoon app

Apple iOS en macOS werken steeds nauwer met elkaar samen. Een voorbeeld daarvan is de Continuity Camera waarbij een foto die ik maak rechtstreeks op mijn Mac verschijnt. In macOS Mojave zijn nu voor het eerst 3 iOS apps beschikbaar op groot scherm in macOS. De eerste app is Aandelen om aandelen te volgen. De tweede app is Woning om al mijn HomeKit accessoires in mijn slimme huis nu ook te bedienen op mijn Mac. De laatste app is Dictafoon om persoonlijke herinneringen, interviews, muzikale intervallen etc. vast te leggen op mijn MacBook.

En nog meer...

MacBook nieuw design Apple Store

Dacht je dat dit het al was? Dan heb je het mis. Dit is pas een greep uit de nieuwe mogelijkheden van macOS Mojave. Wat er bijvoorbeeld nog meer nieuw is?

  • Ik voer met maar liefst 32 mensen tegelijk een FaceTime gesprek
  • Een vernieuwde App Store met een mooiere uitstraling en betere content, toegespitst op alles ik op mijn Mac doe
  • Metagegevens van een bestand weergeven in het voorvertoningspaneel
  • Betere privacy en beveiliging zoals betere controle over mijn data, automatische sterke wachtwoorden en verbeterde tracking preventie
  • Nog meer vragen aan Siri omdat Siri nog slimmer wordt
  • Gemakkelijk emoji toevoegen in mijn Mail Installeer macOS nu op jouw Mac en vindt zelf uit wat alle nieuwe mogelijkheden zijn. Je zult ervan versteld staan hoeveel het is!

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.687 beoordelingen