The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Richard

Back-up tips bij ransomware

Het zal je maar gebeuren: je leest een e-mail die van bijvoorbeeld je bank of internetprovider lijkt te komen, en opent een ogenschijnlijk betrouwbaar .pdf bestand. Binnen een mum van tijd is je pc "gegijzeld" en kun je niks meer doen op je apparaat: ransomware. Voorkomen is beter dan genezen, en bij ransomware is het slim om back-ups te maken op een extern apparaat. Als je computer volledig gewist wordt door ransomware of andere virussen, dan zet je gewoon al je bestanden weer terug. Ik leg je graag uit welk apparaat je gebruikt en waarom dit een handige manier is.

Waarom back-ups maken om je bestanden te beschermen?

Waarom back-ups maken

De populairste antivirussoftware wordt dagelijks geüpdatet tegen allerlei virussen, waaronder ransomware. Ook Windows en macOS geven regelmatig updates vrij om kwaadwillende software tegen te houden. Het is daarom belangrijk dat je al je programma's op je pc up-to-date houdt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, daarom is het nóg beter om naast de beveiliging van je computer zelf je eigen back-ups te maken op een externe harde schijf. Zo heb je altijd je eigen bestanden om op terug te vallen, wat er ook gebeurt.

Bewaar je bestanden op een externe harde schijf

Externe harde schijf

De meeste externe harde schijven hebben een grote opslagcapaciteit voor een back-up van je hele computersysteem. Daarnaast hebben de meeste externe harde schijven beveiliging: hardware of software encryptie. Hierdoor verplaatst, verwijdert of past verdachte software geen bestanden aan op je externe harde schijf. Een NAS is ook een geschikte optie, maar wees je ervan bewust dat een NAS vanwege de internetverbinding gevoeliger is voor virusbesmettingen.

Maak automatische back-ups

Automatische back-ups

Naast handmatig bestanden selecteren en naar je schijf slepen is het nog sneller en makkelijker om dit te laten doen door software. De meeste fabrikanten van externe harde schijven leveren software mee die automatisch back-ups maken. Stel in hoe vaak en welke bestanden je wilt back-uppen en de software doet dit voor je elke keer als je de schijf aansluit. Bovendien kost dit weinig tijd, omdat het back-up programma vaak alleen gewijzigde en nieuwe bestanden kopieert.

Waarom moet ik mijn bestanden beschermen tegen ransomware?

Bestanden beschermen

Ransomware is net zoals elk programma op je computer een stuk software. Het woord ransom is Engels voor losgeld. Deze software zorgt er namelijk voor dat je computer niet meer werkt, deze wordt als het ware gegijzeld. Je hebt dan een aantal dagen de tijd om een geldbedrag over te maken naar een bankrekening. Doe je dat niet, dan zijn je bestanden voorgoed verloren. Al is het maar de vraag of je pc daadwerkelijk weer vrijgegeven wordt zodra je betaalt.

Ransomware is moeilijk te herkennen. De software verspreidt zich op vele manieren: via phishing e-mails van organisaties die zich voordoen als je bank, energiebedrijf of telecomprovider. Ook verspreidt ransomware zich via een usb stick over je netwerk. De verdachte bestanden doen zich voor als betrouwbare bestanden zoals foto's of pdf-bestanden.

Kies je externe harde schijf

Ben je eruit, en ben je op zoek naar een nieuwe externe harde schijf waarmee je jouw bestanden beschermt tegen ransomware?

Richard
Artikel van:
Richard Opslagspecialist

© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.715 beoordelingen