The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Welke videoresolutie en hoeveel fps heb ik nodig bij het filmen?

Voor je een videocamera of camera met filmmogelijkheden aanschaft, is het belangrijk om meer te weten over de beeldkwaliteit en het aantal beelden per seconde dat de camera schiet. Dit wordt videoresolutie en frames per seconde of frame rate (fps) genoemd. Deze factoren bepalen namelijk hoe helder en vloeiend je beelden eruit komen te zien. In dit artikel leg ik je uit welke videoresoluties er allemaal zijn en wat je met welke frame rate kunt.

Wat betekent videoresolutie?

Het aantal horizontale en verticale pixels in je film wordt uitgedrukt in beeldresolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe meer detail je ziet. De bekendste resolutie is 1920 x 1080 pixels, ofwel Full HD. Ultra HD, ook wel bekend als 4K, kom je inmiddels veel tegen bij beeldschermen. Camerafabrikanten brengen daarom camera's op de markt die in deze resolutie filmen. Belangrijk: als je camera bijvoorbeeld wel in 4K filmt maar je beeldscherm deze resolutie niet ondersteunt kun je geen 4K video's vertonen.

Welke videoresoluties zijn er?

5K

5K resolutie bevat tot wel 7 keer zoveel pixels als Full HD beeldkwaliteit. 5K bestaat in totaal uit 5.120 bij 2.880 pixels. Omdat veel televisies en beeldschermen inmiddels beschikken over 4K resolutie, klinkt 5K als een overmaat aan resolutie. Wat kan je er dan mee? De meeste action camera's kunnen zeer beperkt tot niet inzoomen. Filmen in 5K resolutie heeft als dus grootste voordeel dat je in de nabewerking de mogelijkheid hebt om te croppen (in te zoomen) met weinig kwaliteitsverlies.

Ultra HD (4K of 4K Cinema)

Omdat Ultra HD 4 keer zoveel pixels bevat als Full HD beeldkwaliteit, wordt deze resolutie ook wel 4K genoemd. Ultra HD bestaat in totaal uit 3.840 bij 2.160 pixels. In bioscopen is dit de standaard beeldkwaliteit. Daarom wordt 4K soms ook wel 4K Cinema genoemd. Omdat Ultra HD of 4K inmiddels de meest gangbare resolutie is op dit moment, komen er steeds meer camera's op de markt die standaard in deze kwaliteit filmen. Dit zijn zowel videocamera's als compact-, systeem- en spiegelreflexcamera's.

Full HD (1080p)

De meeste televisies en beeldschermen beschikken over Full HD beeldkwaliteit. In Full HD is het beeld 1.920 pixels breed en 1.080 pixels hoog. Ook bij camera's is Full HD de meest voorkomende beeldresolutie. Alle action camera's filmen sowieso in Full HD. Hetzelfde geldt voor systeemcamera's. Zo weet je zeker dat je beeldscherm de kwaliteit van je video's ondersteunt.

HD Ready (720p)

De maximale beeldresolutie bij HD Ready ligt lager dan bij Full HD. HD Ready bestaat uit 1.280 bij 720 pixels. Deze resolutie voldoet aan de minimale eisen van HD kwaliteit, vandaar de term HD Ready. De beelden zijn in principe geschikt voor het afspelen op een HD beeldscherm. Maar omdat het beeld een flink aantal pixels minder bevat dan Full HD, is de kwaliteit zichtbaar minder goed. Vooral de wat oudere camera's filmen alleen in HD Ready.

Wat betekent frame rate of frames per seconde (fps)?

Frame rate

Een video bestaat uit een lange aaneenschakeling van losse beelden, ook wel frames genoemd. Het aantal frames dat een camera per seconde opneemt, noem je de frame rate. De frame rate bepaalt hoe vloeiend je de beelden afspeelt. Een hoge frame rate gebruik je om snelle bewegingen vloeiend te filmen. Let er wel op dat de beelden snel onderbelicht raken doordat er ook maar kort licht op de sensor valt tijdens het filmen.

Welke frame rates zijn er?

15 frames per seconde: voor het filmen van zeer rustige beelden zonder al te veel beweging, zoals een landschap.

24 of 30 frames per seconde: voor het filmen van normale en rustige bewegingen, zoals wandelen of interviews. Je film bevat beelden met een groot dynamisch bereik.

60 frames per seconde: voor het filmen van actiebeelden en snelle bewegingen. Ook te gebruiken voor het enigszins vertragen van je beelden (slow motion).

120 frames per seconde: voor het vertragen van je beelden en het maken van slow motion video's. Alleen te gebruiken in een goed verlichte omgeving om onderbelichting te voorkomen.

240 frames per seconde: voor het extreem vertragen van je beelden en het maken van slow motion video's. Alleen te gebruiken in een zeer goed verlichte omgeving om onderbelichting te voorkomen.

Wat heeft frame rate met videoresolutie te maken?

Niet elke camera is in staat om beelden met de hoogst mogelijke frame rate op te nemen in de hoogst mogelijke beeldkwaliteit. Met een nieuwe GoPro HERO action camera neem je bijvoorbeeld 30 fps op in 5K kwaliteit en 240 fps in Full HD kwaliteit. Met een basisklasse camera film je met 60 fps in Full HD kwaliteit. De meeste action camera's nemen beelden in 4K kwaliteit op met maximaal 30 frames per seconde.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen