The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Andrea Gandolfi

Hoe kies je een bloeddrukmeter?

Wil je thuis je bloeddruk opmeten, maar weet je niet welke eigenschappen de bloeddrukmeter moet hebben? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende soorten bloeddrukmeters. In dit artikel vertellen we alles over de bovenarm- of polsmeting, de verschillende soorten app verbindingen en andere technische snufjes.

Bloeddrukmeter kiezen

Bloeddrukmeter om bovenarm

Hoewel alle bloeddrukmeters op elkaar lijken, zijn er veel verschillen waar je rekening mee moet houden. Bekijk de volgende punten tijdens je zoektocht naar een geschikte bloeddrukmeter.

 • Meet je via de bovenarm of de pols?
 • Welke manchet gebruik je?
 • Wil je een app verbinding?
 • Met hoeveel mensen gebruik je de bloeddrukmeter?
 • Wil je jouw gemiddelde bloeddruk berekenen?
 • Wordt het apparaat aanbevolen door de Hartstichting?

Meting via de bovenarm of pols?

Vrouw met bloeddrukmeter

Er zijn 2 verschillende soorten bloeddrukmeters. Bloeddrukmeters die meten aan de bovenarm en bloeddrukmeters die meten aan je pols. De bovenarmbloeddrukmeter is de meest gebruikte bloeddrukmeter. Dit komt doordat een bloeddrukmeter het meest nauwkeurig is ter hoogte van je hart. In tegenstelling tot de bovenarmbloeddrukmeter, zit de polsbloeddrukmeter niet automatisch op de hoogte van je hart. Hierdoor loop je het risico dat de meting onbetrouwbaar is. Toch hebben polsbloeddrukmeters ook hun voordelen. We zetten de voor- en nadelen van beide bloeddrukmeters voor je op een rijtje.

Voor- en nadelen van meetlocaties

Bovenarmbloeddrukmeter

Bovenarmbloeddrukmeter

 • Meet automatisch dicht bij het hart.
 • Monitor staat op tafel voor makkelijk aflezen.
 • Goede meethouding makkelijker te realiseren.
 • Manchet moet om blote bovenarm waardoor kledingstukken vrijwel altijd uit moeten.
 • Voor oudere mensen of mensen die moeilijker bewegen is de bevestiging van een manchet aan het bovenarm lastiger.
Polsbloeddrukmeter

Polsbloedddrukmeter

 • Makkelijk in gebruik.
 • Kledingstukken kunnen vrijwel altijd aanblijven.
 • Makkelijk mee te nemen dankzij het kleine formaat.
 • Meten met een polsbloeddrukmeter moet in een specifieke houding, met de pols ter hoogte van je hart.
 • Kans op bewegen tijdens de meting is groter door de aan te nemen meethouding. Risico op een onbetrouwbare meting is dus groter.

Hoe kies je de juiste manchet?

Manchet van bloeddrukmeter

De manchet is het gedeelte van de bloeddrukmeter dat je aan je bovenarm of pols bevestigt. Het is belangrijk dat de manchet goed is bevestigd, anders krijg je een verkeerde meting.

De meeste manchetten zijn ruim verstelbaar. Heb je een brede bovenarm? Kies dan een bloeddrukmeter die tot minimaal 42 cm verstelbaar is.

Vind je het lastig om de manchet te bevestigen aan je arm? Kies dan een manchet met een speciaal 360 graden bevestigingssysteem of een EasyClip systeem.

Bloeddrukmeter met app verbinding nodig?

Omron Connect app

Wil je jouw resultaten opslaan en overzichtelijk bijhouden? Kies dan voor een bloeddrukmeter met een app verbinding.

Veel merken, waaronder Omron, Beurer, Withings en Medisana, hebben een eigen applicatie. Via bluetooth verbind je jouw telefoon met de bloeddrukmeter, waarna je jouw metingen altijd overzichtelijk bij de hand hebt.

Gebruik je een bloeddrukmeter zonder app verbinding? Zorg dan dat de bloeddrukmeter genoeg geheugenplaatsen heeft om jouw voorgaande metingen op te slaan. Zo voorkom je dat je deze vergeet.

Meerdere gebruikersprofielen nodig?

Bloeddrukmeter om pols

Ben je van plan om de bloeddrukmeter met meerdere mensen te gebruiken? Dan is het handig als je een aantal gebruikersprofielen in kunt stellen.

Een bloeddrukmeter met meerdere instelbare gebruikersprofielen heeft geheugenplaatsen voor meerdere gebruikers. Je leest dan alleen je eigen gemeten waarden terug, zonder de waarden van een andere gebruiker daartussen te zien.

Wil je de gemiddelde bloeddruk berekenen?

Bloeddrukmeter manchet

Omdat je bloeddruk gedurende de dag schommelt, is het belangrijk om het gemiddelde over meerdere metingen te berekenen. Zo krijg je de beste indruk van je bloeddruk.

Er zijn bloeddrukmeters die de gemiddelde waarde van de laatste 7 ochtend- en avondmetingen berekenen. Dit is vaak een gemiddelde waar huisartsen en doktoren in geïnteresseerd zijn. Deze metingen worden altijd op hetzelfde tijdstip uitgevoerd en geven een helder beeld van de bloeddruk.

Is de bloeddrukmeter aanbevolen door de Hartstichting?

Bloeddrukmeter en manchet

Een bloeddrukmeter die aanbevolen wordt door de Nederlands Hartstichting staat op de Dabl-lijst. Dit betekent dat de bloeddrukmeter meerdere malen getest is door het Dabl-instituut om de betrouwbaarheid vast te stellen. Zij bevelen deze bloeddrukmeters aan vanwege de hoge betrouwbaarheid en accuratesse.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen