The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Leonie

Hoe vaak en hoe controleer ik mijn gasbarbecue op een gaslek?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Of in dit geval in een klein gaatje, scheurtje of foutje. Zit er namelijk een gat of scheur in je gasslang, dan zorgt dit voor een gaslek in de aansluiting van je gasbarbecue. Ook een verkeerd aangesloten gasdrukregelaar kan zorgen voor een gaslek en dat is heel gevaarlijk. Hoe je je barbecue controleert op een gaslek en hoe vaak lees je hier.

Hoe controleer je een gasbarbecue op een gaslek?

Je moet een gasbarbecue eens in de zoveel tijd op een gaslek controleren. Waarom? Omdat een gaslek kan zorgen voor het ontploffen van je barbecue. En ontploffen betekent brand, ongelukken en ellende. Lekt er gas uit de gasfles naast je gasbbq, dan blijft dit rond de barbecue hangen. Steek je je barbecue vervolgens aan, ontsteekt en ontploft deze binnen enkele seconden. Daarom is het raadzaam om regelmatig op gaslekken te controleren door de onderstaande stappen te volgen.

Stap 1. Gebruik zeepsop als testvloeistof (50% water, 50% afwasmiddel) en maak veel schuim.

Stap 2. Soms krijg je testvloeistof bij de aanschaf van je gasbbq. Check dit even.

Stap 3. Draai de gaskraan van je barbecue open.

Stap 4. Smeer schuim op de aansluiting van je barbecue en de gasfles.

Stap 5. Check of het sop gaat bubbelen (er ontstaan zeepbellen).

Stap 6. Bubbelt het sop en zie je zeepbellen? Pas op, je hebt een gaslek. Lees onder 'lek gevonden' wat te doen.

Stap 7. Geen bubbels? Top. Draai de gaskraan dicht en spoel de onderdelen met sop af.

Stap 8. Twijfels? Lees de handleiding van de bbq nog eens door. Ook daar staan instructies in voor een lektest.

Gebruik nooit vuur om een gaslek te zoeken. Dit is levensgevaarlijk! Rook ook niet tijdens je controleronde. Ruik je gas of hoor je een sissend geluid? Draai het gas direct dicht en vervang de slang, drukregelaar en/of koppeling.

Hoe vaak controleer je een gasbarbecue op een gaslek?

Gasbarbecue

Als je voor het eerst je gas bbq gaat gebruiken controleer je al op een gaslek. Misschien heb je de barbecue namelijk niet heel lekker in elkaar gezet of zijn er onderdelen kapot geleverd. Vervolgens doe je dit aan het eind van het barbecueseizoen nog een keer. Het jaar erop is weer een mooi moment om een controle te doen voordat je weer het hele seizoen aan de slag gaat. Vervang de gasslang en gasdrukregelaar voor de zekerheid om de 3 jaar. De rubberen gasslang krijgt door uitdroging en gebruik haarscheuren die later een lek kunnen worden. Iets met beter ongelukken voorkomen dan genezen.

Lek gevonden? Wat nu...

Gasdrukregelaar

Je hebt netjes de eerste 8 stappen doorlopen en dan merk je op dat je een gaslek hebt. Maar wat nu? Check of je de barbecue en gasfles wel echt goed hebt aangesloten. Misschien ben je niet heel fanatiek geweest in het aandraaien van het geheel. Check nog eens met sop of het lek verholpen is. Is dit niet zo dan zit er misschien een lek in de slang? Vervang deze voor een nieuw exemplaar. Kapotte gasdrukregelaar? Vervangen die handel.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 14.252 beoordelingen