The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Sanne

Advies over gimbals

Voor je volgende video wil je graag vloeiende beelden schieten. Een stabilizer met gimbal helpt je daarbij. In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste gimbal voor jou. Na het lezen van mijn uitleg weet je precies welke gimbal bij je camera en jouw wensen past.

Wat is een gimbal?

Wat is een gimbal

Een gimbal is het type statiefkop dat je camera stabiliseert. De gimbal zorgt ervoor dat je camera altijd recht blijft, ook al beweeg je de stabilizer. Er zijn elektronische gimbals beschikbaar met mechanismen die de bewegingen corrigeren. Andere versies stabiliseren de camera rond het zwaartepunt. Je vindt gimbals op stabilizers voor diverse soorten camera's. Maar bijvoorbeeld ook geïntegreerd in drones.

Hoe zwaar mag mijn camera zijn?

hoe zwaar mag je camera zijn

Niet elke gimbal kan evenveel gewicht dragen. Het maximale draaggewicht geeft aan hoe zwaar je camera mag zijn. Er bestaan gimbals voor camera's van maximaal 3,2 kilo. Deze zijn dus geschikt voor professionele systeem- en spiegelreflexcamera's. Houd er wel rekening mee dat een grote zoomlens de gimbal uit balans kan brengen. Gimbals met een maximaal draaggewicht van 1,8 kilo zijn geschikt voor de minder zware spiegelreflex- en systeemcamera's en voor compactcamera's. Sommigen kunnen alleen action camera's of de lichtere compactcamera's aan. Een gimbal met een maximaal draaggewicht van 0,22 kilo is alleen geschikt voor smartphones.

Waar moet ik op letten bij het totale gewicht?

waar moet je op letten bij het totale gewicht

Stabilizers met een gimbal hoeven niet zwaar te zijn. De meeste wegen rond de 1 kilo. Gimbals voor smartphones zijn meestal de helft lichter. Hoe zwaar de gimbal uiteindelijk wordt, hangt natuurlijk af van het gewicht van je camera. Toestellen met een groot objectief zijn aardig zwaar. Daar moet je ook nog het gewicht van de stabilizer bij optellen. Het krijgen van een lamme arm behoort dus tot een van de risico's.

Hoe bevestig ik mijn camera op de gimbal?

camera bevestigen op je gimbal

De meeste gimbals werken met een 1/4 en 3/8 inch schroefaansluiting, wat gebruikelijk is bij statieven. Zo schroef je je camera stevig vast op de gimbal. Check dus wel even of jouw toestel zo'n schroefaansluiting heeft. Als je een camera gebruikt met een zware lens, let er dan op dat de gimbal ook lensondersteuning biedt. Sommige gimbals hebben een lensmontageklem voor langere objectieven. Je bevestigt een smartphone door hem vast te zetten tussen de klemmen van de gimbal.

Wat beïnvloedt de prestaties van de gimbal?

prestaties van de gimbal

Hoe goed de gimbal presteert hangt af van het aantal assen waarlangs hij beweegt. Je hebt meestal de keuze uit een gimbal met 2 of 3 assen. Een 3-assige gimbal zorgt voor de meest vloeiende en stabiele opname. Sommige modellen beschikken over modi voor het maken van opnamen. Met een speciale volgmodus zorgt de gimbal ervoor dat bewegende onderwerpen altijd in beeld blijven. Andere gimbals beschikken over een functie voor het maken van stabiele opnamen in het donker.

Hoe bestuur ik de gimbal?

besturen gimbal

Vind je het handig om de gimbal draadloos te besturen? Check dan of je het apparaat kunt besturen met een speciale app of afstandsbediening. Zo zet je je camera op een statief neer en beweeg je het toestel op afstand. Een gimbal is ook te besturen via een bedieningspaneel op het handvat.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen