The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Kasper

Goedkope game pc's: wat kan je verwachten?

Je wil graag gamen op je computer, maar je hebt ook een maximaal budget. Waar moet een gaming pc minimaal aan voldoen en wat valt er te verwachten van een goedkope gaming computer? In dit artikel leg ik je uit wat je minimaal nodig hebt en hoeveel geld je minimaal moet reserveren voor een gaming computer.

In het kort

Een volwaardige, budget gaming pc heeft minimaal:

  • Een NVIDIA GeForce GTX 1650 (Ti) videokaart
  • Een Intel Core i5 processor
  • 8 GB werkgeheugen
  • Een SSD

Met een budget van 800 à 1000 euro heb je genoeg voor een goedkope game pc. Dit geldt voor zowel losse onderdelen om zelf een pc in elkaar te knutselen als een 'kant en klare' game pc.

Welke videokaart heb ik nodig?

Game karakter met videokaart in bolletje weergegeven.

De GTX 1650(Ti) videokaart is de budget videokaart bij uitstek. De gemiddelde prijs voor een losse GTX 1650(Ti) ligt hier momenteel rond de 200 euro. Wil je de komende jaren goed blijven gamen, dan kom je uit bij minimaal een GTX 1060 en moet je dieper in de buidel tasten. Met een van deze videokaarten speel je games als League of Legends of Fortnite zonder problemen.

Wat voor processor heb ik nodig?

Man speelt videogame met processor in bolletje gehighlight.

Minimaal een Intel Core i5 is vereist voor je gaming pc. Afhankelijk van de generatie en de kloksnelheid, betaal je meer. Gemiddeld leg je rond de 220 euro neer voor een Intel Core i5 processor van de 7e generatie. Wil je een Core i7 of een betere i5, dan betaal je een euro of 100 meer. Heb je liever een AMD processor, dan kom je uit bij een Ryzen 5 of 7, die beide binnen dezelfde prijsklasse vallen als de Intel processors.

Hoeveel werkgeheugen heb ik nodig?

Man speelt game met RAM geheugen gehighlight in een bolletje.

Wil je enkel gamen op je budget gaming pc, dan is 8 GB aan RAM geheugen voldoende. Voor ongeveer 100 euro haal je dan voldoende RAM in huis. Wil je minimaal 16 GB, dan betaal je minimaal 200 euro voor je RAM geheugen.

Hoeveel opslagruimte moet ik hebben?

SSD met allerlei afbeeldingen eromheen afgebeeld.

Heb je weinig games die je speelt, dan heb je geen grote SSD nodig. Dan haal je voor 100 euro een SSD van rond de 250GB in huis. Heb je meerdere games die je standaard op je pc geïnstalleerd wil hebben, dan leg je al snel het dubbele neer voor 2 keer zoveel opslag. Wat de harde schijf betreft: minimaal 1TB is aan te raden zodat je genoeg ruimte hebt voor andere data, zoals foto's en tekstbestanden. Heb je een grotere game bibliotheek, ga dan voor 2TB.

Wat voor kast heb je nodig?

Gaming computerkast.

Hoe groot wil je dat de computerkast is? Je hebt de keuze uit een middelgrote behuizing, of een full tower. De full tower is later nog te upgraden met extra onderdelen, omdat er meer ruimte in de kast is dan bij een midi tower. Ook is een full tower meer geschikt voor grotere, en dus ook krachtigere videokaarten. Ook bepaal je met het kiezen van de kast hoe de pc eruit gaat zien. Zo zijn er kasten met inkijk en RGB verlichting.

Conclusie

Hand rust op gaming toetsenbord dat oplicht in het donker.

Voor iedere gaming pc geldt: je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Maar heb je weinig geld te besteden en wil je toch gamen, dan is een budget van 800 tot 1000 euro minimaal aan te raden. Voor dat geld haal je de essentiële onderdelen in huis om een pc te bouwen waarmee je gamet. Of een voorgebouwde pc natuurlijk. Wil je over een aantal jaar nog steeds met dezelfde pc gamen, dan zijn krachtigere onderdelen belangrijk en is het zaak je budget omhoog te schroeven.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen