The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Kasper

Hoe kies je de juiste game pc?

Pc gaming staat boven aan de grafische voedselketen, maar waar komen die grafische spierballen nou precies vandaan? Van videokaart tot SSD, in dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw ronkende game pc.

Game pc kiezen

Game pc setup op bureau.

Belangrijk bij het kiezen van een goede game pc is wat voor videokaart je nodig hebt en welke games je wil spelen. Let daarbij ook op de volgende onderdelen en minimale specificaties:

  • Een NVIDIA GeForce videokaart of AMD Radeon RX videokaart
  • Een Intel Core i5 processor of AMD Ryzen 5 processor
  • 8 GB werkgeheugen of meer
  • Een SSD

De videokaart

Verschil in videokaart.

De videokaart is het kloppende hart van je gaming pc. Deze kaart verwerkt namelijk alle visuele elementen die in games voorbij komen. Dus, hoe sneller de videokaart, hoe mooier en vloeiender de games op jouw monitor verschijnen. Om een game optimaal te spelen heb je minimaal 30, maar het liefst 60 frames per seconde (fps) of meer nodig. Natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde wensen en daarom hebben we de meest populaire videokaarten uitgelicht en onderverdeeld in 3 groepen.

Basis dedicated videokaarten

Man speelt game op een computer met videokaart uitgelicht in een rondje.

Basis dedicated videokaarten zijn in principe dedicated videokaarten, maar deze zijn niet krachtig genoeg voor gaming. Minimaal aanbevolen voor gamen op je pc is een NVIDIA GeForce GTX 1650 videokaart of vergelijkbare AMD Radeon RX kaart. Ben je meer veeleisend en wil je games op minimaal Full HD beeldkwaliteit spelen met 60 frames per seconde, ga dan voor een GTX 1660 of krachtigere AMD Radeon kaart.

NVIDIA GeForce GTX videokaarten

Een NVIDIA GeForce GTX videokaart.

NVIDIA GeForce GTX kaarten behoren tot de vorige generatie van NVIDIA videokaarten. Binnen deze serie vallen videokaarten voor de beginnende gamer, maar ook videokaarten die moeiteloos de nieuwste games op ultra instellingen draaien. Hierbij geldt de GTX 1650 als instapmodel en de GTX 1660 Ti als topmodel voor de veeleisende gamer. Welke game je ook speelt, met een GTX videokaart zit je altijd goed.

NVIDIA GeForce RTX 2000 videokaarten

Een NVIDIA GeForce RTX videokaart.

De nieuwste videokaarten van NVIDIA zijn de RTX videokaarten. Deze kaarten sluiten helemaal aan bij de veeleisendheid van tegenwoordige games. RTX kaarten hebben sneller videogeheugen en zijn vooral gericht op ray tracing. Dit is een techniek die licht en reflecties realistischer en mooier weergeeft. Zo lijkt het net of je een film kijkt. Bij de RTX videokaarten is de RTX 2060 de minst krachtige variant en de RTX 2080 Ti de krachtigste in deze serie.

NVIDIA GeForce RTX 3000 serie videokaarten

RTX 3080 videokaart.

De RTX 3000 serie videokaarten zijn de meest krachtige. Met de implementatie van Ampere, de tweede generatie RTX-architectuur, plus meer Raytracing cores en Tensor cores zorgen voor realistische graphics. De minst krachtige versie van de RTX 3000 serie is de RTX 3060. Voor de hardcore gamers is er de RTX 3090, de meest krachtige videokaart van het moment. Met maar liefst 24 GB aan videogeheugen speel je moeiteloos de nieuwste games op hoge instellingen en in 4K met deze kaart.

De processor

Een schietspel met een processordoos uitgelicht in een rondje.

Waar de videokaart alle grafische taken op zich neemt zorgt de processor (CPU) voor het aansturen van de spelwereld. Denk hierbij aan je computergestuurde tegenstanders en waar kogels gaan inslaan. De CPU berekent dat je raak schiet, waarop de videokaart een explosie laat zien. Hoewel de processor belangrijk is, blijft de grafische kaart het onderdeel dat de meeste invloed heeft op jouw favoriete games. De ondergrens als het om gamen gaat, ligt bij een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor.

Het werkgeheugen

Game op computer met RAM geheugen in een cirkel uitgelicht.

Voor een gaming computer is een minimum van 8 GB RAM voldoende. Het werkgeheugen (RAM) is in feite een kladblok voor je processor om belangrijke informatie snel in te zien. Als je games wilt streamen, dan is 16 of 32 GB geen overbodige luxe. Met het oog op de toekomst wil je daarom het liefste 16 GB aan werkgeheugen of meer tot je beschikking hebben.

De harde schijf

Man speelt game op computer met SSD uitgelicht in een cirkel.

Iedereen heeft een hekel aan lange laadtijden. Met een SSD is dat gelukkig verleden tijd. Een SSD halveert namelijk je opstart- en laadtijden, zodat jij snel in het volgende level klaarstaat. Ga je nog een stapje verder, dan kom je uit bij meerdere SSD's in een RAID opstelling. Bij RAID doet elke SSD de helft van het werk. Hierdoor verdubbelt de snelheid vanuit hetzelfde principe als wanneer jij bijvoorbeeld met 2 handen tegelijk zou schrijven.

De kast en toebehoren

Een game pc kast.

Een game pc heeft extra foefjes, zoals een glazen zijwand en ingebouwde RGB verlichting. Dit in combinatie met stoere looks zorgen ervoor dat een echte gaming pc meer is dan alleen een kast met onderdelen. Ook de binnenkast voorzie je van extra's, zoals waterkoeling. Hiermee blijft je processor altijd op de goede temperatuur, zelfs als je veel van de cpu vraagt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen