The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

Hoe kies ik de juiste game pc?

Pc gaming staat boven aan de grafische voedselketen, maar waar komen die grafische spierballen nou precies vandaan? Van videokaart tot SSD, in dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw ronkende game pc.

Game pc kiezen

Game pc setup op bureau.

Belangrijk bij het kiezen van een goede game pc is wat voor videokaart je nodig hebt en welke games je wil spelen. Let daarbij ook op de volgende onderdelen en minimale specificaties:

  • Een NVIDIA GeForce GTX videokaart of beter
  • Een Intel Core i5 processor of beter
  • 8 GB werkgeheugen of meer
  • Een SSD

De videokaart

De videokaart is het kloppende hart van je gaming pc. Deze kaart verwerkt namelijk alle visuele elementen die in games voorbij komen. Dus, hoe sneller de videokaart, hoe mooier en vloeiender de games op jouw monitor verschijnen. Om een game optimaal te spelen heb je minimaal 30, maar het liefst 60 frames per seconde (fps) of meer nodig. Natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde wensen en daarom hebben we de meest populaire videokaarten uitgelicht en onderverdeeld in 3 groepen.

Basis dedicated videokaarten

Man speelt game op een computer met videokaart uitgelicht in een rondje.

Basis dedicated videokaarten zijn in principe dedicated videokaarten, maar deze zijn niet krachtig genoeg voor gaming. Denk bij basis grafische kaarten aan NVIDIA GeForce MX kaarten of bijvoorbeeld AMD Radeon RX videokaarten. Minimaal aanbevolen voor gamen op je pc is een NVIDIA GeForce GTX 1050 videokaart. Ben je meer veeleisend en wil je games op minimaal Full HD beeldkwaliteit spelen met 60 frames per seconde, ga dan voor een GTX 1060 of beter.

NVIDIA GeForce GTX videokaarten

Een NVIDIA GeForce GTX videokaart.

NVIDIA GeForce GTX kaarten behoren tot de vorige generatie van NVIDIA videokaarten. Binnen deze serie vallen videokaarten voor de beginnende gamer, maar ook videokaarten die moeiteloos de nieuwste games op ultra instellingen draaien. Hierbij geldt de GTX 1650 als instapmodel en de GTX 1080 Ti als topmodel voor de veeleisende gamer. Welke game je ook speelt, met een GTX videokaart zit je altijd goed.

NVIDIA GeForce RTX videokaarten

Een NVIDIA GeForce RTX videokaart.

De nieuwste videokaarten van NVIDIA zijn de RTX videokaarten. Deze kaarten sluiten helemaal aan bij de veeleisendheid van tegenwoordige games. RTX kaarten hebben sneller videogeheugen en zijn vooral gericht op ray tracing. Dit is een techniek die licht en reflecties realistischer en mooier weergeeft. Zo lijkt het net of je een film kijkt. Bij de RTX videokaarten is de RTX 2060 de minst krachtige variant en de RTX 2080Ti de krachtigste voor de hardcore gamers onder ons.

De processor

Een schietspel met een processordoos uitgelicht in een rondje.

Waar de videokaart alle grafische taken op zich neemt zorgt de processor (CPU) voor het aansturen van de spelwereld. Denk hierbij aan je computergestuurde tegenstanders en waar kogels gaan inslaan. De CPU berekent dat je raak schiet, waarop de videokaart een explosie laat zien. Hoewel de processor belangrijk is, blijft de grafische kaart het onderdeel dat de meeste invloed heeft op jouw favoriete games. De ondergrens als het om gamen gaat, ligt bij een Intel Core i5 processor.

Het werkgeheugen

Aziaat speelt game op computer met RAM geheugen in een cirkel uitgelicht.

Voor een gaming computer is een minimum van 8 GB RAM voldoende. Het werkgeheugen (RAM) is in feite een kladblok voor je processor om belangrijke informatie snel in te zien. Als je games wilt streamen, dan is 16 of 32 GB geen overbodige luxe. Met het oog op de toekomst wil je daarom het liefste 16 GB aan werkgeheugen of meer tot je beschikking hebben.

De harde schijf

Man speelt game op computer met SSD uitgelicht in een cirkel.

Iedereen heeft een hekel aan lange laadtijden. Met een SSD is dat gelukkig verleden tijd. Een SSD halveert namelijk je opstart- en laadtijden, zodat jij snel in het volgende level klaarstaat. Ga je nog een stapje verder, dan kom je uit bij meerdere SSD's in een RAID opstelling. Bij RAID doet elke SSD de helft van het werk. Hierdoor verdubbelt de snelheid vanuit hetzelfde principe als wanneer jij bijvoorbeeld met 2 handen tegelijk zou schrijven.

De kast

Diverse game computers uitgelicht naast elkaar.

Nu je een gaming pc op het oog hebt is de laatste vraag: wat voor kast wil je? Computerproducenten hebben elk een eigen gaming lijn met een eigen uitstraling. Omdat smaken verschillen, is het vooral handig te kijken naar wat je mooi vindt. Waar de een een pc wil met alle toeters en bellen wat betreft verlichting en aankleding, wil een ander juist een wat subtielere computerkast. Kies wat de kast betreft dan ook vooral wat je mooi vindt.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen