The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Hoe maak ik mijn schijf zichtbaar in Windows?

Je nieuwe harde schijf of SSD is binnen en je wilt gelijk je bestanden over gaan zetten. Zo heb je ze niet alleen veilig staan, je kunt ze ook gelijk overal mee naartoe nemen. Nu blijkt je schijf alleen niet zichtbaar te zijn in je Windows verkenner. Geen paniek, via het volgende stappenplan leg ik je uit hoe je de schijf alsnog zichtbaar kunt maken.

Open schijfbeheer

Schijfbeheer Windows HDD harde schijf

Om uit te zoeken waarom je HDD of SSD niet gevonden wordt, is het belangrijk om het zogenaamde 'Schijfbeheer' te openen. Het instellen van je harde schijf doe je namelijk via dit schijfbeheer. Dit scherm is op elke Windows computer te vinden. Je kunt hier al je harde schijven terug vinden en configureren. Om dit scherm te openen voer je de volgende stappen uit:

 1. Druk met de rechtermuisknop op het Windowslogo.
 2. Kies hier voor 'Schijfbeheer'.

Waarom herkent Windows de harde schijf niet?

Er kunnen een aantal oorzaken zijn waardoor je de schijf niet in je Verkenner ziet staan. Via het schijfbeheer kun je herkennen wat er in jouw situatie aan de hand is.

De schijf is niet voor Windows geformatteerd.

Harde schijf niet Windows geformatteerd

Een harde schijf is vanuit de fabrikant vaak ingericht voor een bepaald besturingssysteem, dit wordt formattering genoemd. Als een schijf voor macOS geformatteerd is, wil dit niet zeggen dat je deze niet op Windows kunt gebruiken. Je moet hem alleen opnieuw formatteren. Dit is te herkennen aan de status: 'RAW'.

De schijf is nog niet klaar voor gebruik.

Harde schijf niet klaar voor gebruik

Een nieuwe harde schijf is vaak nog niet klaar voor gebruik. De schijf is dan nog niet geïnitialiseerd. Dit kun je ook zien aan de status: 'Niet geïnitialiseerd'. Het initialiseren van een schijf is nodig om de schijf klaar voor gebruik te maken. Nadat een schijf geïnitialiseerd is kun je de schijf indelen en mappen aanmaken. Dit indelen van je schijf, doe je in partities.

Er zijn nog geen partities gemaakt.

Harde schijf geen partities

Het kan soms voorkomen dat je harde schijf wel geïnitialiseerd is, maar dat er nog geen partities aangemaakt zijn. Partities zijn de locaties waar je je bestanden neerzet. Het is belangrijk dat deze partities ook te herkennen zijn aan een letter. Zo staat Windows over het algemeen altijd op de C: schijf.

Hoe maak je de schijf zichtbaar?

Nu de oorzaak bekend is kunnen we de schijf weer zichtbaar maken. Afhankelijk van de oorzaak vind je hieronder de mogelijke oplossingen.

Formatteer de schijf

Een schijf die niet voor Windows is bestemd moet eerst geformatteerd worden. Via dit stappenplan lees je hoe je dit doet:

 1. Druk met de rechtermuisknop op de schijfruimte, dit is het witte gedeelte rechts met de blauwe bovenrand rechts in het schijfbeheer.
 2. Selecteer de optie 'Formatteren...'. Er verschijnt nu een nieuw scherm.
 3. Kies bij het bestandssysteem voor 'NTFS' als je de schijf enkel voor Windows wilt gebruiken. Wil je de schijf voor zowel Windows als macOS gebruiken? Kies dan voor 'exFAT'.*
 4. Kies een naam met maximaal 32 karakters voor de schijf en vul deze bij Volumenaam in.
 5. Kies voor de optie: 'Formatteren'.
 6. De schijf is bijna gereed voor gebruik. Druk in het schijfbeheer nogmaals met de rechtermuisknop op de schijfruimte en kies de optie 'Stationsletter en paden wijzigen'. Kies in het nieuwe venster een letter voor de schijf en druk op 'Ok'.

De schijf is nu zichtbaar als je de verkenner opent.

(Initialiseer en) partitioneer de schijf

Als de schijf nog niet klaar voor gebruik is, moet je deze initialiseren en vervolgens partitioneren. Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

 1. (Optioneel) Druk met de rechtermuisknop op de schijf, dit is het grijze gedeelte links in het schijfbeheer waar de naam van de schijf staat. Selecteer de optie 'Schijf initialiseren' en druk op 'Ok'.
 2. Druk met de rechtermuisknop op het witte blok aan de rechterkant en kies de optie 'Nieuw eenvoudig volume'. Er verschijnt een nieuw scherm.
 3. Kies de optie: 'Dit volume op basis van de volgende instellingen formatteren'.
 4. Gebruik je de schijf enkel voor Windows? Kies dan bij het bestandssysteem voor 'NTFS'. Als je de schijf ook voor macOS gaat gebruiken kies je voor 'exFAT'.*
 5. Bij Volumenaam kun je een naam voor de schijf opgeven. Deze kan uit maximaal 32 tekens bestaan.
 6. Druk op volgende.
 7. Selecteer een letter voor de schijf in het dropdown menu en druk op 'Volgende'.
 8. Controleer de instellingen van de schijf en selecteer de optie 'Voltooien'.

Open de verkenner. Je schijf is nu zichtbaar.

*NTFS biedt meer betrouwbaarheid dan exFAT door bijvoorbeeld bestandsencryptie. Hiermee beveilig je je bestanden. Ook is NTFS minder foutgevoelig. Verder biedt NTFS de mogelijkheid tot logbestanden, zodat je kunt zien wat er precies gebeurd is bij schijffouten.

Lukt het niet?

Wij helpen je graag met het zichtbaar maken van je harde schijf. Lukt het niet met behulp van deze stappen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Uhro
Artikel van:
Uhro Opslagspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.032 beoordelingen