The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jan

Wat zijn de verschillen tussen een interne harde schijf (HDD) en SSD?

Wil je de opslag van je laptop, desktop, console of NAS vervangen en uitbreiden, dan heb je keuze uit een harde schijf (HDD) of SSD. Een HDD is voordeliger, een SSD is wel 4 keer sneller en stiller. Maar waar ligt precies de afweging? Wij leggen je uit wat de verschillen zijn zodat je weet of je voor een HDD of SSD moet kiezen.

Verschillen SSD vs HDD

Solid State Drive (SSD) Harde schijf (HDD)
Opslagcapaciteit Laag (120 GB t/m 4 TB) Hoog (500 GB t/m 18 TB)
Snelheid Hoog (Tot 3000 MB/s) Laag (Tot 160 MB/s)
Energieverbruik Laag Hoog
Betrouwbaarheid Hoog Laag
Geluidsproductie Laag Hoog
Prijs Hoog Laag

Wat zijn het?

SSD

Wat is een SSD?

Het woord SSD is een Engelse afkorting voor Solid State Drive. Dit betekent letterlijk dat een SSD geen bewegende onderdelen bevat en dus solide is. Dit in tegenstelling tot een HDD, die wel bewegende onderdelen bevat. Op een SSD worden gegevens opgeslagen in enkele flash geheugenchips. Dit gebeurt door middel van elektrische lading in de geheugenchips. Dit maakt een SSD 4 keer sneller dan een HDD.

HDD harde schijf

Wat is een harde schijf (HDD)?

HDD is de Engelse afkorting voor Hard Disk Drive. Het is een digitaal opslagapparaat met een magnetische metalen schijf. De schijf draait net als in een platenspeler rond en wordt door een lees- en schrijfarm uitgelezen. Dit ronddraaien maakt een zoemend geluid wat duidelijk hoorbaar is. Bovendien maakt het fysiek zoeken van de lees- en schrijfarm naar data op de draaiend

Snelheid

De binnenkant van een SSD.

SSD: 4 keer sneller

Een SSD is wel 4 keer zo snel als een HDD. Dit komt omdat een SSD direct data verzendt. Dit merk je aan de opstarttijd van je pc, dat duurt met een SSD ongeveer 15 seconden. Bovendien laad je programma's en games met de helft sneller dan met een HDD.

De binnenkant van een HDD. De draaiende onderdelen zijn duidelijk zichtbaar.

HDD: langzaam

De techniek van HDD bestaat al jaren, daarom is de snelheid nauwelijks veranderd. Een HDD moet door het ronddraaien mechanisch werk verrichten om informatie te lezen en schrijven. Daarom duurt het opstarten van je computer met een HDD 45 seconden tot een minuut of zelfs langer, afhankelijk van je besturingssysteem.

Opslagcapaciteit

Een SSD heeft vaak minder dan 4 terabyte opslagruimte.

SSD: weinig opslagruimte

Er zijn SSD's met een opslagruimte van 4 terabyte, dit staat gelijk aan 400.000 foto's. Dat is erg veel, maar omdat een SSD relatief duurder is dan een HDD om te maken ligt de prijs per gigabyte van een SSD ook hoger.

Een HDD heeft tot 16 terabyte opslagruimte.

HDD: veel opslagruimte

De techniek voor harde schijven bestaat al meer dan 50 jaar. Door de jaren heen weten fabrikanten HDD's kleiner en compacter te maken, waardoor de opslagcapaciteit groot is. Er bestaan HDD's met een opslagcapaciteit tot en met 18 terabyte. HDD's zijn per gigabyte goedkoper dan SSD's.

Betrouwbaarheid

Een energiezuinige SanDisk Ultra SSD.

SSD: solide staat en energiezuinig

Een SSD heeft geen bewegende onderdelen, waardoor hij minder warm wordt dan een HDD. Hierdoor is je SSD ook nog eens energiezuiniger. Door lagere warmteproductie blijft je schijf koel en onbeschadigd. Toch kent een SSD net als een HDD wel slijtage. Doordat de levensduur van SSD's wordt uitgedrukt in TBW (Terabytes Written) weet je zeker hoe lang je SSD tenminste meegaat. De levensduur van een SSD is niet altijd beter, maar wel inzichtelijker dankzij het TBW.

De kwetsbare draaiende onderdelen van een harde schijf.

HDD: kwetsbare onderdelen

Een HDD heeft bewegende onderdelen en is daardoor fysiek ook een stuk kwetsbaarder. Door het ronddraaien van onderdelen ontstaan er namelijk warmte en trillingen die slijtage kunnen veroorzaken. Moderne harde schijven hebben ingebouwde technieken om slijtage door warmte en trillingen te verminderen, zoals anti vibrerende sensoren.

Conclusie

Wil je jouw hele computerervaring sneller maken zoals opstarten binnen 15 seconden, sneller programma's laden en eerder je game spelen? Gebruik dan een SSD. Wil je meer opslagruimte omdat je veel digitale games of foto's hebt of heb je veel opslag nodig voor de mediaserver op je NAS? Kies dan voor een harde schijf (HDD).

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen