The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rowan

Wat doe je als je wasmachine lekt?

Je wasmachine lekt, waardoor jij geen was kan doen. Belangrijk is dat je eerst weet waar de wasmachine lekkage vandaan komt. Zo lukt het beter om de oorzaak snel en eenvoudig aan te pakken. Je leest hier welke lekkages er zijn en wat je moet doen als je wasmachine lekt.

Soorten lekkage

Wasmachine met was

Als je wasmachine lekt, kijk je eerst waar dit vandaan komt. Een wasmachine lekkage kan één of meer van de volgende oorzaken hebben:

  • De aan- of afvoerslang lekt.
  • De afvoerpijp lekt.
  • De deur sluit niet goed.
  • Je hebt een verstopte afvoer.
  • De wasmiddellade lekt.
  • Er zit een scheur in de manchet.

Aan- of afvoerslang lekt

Wasmachine slang

Controleer of de aanvoerslang van de wasmachine aan beide kanten goed vast zit en doe hetzelfde voor de aansluiting van de afvoerslang. Vervolgens check je zowel de aanvoerslang als de afvoerslang op eventuele beschadigingen. Is er iets stuk? Vervang de slang dan zo snel mogelijk.

Afvoerpijp lekt

Afvoer wasmachine

Je wasmachine lekt tijdens het afpompen van het water. Mogelijk zit de afvoerslang te diep in de afvoerpijp. Om water en vuil op te vangen zet je een emmer onder de afvoer. Zorg er vervolgens voor dat de slang niet dieper dan 15 centimeter in de afvoer zit. Met een steunbeugel voorkom je dat de slang te diep gaat zitten.

Deur sluit niet goed

Wasmachine trommeldeur

Lekt er water aan de voorkant bij de deur? Dan is de kans groot dat er wasgoed tussen de trommel en de deur zit. Hierdoor lekt er water via de voorkant in de bodemlade. Zet de wasmachine uit, draai de watertoevoer dicht en trek de stekker uit het stopcontact. Leg een handdoek aan de achterzijde, kantel het apparaat iets naar achteren en houd deze positie 40 seconden vast. Laat de wasmachine op de vloer zakken en sluit deze opnieuw aan. Tot slot haal je het wasgoed dat vast zit eruit.

Afvoer verstopt

Wasmachine afvoer ontstoppen

Als de afvoer verstopt is, maak je de sifon schoon. Zet eerst een emmer onder de sifon. Laat het water en vuil eruit lopen. Sluit de sifon weer aan. Vul daarna een emmer met kokend water en een pak soda. Haal de afvoerslang uit de afvoer en giet het sodawater met behulp van een trechter langzaam in de afvoer. Wacht een paar minuten en test of de afvoer doorloopt als je er water in giet. Is dit niet het geval? Gebruik dan een trekveer om de verstopping los te trekken.

Wasmiddellade lekt

Wasmiddellade

Lekt de wasmiddellade? Dan kan het zijn dat er wasmiddel is opgehoopt en dat het tijd is om het zeepbakje schoon te maken. Dit doe je door de lade eruit te halen en deze onder de kraan met een sponsje schoon te maken.

Scheur in de manchet

Rubberen ring trommel wasmachine

Wanneer je wasmachine lekt kan het ook zijn dat de manchet stuk is. Dit is de grijze, rubberen ring bij de rand van de trommel. Zit er een scheur in de manchet? Neem dan contact op met de leverancier.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen