The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Uhro

Hoe bouw ik een harde schijf in?

Je hebt een harde schijf gekocht om je oude schijf te vervangen of voor meer opslagruimte in je computer. Maar hoe installeer je zo'n interne hdd eigenlijk? In dit artikel leg ik je dat uit.

Wat heb je nodig?

Gereedschap harde schijf installeren desktop
  • Gereedschap om de computerbehuizing te openen
  • Een antistatische armband
  • Een desktop computer
  • Een nieuwe interne hdd
  • Een kopje koffie

1. De basis

Computer uitzetten

Sluit je pc volledig af en zet hem uit: niet op standby dus. Verwijder vervolgens alle kabels aan de achterkant van je desktop computer. Begin daarbij met de stroomkabel. Heb je alle kabels verwijderd? Druk de stroomknop nog een keer in, zodat alle stroom die nog overgebleven is in de voeding ook echt verdwijnt.

2. Voorkom statische schokken

Antistatische armband

Bij het vervangen van een component in je pc is het van belang dat je niet statisch geladen bent. Een statische schok, hoe klein ook, is funest voor de computer onderdelen in jouw desktop. Draag bij voorkeur een antistatische armband. Je kunt jezelf ook ontladen door je handen regelmatig tegen een geaard ijzeren voorwerp te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een metalen radiator.

3. Open je computerbehuizing

Computer open

Leg de computerbehuizing op tafel met de rechterzijkant beneden. Gebruik eventueel een katoenen handdoek om je kast te beschermen en voor extra grip. Draai de achterkant van de computerkast naar je toe. Je ziet nu 2 à 3 grote schroeven. Verwijder deze en schuif de zijkant van je pc naar achteren. Je ziet nu de binnenkant van je desktop.

Bij het vervangen van je harde schijf moet je beide zijkanten vervangen. Zet je pc daarom rechtop en haal ook de rechterzijkant weg op dezelfde manier. Je harde schijf is namelijk aan 2 kanten in zijn beugel bevestigd.

4. Lokaliseer de harde schijf

Lokaliseer harde schijf

Heb je al een harde schijf in je pc? Dan vind je deze meestal aan de voorkant in een metalen beugel geschroefd. Je herkent hem aan de naam en aan de SATA-kabel die naar je moederbord loopt en stroomkabel die naar je voeding gaat. In de meeste reguliere computerbehuizingen is voldoende ruimte voor een extra interne hdd.

5. Verwijder je huidige harde schijf

Huidige harde schijf verwijderen

Sla deze stap over als je een harde schijf toe wilt voegen

Trek de stroomkabel en de SATA-kabel uit de achterkant van je harde schijf. Haal de schroeven van je interne hdd zowel links als rechts los en trek de harde schijf uit het frame. Doe dit rustig, zodat de schijf niet naar achteren schiet. Zo voorkom je schade aan andere computeronderdelen.

6. Plaats je nieuwe harde schijf

Plaats nieuwe harde schijf

Schuif de interne hdd op een vrije plek in de juiste beugel. In veel kasten zit een randje, waardoor hij direct op zijn plaats valt. Het is gemakkelijk om nu eerst een stroomkabel en SATA-kabel aan te sluiten omdat je nog ruimte hebt om te manoeuvreren. Heb je dit gedaan? Bevestig dan de juiste schroeven, zodat je schijf stevig vast zit.

7. Gebruiken

Desktop harde schijf gebruiken

Schuif de zijkant weer op je computerbehuizing en sluit hem direct weer aan. Heb je een lege harde schijf in je pc geplaatst? Plaats dan een usb stick met je besturingssysteem om deze te installeren? Heb je een extra schijf geplaatst, dan start de pc normaal op. Eenmaal aangekomen in je besturingssysteem zie je de nieuwe harde schijf direct en heb je veel extra opslagruimte. Kun je de harde schijf nog niet gebruiken? Kijk dan op de volgende pagina.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen