The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat zijn ISO waarden en wanneer gebruik je ze?

ISO, het is een term die je vast al eens bent tegengekomen. Wil je meer weten over wat ISO betekent en waar je het voor gebruikt? In dit artikel geven we antwoord op veelvoorkomende vragen over ISO waarden. Na het lezen weet je wat ISO waarden zijn en hoe je ze inzet bij het maken van je foto's.

Wat zijn ISO waarden

ISO waarden zijn de waarden die de lichtgevoeligheid van de sensor in je camera bepalen. De sensor heeft altijd voldoende licht nodig om een beeld te vormen van hetgeen waar jij een foto van maakt. Als het buiten of binnen donkerder is, heeft de sensor vaak onvoldoende licht om een goed en helder beeld te vormen. Door de ISO waarde te verhogen, wordt de sensor gevoeliger voor licht en kan hij meer licht vangen.

Waar komt de term ISO vandaan?

Wat zijn ISO waarden 2

De term ISO heeft niets met camera's te maken. Het is een afkorting van het bedrijf dat de waarden heeft gestandaardiseerd: International Organization for Standardization.

Welke ISO waarden zijn er?

Welke ISO waarden zijn er

ISO waarden worden uitgedrukt in getallen die uiteenlopen van 100 (in sommige gevallen 50) tot 6400 of 25.600. Sommige camera's kennen zelfs een maximale ISO waarde van 819.000.

Wanneer gebruik ik welke ISO waarde?

Wanneer gebruik ik welke

Als je overdag in de buitenlucht foto's maakt, gebruik je de laagste ISO waarden (100 of 200) omdat er voor de sensor al voldoende licht is. Zodra je binnenshuis fotografeert, verhoog je de ISO waarde. Afhankelijk van de hoeveelheid licht binnen, gebruik je binnen een ISO waarde van 400 tot ongeveer 800. Ga je buiten in de schemer of het donker fotograferen? Dan gebruik je een ISO waarde tot 1600 of 3200. Kijk uit voor ruis bij ISO waarden vanaf 1600.

Waarom ontstaat er ruis bij hoge ISO waarden?

Ruis bij ISO waarden

Door de ISO te verhogen vergroot je de lichtgevoeligheid maar niet het vermogen van de sensor om het licht dat binnenkomt te verwerken. Bij weinig licht vindt de sensor het lastig om het licht dat binnenkomt om te zetten in het juiste signaal. Er ontstaan snel foutjes in de vorm van ruis tussen de pixels. Als je de lichtgevoeligheid vergroot, vangt de sensor wel meer licht maar het lukt hem vervolgens niet om dit licht om te zetten in de juiste informatie.

Wat kan ik het beste doen bij weinig licht?

Weinig licht ISO waarden

Je fotografeert bij weinig licht, maar wilt geen ruis in het beeld door een te hoge ISO waarde. Verhoog de sluitertijd in plaats van de ISO waarde en zet je camera op een statief. Door de sluiter langer open te zetten, krijgt de sensor langer de tijd om licht te vangen en alle informatie goed te verwerken. Je gebruikt een statief omdat je bij een langere sluitertijd meer kans hebt op bewegingsonscherpte.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen