The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Leonie

Hoe steek ik mijn kamado bbq aan?

Ga je je kamado bbq voor het eerst gebruiken? Dan is het handig om het aansteken van een kamado onder de knie te krijgen. Een kamado aansteken is eigenlijk vrij gemakkelijk, maar je moet er even handigheid in krijgen. Ik vertel je in dit artikel hoe je het best en op de meest veilige manier je keramische bbq aansteekt. Dat doe je in 9 stappen.

In 9 stappen een kamado aansteken

Stap 1. Vul de kamado met grove stukken houtskool.

Stap 2. Plaats 1 tot 3 aanmaakblokjes of proppen papier tussen de houtskool.

Stap 3. Steek de aanmaakblokjes of het papier aan met een lange lucifer of brander naar keuze.

Stap 4. Alle ventilatiegaten (boven en onder) staan helemaal open.

Stap 5. Laat de blokjes of het papier 15 minuten branden met open deksel.

Stap 6. De kolen om het vuur heen zijn nu wit en gloeien: het grillrooster kan erop en de deksel doe je dicht.

Stap 7. Geef alle kolen in de kamado ongeveer 30 minuten de tijd om op temperatuur te komen.

Stap 8. Om de juiste temperatuur te bereiken, regel je de luchttoevoer naar wens met de ventilatiegaten.

Stap 9. Gewenste temperatuur bereikt? Grillen maar!

*Gebruik grote stukken houtskool voor de bbq

In een kamado bbq gebruik je alleen grote kolen. Waarom? Allereerst omdat houtskool geen chemische stoffen bevat die keramiek aantasten. Daarnaast verstoppen de ventilatiegaten niet dankzij de grote stukken. Door de houtskool met de hand in de kamado te plaatsen, weet je zeker dat er genoeg ruimte is tussen de kolen om zuurstof door te laten. En op deze manier komt er geen gruis uit de zak mee wat de ventilatiegaten verstopt. Verstopte ventilatieroosters zorgen ervoor dat je geen hoge temperaturen bereikt. Als laatst brandt houtskool heel voorspelbaar op. Zo controleer je temperatuur zeer goed voor een langere tijd. Let op: plaats houtskool tot de rand van de vuurschaal voor direct grillen en ⅔ tot de rand voor indirect grillen.

**Kamado bbq aansteken met aanmaakblokjes of papier?

Steek je de houtskool in je kamado aan met aanmaakblokjes of met proppen krantenpapier? Dat is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Let er wel op dat de aanmaakblokjes altijd milieuvriendelijk zijn. Kies voor de bruine variant en vermijd de witte, chemische aanmaakblokjes. Deze tasten het keramiek van je kamado aan en zorgen voor een vreemde smaak aan het vlees. Stop 1 tot 3 aanmaakblokjes of proppen papier tussen het houtskool. Deze steek je aan om de houtskool op temperatuur te krijgen. Gebruik geen houtskoolstarter om je houtskool voor in de kamado aan te steken. Het leegstorten van de starter in de kuip van je keramische bbq kan er namelijk voor zorgen dat het keramiek scheurt.

***De temperatuur regelen om de kamado warm te krijgen

Steek je je kamado bbq aan, dan staan zowel de margrietschijf als het onderste ventilatierooster helemaal open. Het onderste rooster trekt alle mogelijke zuurstof aan en voegt dit toe aan het vuur. De margrietschijf voert verbrande gassen af waardoor je een soort schoorsteen effect krijg en je je barbecue goed warm stookt. Is de keramische bbq warm, dan kun je de gewenste temperatuur nauwkeurig regelen met de luchttoevoer. De ventilatieroosters schuif je wat meer dicht wanneer je lagere temperatuur wilt bereiken en andersom. Direct grillen doe je bijvoorbeeld op hogere temperaturen dan indirect grillen.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.572 beoordelingen