The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Leonie

Advies over kamado barbecues

Je weet nog niet of deze barbecue de beste keus is voor jou. Lees hier wat er bijzonder is aan een keramische barbecue en waarom je er een in je tuin moet hebben staan. Ook is het belangrijk om te weten hoe een kamado werkt en wat je erop bereidt voordat je er een aanschaft.

1. Wat is een kamado of keramische bbq?

Kamado bbq

Een kamado bbq is de meer luxe, uitgebreide variant van de houtskool barbecue. Met een kamado in je tuin mag je jezelf gerust een grillmaster noemen. De barbecues zijn gemaakt van gebakken en geglazuurd keramiek. De meerdere keramische lagen in de barbecue isoleren warmte extreem goed. Hierdoor houd je temperaturen in kamado bbq's extreem constant of pas je op de graad nauwkeurig aan. Grillen (direct en indirect), koken, bakken, stomen en slowcooking doe je op een kamado.

2. Hoe werkt een kamado barbecue?

Keramische barbecue aansteken

Keramische barbecue aansteken

Een kamado steek je aan met grote stukken houtskool zonder gruis. Met deze brandstof is je barbecue snel erg warm. Houtskool bevat geen chemische stoffen. Chemische stoffen beschadigen de keramische lagen in de kamado en dat wil je niet. Daarnaast beïnvloeden andere brandstoffen de smaak van het vlees en beperk je met houtskool de hoeveelheid ronddwarrelend as. Let op: Gebruik geen houtskoolstarter voor het aansteken van de kamado. Keramiek moet namelijk geleidelijk warm worden, anders barst het.

Temperatuur regelen in de kamado

Temperatuur regelen in de kamado

De temperatuur regelen in een kamado vergt geduld. Een ervaren kamado barbecueër speelt met de ventilatieroosters om de temperatuur te regelen. Neem hier uitgebreid de tijd voor. Het duurt namelijk minstens 15 minuten om de temperatuur te laten stijgen of dalen. Bij een gewone houtskool barbecue gaat dit veel sneller en minder gecontroleerd. Keramische lagen in de barbecue houden warmte lang vast. Daardoor is het gemakkelijker om de barbecue nog hoger op te stoken dan de temperatuur te laten dalen.

3. Welke gerechten bereid je?

Gerechten bereiden op een keramische barbecue

Een kamado is geschikt voor:

 • Direct en indirect grillen
 • Stomen
 • Roken
 • Oveneffect creëren (bakken)
 • Slowcooking

4. Waar let je op bij een kamado bbq kopen?

Aantal personen

Het aantal personen waarvoor je barbecuet, bepaalt welke maat barbecue je nodig hebt.

Zijtafel ja of nee?

Een kamado met geïntegreerde zijtafels op het oog? Dat is wel zo gemakkelijk, want je haalt gelijk het complete pakket in huis. Weet je in ieder geval zeker dat je zijtafels op je barbecue passen.

De afwerking van de kamado

Kamado's verschillen onderling in afwerking. Zo kun je stellen: hoe duurder de barbecue, hoe fijner en gedetailleerder de afwerking.

5. Verschil kamado en gewone houtskoolbarbecue

Kamado barbecue

Kamado barbecues

 • Voor de ultieme barbecue ervaring.
 • Bestand tegen temperaturen tot 450 graden.
 • Keramieke lagen isoleren en zorgen voor extreem constante warmte.
 • Grillen (direct en indirect), roken, koken, bakken, stomen en slowcooking.
 • Alleen gebruiken met houtskool.
 • Keramiek scheurt of kraakt zelden en is dus duurzaam.
 • Grote varianten nauwelijks te verplaatsen door het gewicht en omvang.
 • Je betaalt veel geld voor de kwaliteit van het materiaal.

Gewone houtskool barbecues

 • Geschikt voor huis-tuin-en-keuken-barbecueën.
 • Bestand tegen temperaturen tot 300 graden.
 • Metalen kuip zorgt voor minder constante warmte in de bbq.
 • Grillen (direct en indirect) en roken.
 • Alle soorten aanmaakmiddel bruikbaar.
 • Metalen ketels gaan op den duur roesten of de laklaag scheurt.
 • Bijna altijd te verplaatsen dankzij omvang, gewicht of wielen.
 • Een simpele houtskoolbarbecue heb je al voor een paar tientjes.

6. Hoe maak je een kamado barbecue schoon?

Schoonmaken

Stook de grill op tot boven de 250 graden en hou hem 30 minuten op deze temperatuur. Voedselresten verbranden zo waardoor je deze gemakkelijk van het rooster verwijdert. Laat het rooster afkoelen en maak deze de volgende dag schoon met een schoonmaakmiddel zonder schuurmiddel. De binnenkant van de kamado maak je NIET schoon met water of schoonmaakmiddelen. Laat de nog bruikbare kolen in de bbq om te hergebruiken. As en etensresten verwijder je via het onderste schuifrooster.

7. Welke accessoires heb ik nodig voor een kamado?

Barbecue hoezen

Barbecue hoezen

Bescherm je barbecue tegen weersinvloeden met een hoes. Je zet je barbecue het hele seizoen buiten zonder zorgen met een bijpassende hoes om. De hoezen verschillen van elkaar in soort materiaal en vorm. Kijk daarom altijd goed of de hoes wel om jouw barbecue past.

Barbecue zijtafels en onderstellen

Alle zijtafels en onderstellen

Met zijtafels en onderstellen op je keramische bbq gril je fijner en ergonomischer. Op de zijtafels kun je gerechten en gereedschap kwijt. Met een onderstel zet je je barbecue hoger waardoor je geen last van je rug krijgt tijdens een lange grillsessie.

Barbecue accessoires

Alle barbecue kookuitbreidingen

Een kamado met alleen een grillrooster is zonde geld. Wissel tussen accessoires om je kamado als veelzijdig kooktoestel te gebruiken. Per merk heb je specifieke kookuitbreidingen, let er daarom goed op dat het accessoire wel past.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.567 beoordelingen