The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Julie

Advies over kamado's

Je weet nog niet of deze barbecue de beste keus is voor jou. Lees hier wat er bijzonder is aan een keramische barbecue en waarom je er één in je tuin moet hebben staan. Ook is het belangrijk om te weten welke gerechten je bereidt, hoe je een kamado aansteekt en hoe je de temperatuur regelt. Zo haal je het beste uit je kamado.

1. Wat is een kamado of keramische bbq?

Een kamado is gemaakt van keramiek. Het keramiek isoleert de warmte in de kamado goed. De temperatuur in de kamado heeft hierdoor minder last van weersinvloeden, waardoor de temperatuur constant blijft en je minder houtskool verbruikt. De open structuur van het keramiek houdt vocht vast, waardoor je vlees sappig blijft. Grillen (direct en indirect), koken, bakken, stomen en slowcooking doe je op een kamado.

2. Hoe steek je een keramische barbecue aan?

Een kamado aansteken doe je door de kamado te vulllen met grove stukken houtskool. Plaats 1 tot 3 bruine, milieuvriendelijke aanmaakblokjes tussen de houtskool. Gebruik liever geen papier om de kamado aan te steken, de snippers kunnen namelijk in je gerecht terechtkomen. Steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer. Zet alle ventilatiegaten open, laat de blokjes helemaal opbranden en doe de deksel dicht. Nu is je kamado klaar voor gebruik.

3. Hoe regel ik de temperatuur in de barbecue?

Neem de tijd om de temperatuur in de barbecue aan te passen. Het duurt namelijk minstens 15 minuten om de temperatuur te laten stijgen of dalen. Vuistregel bij een temperatuuraanpassing is: hoe warmer je de temperatuur in de kamado wilt hebben, hoe meer lucht je door moet laten. Regel de luchttoevoer eerst via het onderste ventilatierooster. Kleine temperatuurverschillen regel je van bovenaf.

4. Welke gerechten bereid je?

Gerechten bereiden op een keramische barbecue

Een kamado is geschikt voor:

  • Direct en indirect grillen
  • Stomen
  • Roken
  • Oveneffect creëren (bakken)
  • Slowcooking

5. Waar let je op bij een kamado bbq kopen?

Aantal personen

Het aantal personen waarvoor je barbecuet, bepaalt welke maat barbecue je nodig hebt.

Zijtafel ja of nee?

Een kamado met geïntegreerde zijtafels op het oog? Dat is wel zo gemakkelijk, want je haalt gelijk het complete pakket in huis. Weet je in ieder geval zeker dat je zijtafels op je barbecue passen.

De afwerking van de kamado

Kamado's verschillen onderling in afwerking. Zo kun je stellen: hoe duurder de barbecue, hoe fijner en gedetailleerder de afwerking.

6. Verschil kamado en gewone houtskoolbarbecue

Een kamado is gemaakt van keramiek. Het voordeel van keramiek is dat het materiaal de warmte lang vasthoudt. Een gewone houtskoolbarbecue houdt over het algemeen minder warmte vast, waardoor je waarschijnlijk eerder de houtskool moet aanvullen. Ook houdt een kamado vocht vast, waardoor het vlees sappig blijft. Daarnaast regel je de temperatuur bij een kamado net wat beter dan bij een andere houtskoolbarbecue.

Een nadeel van een kamado is dat hij vrij zwaar is. Je kunt hem dus niet gemakkelijk meenemen naar een andere locatie.

7. Hoe maak je een kamado barbecue schoon?

Het rooster van de kamado maak je schoon wanneer het rooster nog een beetje warm is. Je gaat er dan met een staalborstel overheen om voedselresten te verwijderen. De binnenkant van de kamado maak je NIET schoon met water of schoonmaakmiddelen. Gebruik om de zoveel tijd een staalborstel om de binnenkant wat schoner te krijgen. Laat de nog bruikbare kolen in de bbq om te hergebruiken. As- en etensresten verwijder je via het onderste schuifrooster.

8. Welke accessoires heb ik nodig voor een kamado?

Barbecue hoezen

Barbecue hoezen

Bescherm je barbecue tegen weersinvloeden met een hoes. Je zet je barbecue het hele seizoen buiten zonder zorgen met een bijpassende hoes om. De hoezen verschillen van elkaar in soort materiaal en vorm. Kijk daarom altijd goed of de hoes wel om jouw barbecue past.

Barbecue zijtafels en onderstellen

Alle zijtafels en onderstellen

Met zijtafels en onderstellen op je keramische bbq gril je fijner en ergonomischer. Op de zijtafels kun je gerechten en gereedschap kwijt. Met een onderstel zet je je barbecue hoger waardoor je geen last van je rug krijgt tijdens een lange grillsessie.

Barbecue accessoires

Alle barbecue kookuitbreidingen

Een kamado met alleen een grillrooster is zonde geld. Wissel tussen accessoires om je kamado als veelzijdig kooktoestel te gebruiken. Per merk heb je specifieke kookuitbreidingen, let er daarom goed op dat het accessoire wel past.

Julie
Artikel van:
Julie Barbecuespecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen