Wat zijn de voor- en nadelen van koken op gas?

Geschreven door Caitlin

Bijgewerkt op

9 mei 2025

·

07.59

Wat zijn de voor- en nadelen van koken op gas?

Zodra het water kookt, draai je het vuur iets lager, want jij weet: op een kleinere vlam blijft de pasta ook nog doorkoken. Koken op gas, is koken op gevoel. Je kunt de warmte heel precies regelen en ziet gemakkelijk of het vuur te hoog of te laag staat. Van roestvrijstalen hapjespan tot wok: elke pan mag je op het vuur zetten bij een gaskookplaat. In dit artikel leg ik uit wat je nodig hebt om te koken met gas en wat de voor- en nadelen zijn.

Voordelen

  • Koken op gas is goedkoper dan elektrisch koken.
  • Je kan zelf heel precies de warmtetoevoer instellen.
  • Warm snel je pannen op met groot vuur.
  • Je hoeft geen nieuwe pannen aan te schaffen.
  • Met een wokbrander kun je zeer goed op hoge temperatuur wokken.
Bekijk alle gaskookplaten

Nadelen

  • Veel verlies van warmte: geen efficiënt energieverbruik.
  • Schoonmaken is lastig door pannendragers en branders.
  • Je kookt met open vuur en daarom is koken met gas niet de meest veilige manier.
Kookzone gaskookplaat

Wat is koken op gas?

Wanneer je draait aan de knop van de gaskookplaat, opent de gastoevoer en wordt gas met vuur omgezet in warmte. Met de draaiknop en de gasbrander bepaal je heel precies de energietoevoer. Wil je de champignonroomsaus zachtjes laten pruttelen of juist op groot vuur koken? Bij koken met gas zie je meteen wat je doet: wanneer je het gas lager zet, wordt de vlam ook meteen kleiner.

Gaskookplaat

Welke aansluiting heb ik nodig?

Je hebt voor het koken op gas een gasaansluiting in je keuken nodig. Controleer daarom eerst goed of jij dit in jouw keuken hebt. Kook je nu op gas? Dan heb je een geschikte gasaansluiting.

Pannen op gaskookplaat

Welke pannen heb ik nodig?

Je hebt geen speciale pannen nodig wanneer je kookt met gas. Elke pan is in principe geschikt om mee te koken op een gasfornuis. Wij raden aan om te koken met gietijzeren pannen, omdat die goed de warmte verdelen en een gelijke temperatuur lang vasthouden. Pannen vervormen door de warmteverschillen tussen de vlam en de ruimte waar de vlam niet direct komt. Ze worden dan iets boller aan de onderkant. Dit heeft vervolgens geen effect op het opwarmen van de pan.

Heeft deze pagina je geholpen?

Artikel van Caitlin

Kookplaat specialist.

Caitlin