Afficher Coolblue en Français? | Non
Geschreven door Cameraspecialist

Advies over lensfilters

Er bestaan verschillende lensfilters met elk een unieke functie. Veel fotografen gebruiken een lensfilter om het kwetsbare glas van hun lenzen te beschermen. In dit artikel lees je welke invloed de verschillende lensfilters hebben op je foto en de bescherming van je lens.

Wanneer gebruik je een lensfilter?

Gebruik lensfilter

Je bent natuurlijk erg zuinig op je lens. Helaas zijn er genoeg factoren die een risico vormen voor het kwetsbare glas. Zandkorrels, scherpe hoekjes of uitstekende delen kunnen zomaar een kras of, erger nog, een barst in je lens veroorzaken. Om dit te voorkomen, gebruiken veel fotografen een UV-filter als bescherming. UV-filters hebben namelijk nauwelijks zichtbare invloed op je foto's. Maar naast bescherming hebben lensfilters nog een andere belangrijke functie. Ze zorgen ervoor dat je foto's er beter uitzien.

Welke soort lensfilter heb je nodig?

Er zijn een aantal typen lensfilters die elk hun eigen specifieke toepassing hebben.

UV-filters

Analoge film is gevoelig voor UV-straling. Dit wordt zichtbaar als een blauwe waas op je foto. Om dit tegen te gaan, gebruik je een UV-filter. De sensoren uit het digitale tijdperk zijn niet gevoelig voor UV-straling. Bescherming hiertegen is eigenlijk ook niet meer nodig. Op grote hoogte kan een UV-filter wel voorkomen dat je toch een blauwige waas op je foto krijgt. De UV-straling is hier namelijk sterker dan op zeeniveau. Omdat een kwalitatief goed UV-filter geen invloed heeft op de beeldkwaliteit is het bovenal een goede bescherming voor je lens. De goedkopere UV-filters zijn niet voorzien van een anti reflectieve-coating en kunnen daardoor vervelende reflecties veroorzaken.

Polarisatiefilters

Polarisatiefilters

Als je een foto maakt van een wateroppervlak zie je schitteringen en reflecties. Door de reflectieve werking van het water kun je niet onder het wateroppervlak kijken. Om deze reflectie op te heffen, maak je gebruik van een polarisatiefilter. Dit filter bestaat uit 2 elementen die je over elkaar heen kunt draaien. Draai het filter lang genoeg totdat je ziet dat de reflecties verdwijnen. Op deze manier kun je ook reflecties in ramen of andere reflecterende voorwerpen opheffen. Daarnaast vergroot een polarisatiefilter het contrast en de kleurintensiteit. Een blauwe lucht wordt intens blauw en oranje herfstkleuren komen tot leven.

Grijsfilters

Grijsfilters

Het grijsfilter wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat er minder licht door de lens heen kan. Het gevolg is een stijgende sluitertijd. Dit komt goed van pas als je bijvoorbeeld zo'n dromerige foto van een waterval wilt maken. Het water lijkt door de langere sluitertijd een mistige sluier. Ook als de maximale sluitertijd is bereikt, kan de lichtinval verlaagd worden met een grijsfilter. Zo kan je bij zeer veel licht toch met een groot diafragma, van bijvoorbeeld f/2.8, werken. De intensiteit van het grijsfilter wordt aangegeven met de notitie ND (Neutral Density), gevolgd door een getal. Een filter met ND8 houdt bijvoorbeeld 3 stops licht tegen.

Variabele grijsfilters

Een variabel grijsfilter is in te stellen in verschillende dichtheden. Dit type filter wordt veel gebruikt tijdens het filmen omdat je op veranderende lichtsituaties in kunt spelen. Je stelt het filter traploos in door aan de voorste ring te draaien. Je kunt dus zeer nauwkeurig de hoeveelheid lichtreductie bepalen.

Grijsverloopfilters

Grijsverloopfilters, ook wel graduele grijsfilters, bestaan uit een doorzichtige laag en een grijze laag. De grijze laag houdt het licht tegen terwijl de doorzichtige laag al het licht doorlaat. Bij fel licht zie je dat de lucht uitbijt, omdat de voorgrond donker is. De sluiter staat dan te lang open om een mooie belichting te verkrijgen. Door het grijze deel boven de horizon, op de lucht, te richten ontstaat een mooi evenwicht tussen de lucht en de voorgrond.

Hoe bepaal je de kwaliteit van een lensfilter?

Wanneer je op zoek gaat naar een filter zal je zien dat er grote verschillen in prijs zijn. Deze verschillen worden voor een groot deel veroorzaakt door de afwerking van het filter. De goedkoopste filters hebben geen speciale coatings en kunnen dus vervelende reflecties of vertekeningen opleveren. Het is voor de kwaliteit van je foto's dan ook aan te raden om te investeren in een filter dat is afgewerkt met een goede coating. Deze filters zijn inderdaad duurder, maar nog steeds goedkoper dan wanneer je een lens bekrast of beschadigt.

Hoe bevestig je de filter op je lens?

Er bestaan 2 verschillende systemen om een filter op je lens te bevestigen. De meest voorkomende is de schroeffilter. Een ander systeem werkt met filterkaarten die je in een houder schuift.

Schroeffilters

Bijna elke lens heeft een schroefdraad waar filters op geschroefd kunnen worden. Deze maten zijn gestandaardiseerd, zodat filters met eenzelfde maat op lenzen met eenzelfde maat passen. De filtermaat is gelijk aan de diameter van de voorkant van de lens. Let bij de aanschaf dus goed op de filtermaat van je lens.

Filterhouders

Wanneer je gebruik wilt maken van filterkaarten heb je een filterhouder en een adapterring nodig. Het voordeel van dit systeem is dat de kaarten voor elke lens bruikbaar zijn. Je hoeft enkel een adapterring in de juiste maat aan te schaffen. Er zijn volledig grijze en gradueel grijze filterkaarten verkrijgbaar. Op een aantal soorten lenzen is het onmogelijk om een filter te bevestigen. Een fisheyelens heeft bijvoorbeeld een erg bolle lens die uitsteekt buiten de randen van de behuizing. Hierdoor kun je geen filter bevestigen.

Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over lensfilters? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.