Coolblue home
Geschreven door Bart

Aan de slag met light painting

Light painting is een creatieve vorm van fotografie. Hierbij gebruik je een lange sluitertijd en een externe lichtbron om lichtsporen op je foto's te creëren. Er zijn verschillende manieren waarop je dit voor elkaar krijgt. In dit artikel leggen we je uit hoe jij zelf een light painting maakt.

Aan de slag met light painting

Een blauwe light painting

Het concept van light painting is heel simpel. Je stelt je camera in op een lange sluitertijd en vervolgens maak je met een lamp een tekening binnen het kader van je lens. Door de lange sluitertijd ontstaan er lijnen van licht op je foto. Om tot een verbluffend resultaat te komen, moet je wel even oefenen. In dit artikel geven wij je 5 tips voor de beste light painting foto.

  • Tip 1: bereid je goed voor
  • Tip 2: speel met je instellingen
  • Tip 3: pas de instellingen aan
  • Tip 4: probeer verschillende lichtbronnen
  • Tip 5: maak veel foto's

Tip 1: bereid je goed voor

Light painting met rood en wit licht.

Denk voordat je aan de slag gaat goed na over het beeld dat je wilt creëren. Wil je bijvoorbeeld een voorwerp omlijnen of een kerstgroet schrijven? Zoek vervolgens een geschikte locatie voor jouw shoot uit en zorg dat het daar donker is. Voor je eerste light painting kun je het beste een compleet donkere locatie zoeken. Dan zijn je tekeningen het beste zichtbaar. Zorg daarnaast voor een stabiele ondergrond voor je camera. Dat kan bijvoorbeeld een tafel of statief zijn. Het is belangrijk dat je camera niet beweegt tijdens het maken van de foto, anders krijg je een onscherp resultaat. En vergeet het belangrijkste niet: de lampen om mee te tekenen.

Tip 2: speel met het licht

Een lightpainting met verschillende lichtbronnen

Als je voorbereiding op orde is, dan is het tijd om je eerste foto te maken. Stel je camera in op een sluitertijd van bijvoorbeeld 30 seconden en maak je eerste tekening. Probeer daarbij de lampen verschillende kanten op te richten, zodat je ziet wat dat voor effect op de foto heeft. Als je een lamp direct op je camera richt,dan heeft dat een ander effect dan als je met een lamp langs de lens schijnt.

Tip 3: pas de instellingen aan

Een lightpainting met verschillende kleuren

Is het resultaat nog niet zoals je wilt? Pas dan de instellingen van je camera aan. Zet bijvoorbeeld de ISO waarde hoger, zodat je camera gevoeliger is voor licht. Onthoud wel dat je daardoor meer ruis in je beeld krijgt. Heb je een langere sluitertijd nodig? Zet je camera dan in de bulb stand. Zo bepaal je zelf hoe lang de sluiter openstaat. Wij raden je wel aan om hierbij een afstandsbediening te gebruiken. Zo voorkom je bewegingsonscherpte.

Tip 4: probeer verschillende lichtbronnen

Een lightpainting met verschillende lichtbronnen

Je kunt met verschillende lichtbronnen een light painting maken. Iedere lichtbron heeft weer een ander effect op het eindresultaat. Kies je voor een led lamp, dan krijg je een heldere lijn in je beeld. Wil je een speels resultaat? Gebruik dan sterretjes, maar pas wel op dat je jezelf niet brandt. Eigenlijk is iedere lichtbron geschikt om mee te tekenen. Je kunt dus zo creatief zijn als je zelf wilt. Als je al meer ervaring met light painting hebt, dan kan je bestaande lichtbronnen in je beeld verwerken. Denk aan een straatlantaarn of een verlichte tunnel. Zo kun je deze techniek gebruiken om het verhaal van je foto te versterken.

Tip 5: maak veel foto's

Er zijn geen regels waar een light painting aan moet voldoen. Je kunt zo creatief zijn als je zelf wilt. Lukt het je niet om te schieten wat je in gedachten hebt? Dat is niet erg. Oefen op je gemak door. Maak veel foto's en probeer vanalles uit. Op een gegeven moment heb je door hoe je camera reageert op het licht. Dan is het maken van een light painting een koud kunstje.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen