The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gaby

Advies over luchtontvochtigers

Een luchtontvochtiger helpt je bij het oplossen van vochtproblemen in huis. Waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een luchtontvochtiger? Wij helpen je graag bij het uitkiezen van de beste luchtontvochtiger voor jou.

1. Wat doet een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger onttrekt overtollig vocht aan de lucht. Het apparaat zuigt de vochtige lucht op en koelt het af. Hierdoor condenseert de lucht en ontstaan er waterdruppels. Deze worden opgevangen in een reservoir of direct door een afvoerslang afgevoerd. Vervolgens blaast de luchtontvochtiger de droge lucht weer uit.

Luchtontvochtigers zijn voorzien van een filter waarin vuil en stofdeeltjes achterblijven. Het grootste gedeelte van de vuildeeltjes wordt uit de lucht gefilterd. Een luchtontvochtiger heeft daarom ook een reinigende werking.

2. Waar helpt een luchtontvochtiger bij?

Waar helpt een luchtontvochtiger bij

Een te hoog vochtpercentage in huis kan veel schade aanrichten. Vochtbestrijding is dan de enige oplossing. Wanneer je in jouw huis de onderstaande problemen herkent, is het slim om een luchtontvochtiger aan te schaffen.

Heb je last van onderstaande problemen?

  • Muffe geur in huis
  • Klamme meubels
  • Overlast van zilvervisjes
  • Opstijgend vocht langs de muren
  • Schimmel op plafonds en muren

Een luchtontvochtiger voorkomt dat het vocht in huis nog meer schade aanricht. Schimmels groeien niet verder en het opstijgende vocht langs de muren vermindert. Ook die herkenbare, muffe lucht zal na een tijd verdwijnen. Droge lucht heeft, in tegenstelling tot vochtige lucht, niet de eigenschap om nare geurtjes vast te houden.

3. Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een luchtontvochtiger?

Er zijn 3 punten waar je op moet letten bij het uitkiezen van de juiste luchtontvochtiger.

Het aantal vierkante meters

Hoe groot is de ruimte die je wilt behandelen? Let op het aantal vierkante meters dat de luchtontvochtiger maximaal kan behandelen anders is de kans groot dat de luchtontvochtiger de ruimte niet droog genoeg krijgt.

De capaciteit van de luchtontvochtiger

Heb je ernstige vochtproblemen? Kies dan voor een luchtbevochtiger met een flinke capaciteit. Er zijn luchtbevochtigers die in 24 uur wel 30 liter vocht aan de lucht onttrekken. Een gemiddelde luchtontvochtiger onttrekt in 24 uur zo'n 10 liter vocht aan de lucht. Deze zijn geschikt voor slaapkamers, woonkamers en keukens.

Tijdelijk gebruik of continu gebruik

Ruimtes die continu vochtig zijn zoals kelders, kruipruimtes of badkamers zijn gebaat bij onafgebroken luchtontvochtiging. Een luchtontvochtiger met afvoermogelijkheid is hier meestal de beste keuze. Je sluit een afvoerslang aan op het apparaat zodat het condensvocht direct wordt afgevoerd. Je kunt ook kiezen voor een apparaat met timer zodat hij alleen aanspringt wanneer jij dat wilt.

4. Waar ga je de luchtontvochtiger voor gebruiken?

Bepaal voordat je een luchtontvochtiger uitkiest in welke ruimte je hem wilt plaatsen. Let daarbij op de grootte van de ruimte. Plaats je een luchtontvochtiger die geschikt is voor ruimtes tot 25 m2 in een kamer van 40 m2 dan zal hij wel ontvochtigen, maar bereikt hij niet snel de gewenste luchtvochtigheid.

Voor kleine ruimtes

Voor kleine ruimtes

Kies voor een luchtontvochtiger voor kleine ruimtes wanneer je bijvoorbeeld je badkamer of kelder wilt ontvochtigen. Deze luchtontvochtigers zijn geschikt voor ruimtes tot 25 m2.

Voor middelgrote ruimtes

Voor middelgrote ruimtes

Heb je vochtproblemen in de woonkamer of slaapkamer? Kies dan voor een luchtontvochtiger voor middelgrote ruimtes. Deze ontvochtigen ruimtes tussen de 25 en de 60 m2.

Grote ruimtes

Voor grote ruimtes

Bij vochtproblemen in grote ruimtes zoals kantoren, grote garages of kelders heb je een luchtontvochtiger nodig die krachtig genoeg is voor ruimtes vanaf 60 m2.

5. Hoe houd je de luchtvochtigheid en luchtkwaliteit optimaal?

Een luchtontvochtiger brengt luchtkwaliteit op een optimaal niveau. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. De meeste luchtontvochtigers hebben een geïntegreerde hygrostaat die de huidige luchtvochtigheidsgraad meet. Het apparaat vergelijkt dit met het percentage wat je hebt ingesteld en doet zijn werk om het percentage te bereiken. Sommige luchtontvochtigers schakelen daarna uit of blijven met de autostand op stand-by staan. Wanneer luchtvochtigheid weer stijgt, schakelt de luchtontvochtiger automatisch aan.

Je koppelt een losse hygrostaat aan je luchtontvochtiger wanneer hij niet is voorzien van een eigen exemplaar.

6. Hoe onderhoud je een luchtontvochtiger?

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je luchtontvochtiger, daarom is het belangrijk om hem regelmatig schoon te maken.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen