The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gaby

Hoe kies je een luchtontvochtiger?

Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor verschillende soorten ongemak. Een luchtontvochtiger vermindert de luchtvochtigheid en daarmee de oorzaak van deze vochtproblemen. Waar je bij de aanschaf van een luchtontvochtiger op moet letten leggen wij op deze pagina aan je uit.

Wanneer heb ik een luchtontvochtiger nodig?

luchtontvochtiger	 bij condens

Heb je last van muffe geurtjes, beslagen ramen, zilvervisjes of vochtplekken in huis? Dan is de luchtvochtigheid waarschijnlijk hoger dan 60% en heb je een luchtontvochtiger nodig. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt namelijk tussen de 40% en de 60%. Naast het onttrekken van vocht in huis gebruik je een luchtontvochtiger ook om meubels en spullen in vochtige kelders te beschermen en om de was te drogen.

Waar ga je de luchtontvochtiger plaatsen?

Luchtontvochtiger in huis

Binnenshuis

Wil je de luchtontvochtiger gebruiken in een ruimte zoals de woonkamer, slaapkamer of badkamer? De temperatuur in deze ruimtes is meestal boven de 15 graden celsius. Dit maakt dat compressor of condensatie luchtontvochtigers voor deze situatie het meest geschikt zijn.

Ontvochtiger garage

Garage of boot

Gebruik je de luchtontvochtiger in een onverwarmde ruimte zoals een garage of op een boot, waar het niet warmer dan 15 graden celsius is, dan is een adsorptie luchtontvochtiger een goed idee. Deze ontvochtigers werken in tegenstelling tot condens ontvochtigers namelijk ook goed bij wat lagere temperaturen.

Ontvochtiger voor de was

Kelder

Wat voor ontvochtiger je in je kelder nodig hebt, is afhankelijk van de temperatuur van de ruimte. Is het er meestal warmer dan 15 graden celsius, dan kies je het beste voor een condens luchtontvochtiger. Wanneer het vaker kouder dan 15 graden celsius is, dan raden wij een adsorptie luchtontvochtiger aan.

Hoe groot is de ruimte?

Ontvochtiger voor in huis

Het is belangrijk dat je de inhoud van de ruimte waarin de luchtontvochtiger komt weet. Een luchtontvochtiger heeft een vooraf bepaalde maximale inhoud die deze kan ontvochtigen. Dit doe je door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. De standaard hoogte van nieuwbouwhuizen is wettelijk vastgesteld op 2.6 meter. De hoogte van garages, kelders en stacaravans kunnen variëren. Gebruik je de ontvochtiger in een grotere ruimte dan bedoelt, dan ontvochtigt deze de ruimte niet.

Hoe snel moet de ruimte ontvochtigd worden?

De inhoud van de ruimte die je wil ontvochtigen bepaalt mede wat de juiste luchtontvochtiger voor jou is. Hoe vochtiger de ruimte is, hoe hoger de capaciteit van de ontvochtiger moet zijn. Bij vochtplekken op je muren heb je een luchtontvochtiger nodig die minimaal 30 liter per dag onttrekt. Bij kleinere vochtproblemen heb je aan 20 liter per dag genoeg. Weet je niet hoe groot het probleem is, meet dan eerst de ruimte op met een hygrometer.

Wil je sneller de was drogen?

Wil je de luchtontvochtiger gebruiken om je was sneller te laten drogen? Dan is het belangrijk dat de luchtontvochtiger een speciaal kleding droog programma heeft. Dit programma zorgt dat de luchtontvochtiger continu aan blijft waardoor je kleding gedroogd wordt. De ontvochtiger blijft in dat geval aan, ook wanneer de ingestelde luchtvochtigheid bereikt is.© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen