The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Caitlin

Hoe meet je de nismaten van een 1-deurskoelkast op?

Je bent toe aan een nieuwe 1-deurskoelkast. Maar hoe weet je welke in jouw keuken past? Daarvoor is het belangrijk dat je weet wat de nismaten zijn en welke hoogte je frontpaneel heeft. Ik ga je uitleggen hoe je de nismaten opmeet, zodat je zeker weet dat je nieuwe koelkast gaat passen.

Stap 1: meet de nishoogte

nishoogte meten

Haal je koelkast uit de nis voor je gaat meten. Gebruik een rolmaat en span deze van de bovenkant van de nis tot de onderkant. Houd de rolmaat goed strak, zodat je de precieze maat hebt. Schrijf deze maat op. Hoger dan dit mag jouw nieuwe koelkast niet zijn.

Stap 2: Meet de nisdiepte

nisdiepte meten

Om de nisdiepte op te meten is het wederom belangrijk dat je de rolmaat goed strak trekt. Een gemiddelde koelkast is meestal 55 centimeter diep, maar er zijn ook afwijkende maten. Meet daarom ook altijd de nisdiepte. Zet de rolmaat helemaal achter in de nis en trek hem naar je toe. Nu heb je de nisdiepte.

Stap 3: Meet de nisbreedte

Nisbreedte meten

Span de rolmaat tussen de linker- en rechterkant van de nis. Net als bij de voorgaande maten is het belangrijk dat je de rolmaat goed strak trekt. Schrijf deze maat op zodat je hem goed kan na kijken op de inbouwtekening.

Stap 4: Noteer de maten en controleer de inbouwtekening

Controleer de maten

Je hebt alle maten opgemeten en opgeschreven. Bij elke koelkast vind je op onze productpagina een inbouwtekening. Vergelijk jouw opgeschreven maten met de maten bij inbouwtekening. Vallen jouw maten tussen de range? Dan past de koelkast die je op het oog hebt.. Wil je gelijk op de juiste nismaten zoeken? Vink dan je nishoogte en hoogte meubeldeur aan in de keuzehulp.

Stap 5: Controleer het scharniersysteem

scahrniersysteem 1-deurskoelkast

Er zijn 2 soorten scharniersystemen: het sleepdeursysteem en het deur-op-deursysteem. Bij een sleepdeursysteem hebben zowel de meubeldeur als de koelkast een eigen paar scharnieren. De deur zit hierdoor niet direct op de koelkast, maar maakt gebruik van een geleider. Bij een deur-op-deursysteem is er maar 1 scharnier. De meubeldeur zit hierbij direct op de koelkast. Heb je een sleepdeursysteem, dan is het mogelijk om over te stappen naar een deur-op-deursysteem. Bij een deur-op-deursysteem is het niet mogelijk om over te stappen.

Heb je een IKEA keuken?

Heb je een IKEA keuken? Let dan even goed op. Niet alle koelkasten passen in een IKEA keuken. Dit is afhankelijk van je huidige koelkast en de plaatsing van het apparaat. In ons artikel lees je hier meer over.

IKEA® is een geregistreerde handelsnaam van Inter IKEA Systems B.V.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen