Welke pannen zijn geschikt voor jouw warmtebron?

Geschreven door Iris

Bijgewerkt op

8 januari 2025

·

13.39

Welke pannen zijn geschikt voor jouw warmtebron?

Niet elke pan is geschikt voor iedere warmtebron. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn tussen de soorten warmtebronnen en waar je op let wanneer je een nieuwe pan koopt.

In het kort

Kooktechniek Welke pannen zijn geschikt?
Inductie Magnetische straling Een pan met een magnetische bodem is geschikt.
Keramisch Infrarood straling Iedere pan is geschikt. Let er bij gebruikte pannen op dat de bodem niet krom getrokken is.
ElektrischElektriciteitIedere pan is geschikt.
GasOpen vuur Iedere pan is geschikt.
OvenHete lucht Dit hangt af van het materiaal van de pan.

Inductie en keramisch

Inductie

Inductie

Inductie werkt met een magnetische straling. Wanneer je de pan op de plaat zet, wordt er een magnetisch veld geactiveerd waardoor de inductieplaat warmte afgeeft. De kookzones veranderen niet van kleur wanneer je ze aanzet. Het is belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is, anders werkt de kookplaat niet. Ook is het handig om de diameter van de pan in de gaten te houden. Wanneer een pan te groot is voor het kookoppervlak, verspreidt de warmte zich niet goed over de bodem van de pan.

Keramisch

Keramisch

Een keramische kookplaat gebruikt infraroodstraling. De kookzones kleuren rood wanneer de kookplaat aanstaat. De bodem van de pan moet de juiste dikte hebben en vlak zijn, zodat de pan goed contact maakt met de kookplaat. In principe voldoet iedere pan aan deze eisen. Maar wanneer je overstapt van gas naar keramisch, kan het zijn dat je huidige pannen iets krom getrokken zijn door het koken op gas.

Bekijk alle pannen

Gas en elektrisch

Gas

Gas

Koken op een gasfornuis is de meest ouderwetse vorm van koken. Hierbij zet je de pan op een open vuur. Iedere pan is geschikt voor een gasfornuis.

Elektrisch

Elektrisch

Een elektrische kookplaat werkt, zoals de naam al zegt, op basis van elektriciteit. De pitjes worden langzaam warm wanneer je hem aanzet. Je gebruikt iedere pan op een elektrische kookplaat.

Pannen voor in de oven

Ovenbestendige pannen

Je zet een pan in de oven wanneer je bijvoorbeeld jouw gerecht langer warm wilt houden. Daarnaast gebruik je de pan als ovenschaal. Pannen met een kunststof handgreep mogen vaak niet in de oven, óf tot een beperkt aantal graden Celsius. Is de temperatuur te hoog? Dan smelt de handgreep. Bij sommige modellen klik je de handgreep los van de pan. Zo past de pan in een kleinere oven. Houd er rekening mee dat een pan erg heet wordt zodra je ‘m in de oven zet en je dus altijd ovenhandschoenen gebruikt wanneer je de pan verplaatst.

Heeft deze pagina je geholpen?

Artikel van Iris

Pannen specialist.

Iris