Hoe kies je de juiste pan?

Geschreven door Joey

Bijgewerkt op

24 januari 2025

·

13.53

Hoe kies je de juiste pan?

Met behulp van verschillende kooktechnieken bereid je jouw favoriete producten tot een smaakvolle maaltijd. Bij elke kooktechniek hoort een geschikte pan. We onderscheiden in dit artikel de kooktechnieken bakken, koken, braden, grillen, wokken, stomen en stoven. We leggen uit wat de kooktechnieken inhouden en welke pan je nodig hebt om ingrediënten op die manier te bereiden.

Vergelijking kooktechnieken

Soort panBereidingen
BakkenBraadpanAardappelen, vlees en vis
KokenKookpanPasta, rijst en groenten
BradenStoofpanStoofschotel, rollade en kippenpoten
GrillenGrillpanVlees en vis
WokkenWokpanVlees en groenten
StomenStoomkokerVlees, vis, aardappelen en groenten
StovenStoofpanStoofperen, sukadelappen, hachee
braadpan

Bakken: snel bereiden van voedsel

Bakken is de meest bekende en gemakkelijkste kooktechniek. Je gebruikt hiervoor een braadpan of een sauteerpan waarin je een beetje olie of boter doet. Daarna bak je een stukje vlees of vis krokant en bruin. Maar ook andere ingrediënten zoals aardappelen, groente of een ei bereid je door middel van bakken.

Bekijk alle braadpannen
kookpan met spaghetti

Koken: ingrediënten bereiden in kokend water

Met deze kooktechniek bereid je ingrediënten in kokend water. Je brengt water aan de kook in een kookpot en voegt hier aardappelen, rijst, pasta of groenten aan toe. Doordat je de deksel op de kookpot plaatst, blijft het vocht in de pan. Ook verbruik je minder energie wanneer je met een deksel kookt.

braadpan met kippenbout

Braden: dichtschroeien en langzaam garen

Wanneer je vis, vlees of gevogelte braadt, gebruik je een stoofpan of een braadslede.Je braadt zowel op een kookplaat als in de oven. Je gebruikt weinig olie of vet, omdat je de ingrediënten eerst dichtschroeit en daarna lang verhit op laag vuur tot ze gaar zijn. Je braadt bijvoorbeeld een stoofschotel, rollade of kippenpoten.

grillpan met steak

Grillen: bekende grillstrepen

Wanneer je voedsel grilt, blijven sappen en vitamines goed behouden. Je schroeit vlees, groenten en vis namelijk eerst dicht zodat vocht in het voedsel blijft. Hierdoor krijg je vaak een volle en typische smaak. Je gebruikt vaak een grillpan wanneer je grilt, maar het kan ook op de barbecue of in de oven.

wokpan met groente

Wokken: roerbakken op hoge temperatuur

Wanneer je snel een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten, is wokken zeer geschikt. Hierbij gaar je ingrediënten namelijk snel op hoge temperatuur. Vitamines en smaak blijven zo behouden en je voegt weinig olie toe. Wokken heet ook wel roerbakken. Je roert namelijk alle ingrediënten door elkaar zodat je in 1 pan in één keer een maaltijd bereidt. Wokken doe je in een wokpan. In de diepe pan met schuine, hoge randen roer je gemakkelijk alles door elkaar.

stoompan met groente, vis en aardappel

Stomen: garen in dampend water

Eten garen met stoom is erg gezond. Vitamines en smaak blijven optimaal behouden omdat je geen water of olie toevoegt. De structuur van de ingrediënten wordt niet aangetast zoals bij koken of bakken. Stomen doe je in een kookpot met een stoommandje of in de oven. Er zijn ook speciale stoompannen of elektrische stomers.

stoofpan met stoofpotje

Stoven: langzaam garen

Met stoven bereid je vis, vlees of groenten in een klein laagje vet of vocht, op laag vuur en met de deksel op de pan. Je maakt bijvoorbeeld stoofpeertjes, sukadelappen, of hachee wanneer je stooft. Je gebruikt hiervoor een stoofpan, die je op het fornuis zet of in de oven.

Heeft deze pagina je geholpen?

Artikel van Joey

Pannen specialist.

Joey