The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jaimy

Welk type pan gebruik je voor welke kooktechniek?

Met behulp van verschillende kooktechnieken bereid je jouw favoriete producten tot een smaakvolle maaltijd. Bij elke kooktechniek hoort een geschikte pan. We onderscheiden in dit artikel de kooktechnieken bakken, koken, braden, grillen, wokken, stomen, stoven en smoren. We leggen uit wat de kooktechniek inhoudt en welke pan je nodig hebt om ingrediënten op die manier te bereiden.

Bakken: snel bereiden van voedsel

Bakken is de meest bekende en eenvoudigste kooktechniek. Je gebruikt hiervoor een braadpan of een sauteerpan waarin je een beetje olie of boter doet. Vervolgens bak je een stukje vlees of vis krokant en bruin. Maar ook andere ingrediënten zoals aardappelen, groente of een ei bereid je door middel van bakken.

Koken: ingrediënten bereiden in kokend water

Met deze kooktechniek bedoelen we het bereiden van ingrediënten in kokend water. Je brengt water aan de kook in een kookpot en voegt hier aardappelen, rijst, pasta of groenten aan toe. Door de deksel op de kookpot te plaatsen, blijft het vocht in de pan. Dit is handig voor het bereiden van bijvoorbeeld bladgroenten omdat je dan geen extra vocht hoeft toe te voegen. Ook verbruik je door te koken met deksel minder energie.

Braden: dichtschroeien en langzaam garen

Wanneer je vis, vlees of gevogelte gaat braden, gebruik je een stoofpan of een braadslede. Braden kan op zowel de kookplaat als in de oven. Je gebruikt weinig olie of vet, omdat je de ingrediënten eerst dichtschroeit en vervolgens langdurig verhit op laag vuur tot ze gaar zijn. Met braden maak je bijvoorbeeld een stoofschotel, rollade of kippenpoten.

Grillen: karakteristieke grillstrepen

Door voedsel te grillen, blijven sappen en vitamines goed behouden. Je schroeit vlees, groenten en vis namelijk eerst dicht zodat vocht in het voedsel blijft. Hierdoor krijg je vaak een volle en typische smaak. Om te grillen gebruik je voornamelijk een grillpan, maar het kan ook op de barbecue of in de oven.

Wokken: roerbakken op hoge temperatuur

Wanneer je snel een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten, is wokken zeer geschikt. Hierbij gaar je ingrediënten namelijk zeer snel op hoge temperatuur. Vitamines en smaak blijven zo behouden en je voegt weinig olie toe. Wokken wordt ook wel roerbakken genoemd. Je roert namelijk alle ingrediënten door elkaar zodat je in 1 pan in één keer een maaltijd bereidt. Wokken doe je in een wokpan. In de diepe pan met schuine, hoge randen roer je gemakkelijk alles door elkaar.

Stomen: garen in dampend water

Eten garen door middel van stoom is erg gezond. Vitamines en smaak blijven optimaal behouden omdat je geen water of olie toevoegt. En de structuur van de ingrediënten wordt niet aangetast zoals bij koken of bakken. Stomen kan in een kookpan met een stoommandje of in de oven. Er zijn ook speciale stoompannen of elektrische stomers.

Stoven: langzaam garen

Geduld is een schone zaak: dit geldt zeker voor het stoven van ingrediënten. Met stoven bereid je vis, vlees of groenten in een klein laagje vet of vocht, op laag vuur en met de deksel op de pan. Bijvoorbeeld stoofpeertjes, sukadelappen, of hachee maak je door middel van stoven. Je gebruikt hiervoor een stoofpan, die je op het fornuis zet of in de oven.

Smoren: combinatie van bakken en stoven

Groenten gaar je met de kooktechniek smoren door ze in eigen vocht te laten stoven. Je gebruikt hiervoor een tajine. Deze kegelvormige pan zorgt ervoor dat vocht wat door de warmte vrijkomt, weer terug druppelt op de groente. Wanneer je vis of vlees wilt smoren, bak je het eerst even aan in een braadpan of koekenpan. Smoren kan ook in de oven. Dan bedruppel je handmatig de ingrediënten.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen