The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jaimy

Advies over pannen

Je bent op zoek naar een pan en vraagt je af welke de beste voor jou is. Welke pan dit is, hangt af van jouw situatie en van welke kooktechniek je wilt gaan gebruiken. Heb je een hele pannenset nodig of ben je al voorzien van een basis en wil je uitbreiden? Op deze adviespagina leggen we uit welke pannen je in je keukenkast moet hebben staan. Ook lees je meer over de verschillende kooktechnieken, materialen en maten.

Basisuitrusting

Wanneer je nog geen pannen hebt, is het belangrijk te weten welke pannen je in ieder geval nodig hebt voor een goede basisuitrusting in je keuken. Daarbij mogen de volgende pannen niet ontbreken:

Kookpot Kookpotten zijn doorgaans van roestvrij staal en zijn beschikbaar in veel verschillende maten. Een kookpot gebruik je om bijvoorbeeld aardappels, groenten, pasta of rijst in te koken. Dankzij het deksel blijven het vocht en de warmte in de pan.

Braadpan Een braadpan is een lage pan met een vlakke bodem en een lange steel. Een braadpan gebruik je voor het bakken van vlees, vis, groenten en bijvoorbeeld pannenkoeken.

Wokpan Een wokpan gebruik je om op hoge temperatuur groenten, vis en vlees te roerbakken. Een wokpan is relatief groot, heeft een hoge rand met een lange steel als handvat en is bol van vorm. Een wok wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken, maar is geschikt voor veel verschillende gerechten.

Verschillende kooktechnieken

Je hebt al wat pannen, maar bent op zoek naar uitbreiding van je kookgerei. Om te bepalen welke pan je nodig hebt, is het belangrijk te weten welke kooktechniek je wilt gebruiken. Hieronder worden de meest voorkomende kooktechnieken besproken.

Koken

Bij koken laat je het voedsel gaar worden in een kokende vloeistof bij een temperatuur van ongeveer 100 graden. Voor het koken van ingrediënten gebruik je een kookpot, steelpan, soeppan of sauteuse.

Bakken

Bakken is een kooktechniek waarbij voedsel snel gaart en bruint. Wanneer je vlees, vis, aardappels of groenten wilt bakken zijn er veel pannen om uit te kiezen. Welke pan je uiteindelijk kiest, hangt hoofdzakelijk af van het ingrediënt dat je wilt bakken.

Stomen

Stomen is een kooktechniek waarbij voedsel gaart boven kokendwater, zodat de stoom in het voedsel trekt. Op deze manier gaar je diverse ingrediënten op een zeer gezonde manier waarbij smaken en vitamines blijven behouden. Het stomen van ingrediënten doe je met een stoompan of stoomkoker.

Grillen

Grillen is de juiste kooktechniek wanneer je vlees of groente dicht wilt schroeien of laten garen zonder toevoeging van boter of olie. Je grillt het beste in een grillpan, deze zijn er in verschillende materialen en je herkent ze aan de geribbelde bodem.

Braden en stoven

Braden is een kooktechniek die je gebruikt in combinatie met stoven. Je braadt vlees, gevogelte, maar ook aardappels en vis wanneer deze een krokante baklaag moeten krijgen. Braden gaat vaak samen met stoven, omdat je vlees eerst kort braadt voordat je het laat stoven. Stoven is het langzaam garen van ingrediënten, zodat alle smaken diep in het gerecht trekken. Braad-en stoofpannen zijn er in verschillende materialen zoals gietijzer, rvs en aardewerk. Naast een braadpan bestaan er ook nog braadsledes en tajines.

Warmtebronnen

Wanneer je een pan aanschaft is het belangrijk te weten op welke warmtebron je gaat koken. Je pan moet immers geschikt zijn voor die warmtebron. Hieronder lees je meer over welke warmtebronnen er zijn.

Gas

Koken op gas is de meest bekende vorm en blijft populair. Doordat je kookt op een open vlam worden pannen direct verhit. De warmte regel je eenvoudig waardoor je de garing van voedsel nauwkeurig kunt bepalen. Bovendien heb je geen speciale pannen nodig voor een gaskookplaat.

Halogeen

Bij halogeen koken verwarmt een halogeen lamp een keramische glasplaat. Zo straalt de warmte door naar de pan. Bijna alle soorten pannen met een vlakke bodem zijn geschikt voor koken op een halogeen plaat.

Elektrisch

Bij een elektrische kookplaat wordt een spiraal of plaat elektrisch verwarmd en geeft zo zijn hitte af aan de pan. De warmte is niet heel goed regelbaar omdat de platen traag reageren. Toch is elke pan geschikt voor de elektrische kookplaat.

Keramisch

Een keramische kookplaat lijkt op een elektrische kookplaat maar heeft een vlakke plaat van glas. De keramische kookplaat wordt verwarmt door een gloeispiraal of infraroodstraling. Een pan voor een keramische kookplaat moet een vlakke bodem hebben voor optimale warmtegeleiding.

Verander je van koken op gas naar halogeen, elektrisch of keramisch? Dan kan het zijn dat je nieuwe pannen nodig hebt. Let er dus op of de bodem van je pan nog vlak is. Na verloop van tijd kan de bodem lichtjes krom trekken waardoor hij niet vlak op de kookplaat staat.

Inductie

Een inductiekookplaat wordt verwarmd door middel van elektromagnetische straling. De straling verwarmt de bodem van de pan, en niet de kookplaat zelf. Koken op inductie heeft een aantal voordelen, zoals zeer snel opwarmen, maximale controle, snelle kooktijden, weinig warmteverlies, energiezuinig in gebruik en een efficiënte en egale verwarming. Omdat inductiekoken werkt met een magnetisch veld, zijn niet alle pannen er geschikt voor. Om de voordelen van koken op inductie volledig te benutten is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is en voldoende dik om goed de warmte te behouden.

Materiaal pannen

Pannen zijn er in verschillende soorten materialen. Welk materiaal je uiteindelijk kiest, hangt vooral af van de prijs die je wilt uitgeven aan een pan en het gemak waarmee je de pan wilt onderhouden.

Aluminium

 • Aluminium pannen zijn aanzienlijk lichter dan gietijzeren of roestvrijstalen pannen
 • Eenvoudig schoon te maken met sopje en afwasmiddel
 • Snelle warmte geleiding
 • Vervormen sneller wanneer bij gebruik op een gasfornuis
 • Houdt warmte niet lang vast, duurdere varianten houden warmte wel langer vast

Gietijzer

 • Duurzaam materiaal dat levenslang meegaat
 • Bestand tegen hoge temperaturen
 • Houdt warmte zeer lang vast
 • Gietijzeren pannen zijn zwaar
 • Het kan langer duren voordat de pan op temperatuur is

Rvs

 • Rvs pannen zijn zeer hard
 • Kras- en zuurbestendig
 • Bestand tegen zeer hoge temperaturen
 • Eenvoudig reinigen met een sopje of in de vaatwasmachine
 • Rvs pannen warmen niet snel op

Type baklagen

Er bestaan verschillende soorten baklagen, voor verschillende ingrediënten. Wil je een ei of een stuk vis bakken, dan is een normale antiaanbaklaag het meest geschikt. Ga je liever voor het aanbraden van vlees en gevogelte? Gebruik dan een pan zonder baklaag. Voor het stoven van vlees gebruik je het beste gietijzer. En bak je graag aardappeltjes, dan kies je voor een pan met een keramische baklaag. Pannen met een keramische laag zijn bestand tegen zeer hoge temperaturen, maar moeten op gematigde warmte worden gebruikt. Laat de pan dus op de juiste temperatuur komen en draai de warmte dan terug.

Formaat pannen

Wanneer je eenmaal weet welk type pan je wilt, is het ook handig om te bedenken welk formaat je nodig hebt. Hierbij geldt: hoe groter de pan, hoe meer je erin bereidt. We onderscheiden 4 maten: klein, middel, groot en zeergroot. Hieronder staat welke maten gemiddeld zijn voor de verschillende type pannen.

Koekenpan: 24 tot 26 cm

Kookpan: 18 tot 20 cm

Wokpan: 28 tot 30 cm

Braadpan: 24 tot 26 cm

Hapjespan: 26 tot 28 cm


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.549 beoordelingen