The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Esther

Waarom piept mijn rookmelder?

Piept jouw rookmelder, maar weet je niet waarom? Hieronder staan de mogelijke oorzaken van een piepende rookmelder op een rij.

De batterij is leeg

Als de batterij bijna leeg is, piept de rookmelder af en toe om dit aan te geven. In de handleiding van je rookmelder lees je hoe regelmatig deze piep te horen is bij jouw rookmelder. Vervang de batterij van de rookmelder of koop een nieuwe rookmelder als je een rookmelder hebt waarvan de batterijen niet te vervangen zijn.

Het batterijklepje staat open of de batterij zit niet goed vast

Batterijen in rookmelder

Heb je net nieuwe batterijen in de rookmelder gedaan en blijft hij alsnog piepen? Controleer dan of de batterijen op de juiste wijze in de rookmelder zitten en of het klepje goed dicht is.

De rookmelder is vuil

Stof dwarrelt in de ruimte en vervuilt je rookmelder. Daarom is het belangrijk om je rookmelder regelmatig schoon te maken. Er zijn rookmelders die je waarschuwen op het moment dat deze aan een schoonmaakbeurt toe is. Deze rookmelders piepen of geven een melding via de app. Hoe je de rookmelder schoonmaakt, lees je in het volgende artikel:

De rookmelder is aan vervanging toe

Sommige nieuwere rookmelders piepen als het einde van hun levensduur nabij is. Helaas geven niet alle rookmelders dit aan, sommige stoppen opeens met werken. Het is daarom erg belangrijk om op de vervaldatum van de rookmelder te letten. Vervang de rookmelder altijd als de vervaldatum verlopen is, ook al doet de rookmelder het nog wel als je de testknop indrukt. Het is sowieso belangrijk om de rookmelder elke maand te testen. Meer over het testen van de rookmelder lees je in onderstaand artikel:

Defect in aansluiting

Het is mogelijk dat er een defect zit in de aansluiting van de rookmelder. Dit geldt vooral voor rookmelders die werken op netstroom. Schakel eerst de stroom uit in de meterkast en haal daarna de rookmelder van het plafond. Controleer of de bodemplaat goed vastgeklikt is en of de bedrading correct aangesloten zit.

Een technisch defect

Heb je alle bovengenoemde dingen gecontroleerd en piept de rookmelder nog steeds? Dan is het mogelijk dat de rookmelder defect is. Bij een technisch defect geven veel rookmelders ook een alarm. Reset de rookmelder en vervang deze als dit niet helpt.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen