The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Waarom gaat mijn rookmelder af zonder reden?

Gaat je rookmelder regelmatig af, maar is er nergens rook te bekennen? Op deze pagina lees je alle mogelijke oorzaken van een onterecht alarm.

De rookmelder hangt op de verkeerde plek

De rookmelder gaat onterecht af als deze te dicht bij een plek hangt waar stoom of waterdamp vrij komt. Zorg daarom voor een goede plaatsing bij de volgende ruimtes:

Per ruimte uitgelegd

Hal/trapgat

De hal en het trapgat zijn de belangrijkste plekken om een rookmelder op te hangen, omdat dit de vluchtroute is van je huis. Als je meerdere verdiepingen hebt, hang dan op elke verdieping een rookmelder. Plaats de rookmelder op minimaal 3 meter afstand van vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Slaapkamer

Plaats, als uitbreiding op de rookmelder in de hal en in het trapgat, een rookmelder in de slaapkamer. Mocht er in deze ruimte brand uitbreken, dan weet je het meteen.

Keuken

Plaats de rookmelder niet te dicht bij de keuken. De rookmelder gaat af wanneer deze te dicht bij een apparaat hangt die verbrandingsdeeltjes produceert zoals een oven. De rookmelder onderscheidt dampen van bakken en braden niet van rookdeeltjes. Ook waterdamp ziet de rookmelder aan als rook. Denk bijvoorbeeld aan een kokende fluitketel. Als je toch een rookmelder in de keuken hangt, kies dan voor een hittemelder. Deze melder reageert op hoge temperatuur of een snelle temperatuurstijging in plaats van rook.

Woonkamer

Let er in de woonkamer op dat de rookmelder minimaal op 6 meter afstand van apparaten hangt die verbrandingdeeltjes produceren. Dit zijn bijvoorbeeld kachels, boilers en ovens. Verder is het belangrijk dat de rookmelder minimaal een halve meter van lampen en anderhalve meter van tl-lampen hangt. Hang de rookmelder ten slotte ook niet bij luchtstromen van open deuren, ramen of ventilatoren.

De sensorkamer van de rookmelder is stoffig

Schoonmaken rookmelder

Ophopend stof aan de binnenkant van de rookmelder zorgt ervoor dat de melder gevoeliger wordt en onterecht afgaat. Reinig je rookmelder daarom 1 keer per maand. Hoe je dat doet, lees je op de volgende pagina:

Er zit een insect in de sensorkamer van de rookmelder

Een spin die in de sensorkamer kruipt, kan het alarm activeren. Zuig daarom eens per maand de rookmelder schoon met de stofzuiger. Gebruik hiervoor het borstelige opzetstuk.

De rookmelder is kapot

Kapotte rookmelder

Heb je alle bovengenoemde dingen gecontroleerd en gaat de rookmelder nog steeds af? Dan is mogelijk de rookmelder defect. Bij een technisch defect geven veel rookmelders ook een alarm. Vervang de batterijen van de rookmelder of vervang de rookmelder als dit niet werkt.

Verf en andere vluchtige stoffen

Ook verf kan een onterecht alarm opleveren. Laat het huis luchten zodat de rookmelder niet meer afgaat wanneer je aan het verven bent.

De rookmelder geeft een korte piep

Gaat de rookmelder niet af, maar piept deze alleen af en toe? Lees dan het volgende artikel:


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen