The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Uhro

Advies over routers

Is je router toe aan vervanging, of ben je op zoek naar een nieuwe router? We helpen je graag met de aanschaf van een router door een aantal vragen voor je te beantwoorden, zodat je beter begrijpt welke punten belangrijk kunnen zijn.

1. Waar dient een router voor?

Een router verdeelt de internetverbinding binnen een huishouden of bedrijf, hierdoor kun je met meerdere apparaten - draadloos of bekabeld - op het internet. De meeste internetproviders leveren een modem waar de router al ingebouwd zit. Die heeft vaak een klein bereik, beperkte beveiligingsopties, een lage snelheid en weinig extra handige functies. HD of 4K video streamen, online gamen zonder haperingen, snel grote foto's en video's versturen of een externe harde schijf via usb aansluiten om media te delen is er vaak niet bij. Door een nieuwe router aan te schaffen heb je meer controle over de internetverbinding van je huis.

2. Wat bepaalt de snelheid van je router?

Router snelheden

Internet op je apparaat is mogelijk via 2 manieren: met een netwerkkabel en draadloos via wifi. Omdat beide manieren andere technieken hanteren van data verzenden en ontvangen, verschilt de snelheid. Bij wifi kan het signaal verstoord worden door andere netwerken of dikke muren. Hierdoor gaat de snelheid van je internet achteruit. Ook biedt een 5 GHz netwerk een hogere snelheid, maar minder bereik. Met een netwerkkabel is de snelheid gegarandeerd.

3. Wat bepaalt het bereik en de stabiliteit van je netwerk?

Multiroom wifi

Het draadloze signaal van je router heeft een bepaald bereik. Dit bereik wordt continu beïnvloed door allerlei factoren. Zo is de plaats van je router, de bouw van je huis of kantoor van belang en de storing van andere apparaten. Omdat er zoveel verschillende factoren zijn, hebben routers verschillende technieken om je bereik en de stabiliteit van je verbinding optimaal te houden. Zo wordt je verbinding niet ineens traag of valt deze weg. Met Multiroom wifi heb je overal stabiel internet.

4. Wat betekenen de verschillende wifi banden?

Simultaneous dual-band

De veelgebruikte 2,4 GHz-wifiband is beperkt en steeds vaker overbelast. Van smartphone en gameconsole tot autoalarm, steeds meer apparaten maken gebruik van de drukke 2,4 GHz-band. De 5 GHz-band is daarentegen veel ruimer en minder druk, wat resulteert in hogere snelheden en een stabieler wifi bereik. Simultaneous dual band routers gebruiken beide frequenties om het signaal door te geven. Hierdoor is je wifi sneller en ook stabieler.

Simultaneous tri-band

Met een simultaneous tri-band router kun je zelfs op 3 wifi banden tegelijkertijd werken. Die hebben één 2,4 GHz-band en 2 aparte 5 GHz-banden of in plaats van een tweede 5 GHz-band een 60 GHz-band. Hiermee ben je verzekerd van een groot en stabiel wifi-signaal. Kijk wel goed of jouw draadloze netwerkapparatuur de 5 GHz-frequentie ondersteunt, anders haal je geen voordeel uit een dual-band of tri-band router.

5. Welke extra accessoires heb ik nodig?

Netwerkkabel

Netwerkkabels

Grote apparaten die je vaak niet verplaatst - zoals desktop computers en smart televisies - wil je het liefst aansluiten via netwerkkabel. Zo verminder je de drukte op je eigen netwerk en blijft je verbinding stabiel. Je hebt doordat het internet via de kabel gaat, geen last van onzichtbare blokkades. Bij de meeste routers wordt een (te) korte netwerkkabel meegeleverd. Daarom is het handig om een extra netwerkkabel aan te schaffen. Kies een Gigabit Ethernet netwerkkabel voor de hoogste snelheid.

Switches

Switches

Soms kom je wat netwerkpoorten tekort om je apparaten op aan te sluiten. Een switch is een klein kastje dat 1 van je netwerkaansluitingen opdeelt in minimaal 5 extra netwerkaansluitingen, zodat je direct extra apparaten op je router aan kunt sluiten.

Powerline adapters

Powerline adapter

Als je in die ene kamer van het huis precies geen internetverbinding hebt, dan is een powerline een uitkomst. Dit is een apparaat dat je in het stopcontact steekt en zijn internetdata via het stroomnet ontvangt. Je hebt altijd minstens 2 powerline adapters nodig. De ene verbind je bekabeld met je router, de andere plaats je in de ruimte waar je de dekking wilt uitbreiden.

Wifi adapters

Wifi adapter

Heb je een laptop of desktop zonder wifi, wil je de draadloze internetsnelheid van je huidige apparaat verhogen of geschikt maken voor de snellere 5 GHz wifi band? Dan is een wifi adapter een uitkomst. Je sluit hem aan via een usb poort, stelt deze in en verbind met je router.

Wifi repeaters

Wifi repeater

Komt het bereik van je draadloze router niet ver genoeg om een bepaalde ruimte te dekken? Dan plaats je een wifi repeater die het signaal opvangt en opnieuw uitzendt. Doordat een wifi repeater werkt als een walkie talkie en dus de helft van de bandbreedte gebruikt om te 'praten' verlies je wel snelheid. Daarom is een wifi repeater alleen geschikt om het bereik in ruimtes op dezelfde verdieping iets te vergroten.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen