The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jaimy

Advies over staafmixers

Je hebt nu voor jezelf vastgesteld dat je in de keuken ingrediënten vooral mixt, pureert, maalt en mengt. Bepaal aan de hand van de vragen op deze pagina welke andere functionaliteiten en eigenschappen jij belangrijk vindt. Zo kom jij uiteindelijk op een staafmixer die het best bij jou past. Wil je liever meteen advies over welke staafmixer wij adviseren in verschillende situaties? Bekijk dan Coolblue's keuze.

1. Bewerk je lichte of zware ingrediënten?

De type bereiding geeft aan hoeveel kracht of vermogen je nodig hebt om ingrediënten optimaal te bewerken. Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de motor is. Daarnaast geldt dat een staafmixer waarvan de voet niet los te koppelen is, een directe motor aandrijving heeft. Dit maakt hem krachtiger dan een staafmixer waarbij de voet wel los te koppelen is. Een laag vermogen is vooral geschikt voor bereidingen die niet zwaar worden. Denk hierbij aan babyvoeding, sauzen en soepen. Een staafmixer met een gemiddeld vermogen is ook geschikt voor ingrediënten die niet zwaar worden. Daarnaast bewerk je er ook stuggere producten mee. Voor ingrediënten in een grote volume en die een dichtere massa hebben, bijvoorbeeld aardappelen, groenten en vlees, kun je het best een staafmixer gebruiken met een hoog vermogen.

 • <200 watt
 • 201 - 600
 • 601 - 800 watt

Snelheid

Voor de bereiding van verschillende ingrediënten gebruik je verschillende snelheden. Zo bewerk je eieren met een andere snelheid dan slagroom of wat dikker beslag. Vind je het fijn om geleidelijk naar een hogere of lagere snelheid te klimmen of zakken, dan is een staafmixer met meerdere standen geschikt. Ook zijn er staafmixers met een traploze snelheid, waarbij je de snelheidsknop ingedrukt houdt. Voor een hogere of lagere snelheid druk je de knop harder of zachter in. Op deze manier werk je geleidelijk naar een hogere of lagere snelheid toe.

 • 1 - 2 standen
 • 3 - 10 standen
 • 11 - 20 standen
 • Traploos

2. Hoe zit het met de accessoires?

Staafmixers waarvan je de staafmixervoet kunt loskoppelen kun je gebruiken met andere accessoires. Zoek je een staafmixer die geleverd wordt met meerdere accessoires? Selecteer dan in de keuzehulp welke accessoires je er bij wilt hebben. Wil je een zo divers mogelijk pakket waarmee je veel verschillende bereidingen kunt maken? Dan kun je het best kiezen voor een staafmixer met foodprocessor.

3. Met of zonder snoer?

Wanneer je de keuze maakt voor een snoerloze of juist een staafmixer met snoer, vraag je je een aantal dingen af. Waar in de keuken zul je de staafmixer veel gebruiken en is de stroombron er gemakkelijk te bereiken? Vind je het fijn om bewegingsvrijheid te hebben of vind je het juist fijn om hem niet elke keer te hoeven opladen? Hieronder een aantal punten waar je aan kunt denken bij de overweging van een staafmixer met of zonder snoer:

Snoerloos? Let er dan op:

 • dat je deze na gebruik weer oplaadt, zodat hij weer helemaal opgeladen is wanneer je hem weer nodig hebt.
 • dat hij midden in een bereiding op kan raken, vooral wanneer je hem langdurig aaneengesloten gebruikt.
 • hoe je de mixer oplaadt en of de lader eventueel wordt meegeleverd.

Met snoer? Let er dan op:

 • dat je gemakkelijk bij de stroombron kan.
 • hoe lang het snoer is.
 • of het een recht snoer is of een flexibel spiraalsnoer. Deze laatste zit niet snel in de weg.
 • of er een opbergmogelijkheid is of niet.

4. Handwas of vaatwasser?

Het mixen van etenswaren kan soms een flinke klus zijn. Het is daardoor fijn als het schoonmaken dit niet is. Uiteraard is het handvat van de staafmixer niet afwasbaar omdat hier de bedrading en elektronica in verwerkt zitten. Neem deze daarom na gebruik goed af met een doekje.

Daarnaast kun je er op letten of de losse onderdelen die je gebruikt tijdens het mixen in de vaatwasser kunt doen of met de hand kan wassen. Roestvrijstalen onderdelen kunnen dit vaak wel. Overweeg of heb je staafmixeronderdelen van kunststof, kijk dan of deze ook vaatwasserbestendig zijn of dat je die alleen met de hand kunt wassen.

Jaimy
Artikel van:
Jaimy Staafmixerspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.567 beoordelingen