The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Manon

Advies over studioverlichting

Fotograferen met een externe flitser of lamp lijkt misschien alleen voor professionele fotografen weggelegd, maar iedereen kan zijn foto's mooier belichten. En dit is nog eenvoudig ook. Je kan in slechts 4 stappen al tot een keuze komen.

Wat wil je fotograferen?

Wat je wilt fotograferen bepaalt uiteindelijk de keuze van het type licht dat je gaat gebruiken. De grootte van je project is belangrijk voor het kiezen van de kracht van de flitser of lamp. Wil je producten of portretten fotograferen. Dan heb je genoeg aan een flitser of lamp tot 500 watt(seconde). Zijn je projecten groter, zoals bruiloft- of modereportages, dan heb je meer licht nodig; vanaf 500 tot 1000+ watt(seconde).

Belangrijk: Vaak is het vermogen van een lamp of flitser terug te draaien, zodat een 500 Ws flitser ook kan worden ingezet voor productfotografie, waar slechts 250 Ws voor nodig is.

Op welke locatie wil je fotograferen?

De plek van je fotoshoot bepaalt ook het soort lampen of flitsers dat je meeneemt. Wanneer je veel op locatie fotografeert, dan wil je een set die eenvoudig te vervoeren en flexibel is. Zo kan je overwegen om te fotograferen met de compacte externe cameraflitsers (strobist). Maar er zijn ook locatiesets die compleet met een stevige, eenvoudig te vervoeren tas worden geleverd. Schiet je veel buiten, dan kan je het beste kiezen voor een lichtset met een goede accu, zodat je niet afhankelijk bent van het lichtnet. Ook hier is strobist een goede keuze door de compacte flitsers en nog compactere accu's.

Heb je een (thuis)studio, dan ben je minder afhankelijk van het gewicht of de capaciteit van de accu. Hier hoef je alleen rekening te houden met het formaat van de studio en de kracht van je lamp of flitser.

Flitslicht of continu licht?

Flitslicht en continu licht worden beide volop gebruikt in de fotografie. En voor beide soorten studioverlichting is wat te zeggen. Daarom zetten we de voordelen en nadelen op een rijtje. Wil je het verschil zien? Bekijk dan de videoreview van Sascha over het gebruik van een studiolamp, een studioflitser en eencameraflitser.

De voordelen:

  • Het voordeel van een studioflitser is dat je beweging echt kan bevriezen.
  • Het voordeel van continu licht is dat je constant ziet wat het effect van het licht is in een foto.
  • Het voordeel van strobist is dat je flexibel bent, met een compact systeem.

De nadelen:

  • Het nadeel van een studioflitser is de mobiliteit. De koppen zijn zwaar en moeten worden gevoed door netstroom of een zware accu.
  • Het nadeel van een studiolamp is dat ze warm worden. Daar kan een model last van hebben. Heeft de lamp koeling, dan kan het geluid storend zijn wanneer er video-opnamen worden gemaakt.
  • Het nadeel van strobist is het beperkte bereik van de flitsers.

Welk type licht wil je gebruiken?

Het type licht is belangrijk voor de uitstraling van de foto. Dit kunnen we categoriseren in 2 groepen: hard licht en zacht licht.

Hard licht geeft je foto contrast, waarbij schaduwen hoekig en hard zijn. Kleuren zijn vaak intenser en meer verzadigd, terwijl details in schaduwen verdwijnen. Dit licht creëer je door gebruik te maken van een flitsparaplu, een reflector of kleppenset.

Zacht licht geeft een foto een egale, vlakke uitstraling, waarbij toch veel detail zichtbaar is. Het voordeel van de combinatie van deze eigenschappen is dat ongewenste details, zoals plekjes in de huid van een model, verdwijnen. Dit licht creëer je door gebruik te maken van een softbox, reflectiescherm of een beautydish.

Welke accessoires heb ik nodig om mijn studio compleet te maken?

Een studiofotograaf heeft een enorme keuze aan accessoires om zijn werk gemakkelijker te maken. Om hierin de juiste keuze te maken hebben we verschillende tutorials en instructiefilmpjes gemaakt over accessoires die veel worden gebruikt in de studio. Deze vind je op de tutorial pagina, waar we alles vertellen over de inrichting van een fotostudio.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen