The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Wat heb ik nodig voor een thuisstudio?

Als hobbyfotograaf beschik je niet altijd over een fotostudio. Wil je toch portret- of productfoto's in een studio maken, dan lees je hier wat je nodig hebt voor een thuisstudio. Afhankelijk van je budget bouw je thuis een studio waar je professionele foto's maakt.

Voldoende ruimte

Voldoende ruimte

Allereerst heb je voldoende ruimte nodig om je thuisstudio te bouwen. Dit kan een ruimte in huis zijn die je nauwelijks gebruikt, maar ook een schuur of garage. Heb je geen ruimte beschikbaar? Dan schuif je de meubels in de huiskamer opzij. Voor mooie foto's is het van belang dat er om je onderwerp heen ruimte is om te bewegen. Op die manier neem je als fotograaf verschillende standpunten in. Daarnaast moet er apparatuur om je onderwerp heen staan.

Lichtbronnen

Lichtbronnen

In een studio wordt gebruikgemaakt van lichtbronnen: continu- of flitslicht. Dit kun je zo duur maken als je zelf wilt. Heb je een klein budget, dan bieden bouwlampen een uitkomst. Wanneer je wat meer te besteden hebt, schaf je een continulicht of studioflitser aan. De intensiteit van deze lichten stel je naar eigen wens in.

Lichtvormers

Lichtvormers

Op de lichtbronnen plaats je lichtvormers die de hardheid van het licht te bepalen. Bekende lichtvormers zijn softboxen, snoots en paraplu's. Zoals de naam al doet vermoeden, maakt een softbox het licht zachter. Op die manier creëer je zachte schaduwen. Het tegenovergestelde daarvan is een snoot. Deze lichtvormer bundelt het licht, waardoor het licht direct op het onderwerp valt. Hierdoor ontstaan er harde schaduwen. Je gebruikt een snoot om een klein deel te verlichten.

Egale achtergrond

Egale achtergrond

Vaak zie je een egale achtergrond bij foto's die in een fotostudio zijn gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de achtergrond niet afleidt van het onderwerp. Als er geen egale muur in de ruimte aanwezig is, creëer je een geschikte achtergrond met een grote rol papier of een laken. Soms zie je achtergronden met een motief, hier kun je ook voor kiezen. Speel bijvoorbeeld met het motief van de achtergrond en de kleding van je model.

Studiotafel

Studiotafel

Wanneer je kleine producten gaat fotograferen, is het fijn om een studiotafel te gebruiken. Op die manier werk je staand. Bij een studiotafel lopen de onder- en achtergrond in elkaar over. Hierdoor heb je geen last van de overgang in de achtergrond. Doordat de witte plaat van de tafel lichtdoorlatend is, belicht je het onderwerp ook vanaf de onderkant. Zo haal je de schaduw die ontstaat door belichting vanaf de bovenkant weg en maak je neutrale foto's.

Statief

Statief

Een statief is geen vereiste om studiofoto's te maken, maar het is wel een handig accessoire. Met een statief schiet je eenvoudig foto's vanuit hetzelfde standpunt. Je maakt een serie foto's zonder dat je beweegt. Als je een goed standpunt hebt gevonden, laat je het statief staan. Zo hoef je niet steeds op zoek naar dat ene standpunt. Wanneer je een statief gebruikt, maak je foto's zonder bewegingsonscherpte. Dit heb je bijvoorbeeld nodig bij macrofotografie.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen