The website is in Dutch. Would you rather see it in English?Geschreven door Uhro

Hoe verander ik de RAID opstelling op mijn Synology NAS?

Loop je op dit moment het risico dat je kostbare data verloren gaat doordat je gebruik maakt van 1 harde schijf? Al je data raakt verloren als de schijf kapot gaat. Het is daarom verstandig om te werken met een RAID opstelling. Hierbij combineer je 2 of meer harde schijven waardoor er altijd een schijf uit kan vallen. In dit stappenplan laat ik je zien hoe je de RAID opstelling aanpast op je Synology NAS.

Wat is een RAID opstelling?

RAID staat voor 'redundant array of independent disks'. In een RAID opstelling combineer je harde schijven om prestaties te verhogen en jezelf beter te beschermen tegen dataverlies. Hoe dit precies werkt en welke RAID opstellingen er zijn lees je op onze adviespagina.

Mogelijkheden

Van Naar Minimaal aantal schijven
JBOD RAID 1 2
JBOD RAID 5 3
RAID 1 RAID 5 3
RAID 5 RAID 6 4
SHR-1 SHR-2 4/5

Aanbeveling

Hoewel de RAID opstelling vooral afhangt van je eigen wensen, zijn er wel opstellingen die een NAS met een bepaald aantal schijfruimtes complementeert. Hieronder vind je een paar aanbevelingen.

Type NAS Aanbeveling
NAS met meer dan 3 schijfruimtes Voor een NAS met 3 of meer schijfruimtes is het gebruik van RAID 5 aan te raden. Je combineert hier snelheid en veiligheid. Houd rekening met het feit dat je hier 1 hardeschijf aan ruimte verliest.
NAS met 2 schijfruimtes RAID 5 is niet te gebruiken op een NAS met minder dan 3 schijfruimtes. Gebruik hiervoor RAID 1. Met RAID 1 spiegel je de data van de ene schijf op de andere. Zo is je data altijd veilig bij het uitvallen van 1 schijf. Let op dat de beschikbare ruimte halveert.
NAS met meer dan 8 schijfruimtes RAID 6 is te vergelijken met RAID 5. Je gebruikt alleen een extra schijf om je data veilig te stellen. Als er 2 schijven wegvallen ben je nog steeds je data niet kwijt. Je verlies wel 2 schijven aan beschikbare ruimte.

RAID opstelling aanpassen

Nu je weet welke mogelijkheden je hebt is het tijd om de RAID opstelling aan te passen. Je doet dit door middel van de volgende stappen:

 1. Open http://find.synology.com in een internetbrowser (bijvoorbeeld Google Chrome, Safari, Firefox of Internet explorer) om de gebruikersinterface van de NAS te openen. Gebruik hiervoor een computer die op hetzelfde netwerk als de NAS aangesloten is.
 2. Klik linksboven op het hoofdmenu en klik vervolgens op 'Opslagbeheer'.
 3. Er opent een nieuw scherm. Kies links in het menu van dit scherm voor 'Volume'.
 4. Kies rechts het volume en druk bovenaan op 'Beheren'.
 5. In het volgende scherm kies je de optie 'RAID-type wijzigen'. Druk hierna op 'Volgende'.
 6. Selecteer de gewenste RAID opstelling en druk op 'Volgende'.
 7. (Optioneel) Heb je nieuwe harde schijven aan de NAS toegevoegd? Selecteer deze en druk op 'Volgende'.
 8. De RAID opstelling is nu aangepast.

RAID opstelling terugzetten

Het is niet mogelijk om een RAID opstelling terug te zetten naar de oorspronkelijke opstelling zonder dat je hierbij de data op de schijven verliest. Wil je toch terug naar een eerdere RAID opstelling? Verwijder dan het volledige volume. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Open de configuratiepagina van je NAS. Gebruik hiervoor een computer die op hetzelfde netwerk als de NAS aangesloten is.
 2. (Optioneel) Maak een backup van de data op de harde schijven. Dit doe je door middel van de applicatie 'Synology Hyper Backup'.
 3. Open het hoofdmenu en selecteer 'Opslagbeheer'.
 4. Er opent een nieuw scherm. Kies links in het menu van dit scherm voor 'Volume'.
 5. Selecteer rechts het volume en druk bovenaan op 'Verwijderen'. Bevestig het verwijderen.
 6. Na het verwijderen kies je bovenaan voor 'Maken'.
 7. Kies de schijven die je wilt gebruiken en druk op 'Volgende'.
 8. Selecteer de gewenste RAID opstelling en klik op 'Volgende'.
 9. De RAID opstelling is nu aangemaakt. Het kan een paar uur duren voordat het volume volledig klaar voor gebruik is. Dit is te herkennen aan de status in het volume overzicht.
Uhro
Artikel van:
Uhro NAS specialist.

© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.108 beoordelingen