The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Sanne

Welke type geheugenkaarten zijn er?

In de zoektocht naar een geheugenkaart kom je 3 type geheugenkaarten tegen: SD, microSD en CF. Maar welke kaart is nu geschikt voor jouw apparaat? In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen de kaarten. Op deze manier kom jij gemakkelijker tot de juiste keuze.

Wat is een SD kaart?

Wat is een SD kaart

SD staat voor Secure Digital. De SD geheugenkaart is een standaard kaart en wordt in allerlei apparatuur gebruikt voor de opslag van data. Het kaartje is het beste te vergelijken met een USB stick, maar dan een platte versie. Ook in de meeste camera's plaats je een SD kaart voor het opslaan van je opnamen. Er bestaan 2 soorten SD kaarten: de SDHC (Secure Digital High Capacity) en de SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) kaart.

Wat is een microSD kaart?

Wat is een microSD kaart

Een microSD kaart is een kleine versie van de standaard SD kaart. Deze kaartjes worden gebruikt in apparaten waar een gewone SD kaart niet in past. Bijvoorbeeld in telefoons en tablets, maar ook in action camera's en drones. Door gebruik te maken van een adapter past je microSD kaart ook in een apparaat waar een standaard SD kaart in geplaatst moet worden. Er zijn twee soorten microSD kaarten: microSDHC en microSDXC

Wat is een CF kaart?

Wat is een CF kaart

CF (CompactFlash) kaarten werden voorheen veel gebruikt in professionele camera's. Het waren erg stevige kaarten met een hoge lees- en schrijfsnelheid. Tegenwoordig doen SD kaarten hier niet meer voor onder en wordt de CF kaart steeds meer verdrongen. Een CF kaart is niet geschikt voor kleine apparaten door het relatief grote formaat. Nog een reden waarom SD kaarten veel populairder zijn. Tegenwoordig werken moderne professionele camera's gewoon met een SD kaart.

Welke kaart heb ik nodig?

Welke kaart heb je nodig

Kijk eerst welk type kaart in jouw apparaat past. Daarna bepaal je welke klasse je nodig hebt. Zo is klasse 6 voldoende voor in je telefoon, maar heb je een klasse 10 kaart nodig om in 4K kwaliteit te filmen. Deze informatie vind je allemaal terug in de handleiding van je apparaat. Daarnaast laat je je keuze afhangen van de opslaggrootte. Voor het opslaan van 40 minuten film in Full HD kwaliteit heb je bijvoorbeeld 4 GB aan opslag nodig.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen