The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Iris

Airfryer versus friteuse

In een traditionele friteuse bak je frieten in olie, zodat je jouw frietjes lekker knapperig bakt. In een airfryer bak je met hete lucht voor een gezondere bereiding. Beide friteuses hebben voor- en nadelen, maar wat is nu de juiste friteuse voor jou? In dit artikel nemen we de verschillen door, zodat je de goede keuze maakt.

In het kort

Airfryer Friteuse
Frituursysteem Hete lucht Olie of vet
Gezondheid Gezonder Ongezond
Functies Frituren, bakken, grillen Frituren
Reinigen Makkelijker Moeilijker
Baktijd Iets langer Kort
Geurtjes Weinig baklucht Veel baklucht
Kosten Hoge aanschafprijs, lage gebruikskosten Lage aanschafprijs, hoge gebruikskosten

Manier van frituren

Frituren met hete lucht

Airfryer: frituren met hete lucht

Met een airfryer frituur je met hete lucht. Dit is te vergelijken met de werking van een heteluchtoven. Het is een gezonde manier van snacks bakken, aangezien er geen frituurvet of olie aan te pas komt. Frieten uit een airfryer zijn hierdoor vele malen gezonder, maar smaken niet zoals bij het frituur. Wel komen de frieten goudbruin en krokant uit de airfryer. Er komt nauwelijks baklucht vrij tijdens het bakken, waardoor je de pot gewoon op het aanrecht zet. Daarnaast bak je in een airfryer veel meer dan alleen frietjes en snacks.

Frituren in vet of olie

Friteuse: frituren in vet of olie

Bij het frituren in een friteuse worden snacks ondergedompeld in olie of vet. Nadat het vet heet genoeg is, gooi je de frieten of kroketten in de pan zodat het dicht schroeit. Snacks die je in een friteuse bakt, zijn knapperig en smaken net zoals bij het frituur. Dit betekent wel dat de snacks veel vet bevatten en hierdoor ongezond zijn. Frituren geeft een sterke baklucht af, hierdoor zet je de pan beter in de schuur of bijkeuken.

Bereidingen & baktijd

Voor frituren, bakken en grillen

Airfryer: voor frituren, bakken en grillen

Een airfryer gebruik je niet alleen om te frituren, maar ook om te bakken en grillen. Naast frietjes en snacks maak je dus nog vele andere gerechten. Denk aan het grillen van een kippenpoot of het bakken van aardappeltjes, groenten, quiches of muffins. De baktijd van een airfryer verschilt per gerecht. Over het bakken van frieten doet een airfryer gemiddeld 20 minuten. Het voordeel van een airfryer is dat deze snel opgewarmd en klaar voor gebruik is.

Voor frituren

Friteuse: voor frituren

Een friteuse is puur en alleen geschikt voor het frituren van frieten en snacks. Zo gebruik je de friteuse voor het frituren van bijvoorbeeld frieten, bitterballen of kroketten. Een friteuse bakt frieten en snacks binnen de 3 tot 5 minuten gaar en krokant. Wel moet de friteuse eerst nog even opwarmen voordat de olie heet genoeg is en je de ingrediënten erin gooit. Hoelang de friteuse moet opwarmen verschilt per model.

Verschil in kosten

Kosten hetelucht friteuse

Airfryer: duurder in aanschaf, goedkoper in gebruik

In eerste instantie lijkt een airfryer duurder. Dit komt doordat de aanschafprijs van een airfryer, in de meeste gevallen, hoger ligt dan die van een normale friteuse. Bedenk wel dat dit apparaat zuinig omgaat met energie en dat je geen liters olie hoeft aan te schaffen. Daarnaast haal je ook een apparaat in huis met meer mogelijkheden dan enkel frituren.

Kosten frituren

Friteuse: goedkoper in aanschaf, duurder in gebruik

De prijzen voor normale friteuses liggen lager dan die van airfryers. Wel moet je eens in de zoveel tijd de olie of het vet in de pot verversen. Gemiddeld gezien doe je dit nadat je de friteuse 10 keer hebt gebruikt. Houd dus rekening met deze bijkomende gebruikskosten.

Het gemak van het reinigen

Airfryer: gemakkelijk te reinigen

Het reinigen van een airfryer is heel gemakkelijk. De onderdelen worden niet zo vies als bij een friteuse, doordat je weinig tot geen olie gebruikt. Je zet de losse onderdelen gewoon in de vaatwasser, of je wast ze eenvoudig af met de hand. Daarna is de airfryer meteen weer klaar voor gebruik. Je reinigt de airfryer wel na elk gebruik, dit is bij een friteuse niet het geval.

Friteuse: moeilijk te reinigen

Het reinigen van een friteuse is wat meer werk, maar hoeft niet na elk gebruik. Je moet regelmatig het vet vervangen en dit op de juiste wijze afvoeren. Er zijn demonteerbare friteuses die het reinigen gemakkelijker maken, maar het schoonmaken van vette, aangekoekte onderdelen is altijd een vervelende klus.

Uitbreidmogelijkheden

pizzakit

Airfryer: veel uitbreidmogelijkheden

Voor Philips en Princess airfryers zijn er veel accessoires beschikbaar. Zo is er een bakvorm waarmee je taarten en cakes bakt. Een kookrekje komt van pas wanneer je een volledige maaltijd in één keer wil bereiden. Je kiest ook uit een grillplaat waarmee je vlees grilt of een pizzakit waarmee je pizza’s maakt. Let er wel op dat de accessoires geschikt zijn voor jouw merk en formaat airfryer.

dubbele frituurpan

Friteuse: geen uitbreidmogelijkheden

Een friteuse is ideaal voor het frituren van frietjes en snacks. Verder is een friteuse niet geschikt voor andere bereidingen. Voor friteuses zijn er namelijk geen accessoires beschikbaar. Je breidt de mogelijkheden van een friteuse dus niet verder uit.

Conclusie

Je kiest voor een airfryer wanneer je gezonder wilt snacken. Maar ook omdat je er diverse gerechten in bakt, grilt of braadt. Je hoeft geen frituurvet te kopen en het schoonmaken van de onderdelen gaat gemakkelijk. Frieten en snacks bak je krokant in een airfryer, maar smaken niet zoals bij het frituur. Vind je dit het meest belangrijk? Dan past een traditionele friteuse wellicht beter bij jou. Houd er wel rekening mee dat zulke snacks een stuk ongezonder zijn en dat je regelmatig nieuw frituurvet aanschaft.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen