The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Ruben

Advies over frituurpannen

Met een traditionele frituurpan frituur je frietjes en snacks in olie of frituurvet lekker knapperig. Friteuses zijn er in allerlei soorten en maten. Weet je niet welke frituurpan je moet kiezen? Lees dan verder voor meer informatie over friteuses en vind de beste frituurpan voor jou.

Frituurpan kiezen

frituurpan met friet

Frituurpannen lijken misschien veel op elkaar. Toch hebben ze een aantal verschillende eigenschappen. Stel jezelf de volgende vragen voor je een frituurpan kiest:

  • Voor hoeveel personen frituur je?
  • Is de frituurpan veilig in gebruik?
  • Wil je een friteuse met koude zone?
  • Welke extra opties wil je?
  • Is de friteuse eenvoudig te reinigen?

Voor hoeveel personen frituur je?

friteuse met friet

Een belangrijke eigenschap van een frituurpan is het laadvermogen. Dit laat zien hoeveel kilogram frietjes je in één keer bakt. Zo bereken je gemakkelijk voor hoeveel personen de frituurpan geschikt is. Heb je bijvoorbeeld een huishouden van 1 à 2 personen? Dan is een laadvermogen van 0,5 kilogram geschikt voor jou. Een laadvermogen van 1,5 kilogram is ideaal voor een groot huishouden van 5 à 6 personen.

Is de frituurpan veilig in gebruik?

frituurpan met koele wand

Een frituurpan wordt erg heet tijdens het frituren. Je wilt natuurlijk voorkomen dat iemand zijn handen verbrandt. Gelukkig hebben alle frituurpannen een koude greep. Zo blijft het handvat koud en til je veilig de mand eruit. Wil je een nog veiligere friteuse? Dan ga je voor een frituurpan met een koele wand. Hierbij blijft ook de buitenkant koud tijdens het frituren. Je hoeft bij deze friteuse dus niet bang te zijn dat je de buitenkant per ongeluk aanraakt terwijl hij heet is.

Wil je een friteuse met koude zone?

koude zone

Bij een frituurpan met een koude zone blijft het onderste gedeelte van de frituur koud. Het verwarmingselement straalt namelijk de warmte naar boven. De frituurrestjes zakken dan naar dit koude gedeelte op de bodem. Zo blijft het frituurvet waarin je bakt schoon, omdat de frituurrestjes niet verbranden. Hierdoor gaat de olie langer mee en is verversen minder vaak nodig. Daarnaast hebben sommige friteuses een vetfilter. Dit filtert na gebruik de etensresten uit de olie. Hierdoor is verversen ook minder vaak nodig.

Welke extra opties wil je?

deksel met kijkvenster

Wanneer je graag extra gebruiksgemak wilt, houd je nog met een aantal opties rekening. Zo hebben veel friteuses een temperatuurlampje dat oplicht bij de juiste baktemperatuur. Hierdoor weet je precies wanneer je de frietjes erin moet doen. Verder ga je voor een frituurpan met kijkvenster als je graag het bereidingsproces in de gaten houdt. Een andere handige extra is de geurfilter. Frituren zorgt natuurlijk voor veel baklucht. De geurfilter houdt een deel van die baklucht tegen, zodat je huis wat minder naar eten ruikt.

Is de friteuse eenvoudig te reinigen?

onderdelen in vaatwasser

Of je de friteuse eenvoudig schoonmaakt, is afhankelijk van de vaatwasmachinebestendige onderdelen. Het verschilt namelijk per friteuse welke onderdelen in de vaatwasser mogen. Zo zet je bij bijna alle frituurpannen de binnenpan en het mandje in de vaatwasser. Andere onderdelen, zoals de deksel en de behuizing, zijn maar bij een paar friteuses vaatwasmachinebestendig. Let dus vooraf op welke onderdelen er allemaal in de vaatwasser mogen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen