The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Vergelijk Canon met Nikon spiegelreflexcamera's

Als beginnende fotograaf is het vaak lastig om te kiezen tussen de verschillende spiegelreflexcamera's. Canon en Nikon zijn marktleiders op dit gebied, maar hoe kies je tussen alle modellen van deze merken? Ik heb een aantal toestellen voor de beginner getest en de grootste verschillen voor je op een rij gezet.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit Canon

Maak scherpe foto's met je Canon camera

Bijna alle Canon spiegelreflexcamera's voor beginners beschikken over een beeldsensor van 24,2 megapixels. Hiermee maak je gedetailleerde beelden. De nieuwste modellen zijn uitgerust met een geavanceerde beeldprocessor die voor een snelle verwerking van de foto's zorgt. Met sommige toestellen maak je 5 beelden per seconde tijdens continue opnamen, met andere 3. Een goede foto is natuurlijk ook scherp, dit bereik je met een uitgebreid autofocussyteem. Niet alle Canon camera's hebben evenveel focuspunten waarop je scherpstelt.

Beeldkwaliteit Nikon

Gedetailleerde beelden schieten met Nikon

Ook Nikon spiegelreflexcamera's beschikken over grote beeldsensoren waarmee je gedetailleerde beelden maakt. De beeldprocessors zijn tevens geavanceerd. Het grote verschil tussen de merken zit 'm in het fotograferen in donkere situaties. Nikon spiegelreflexcamera's beschikken over het algemeen over een hogere maximale ISO waarde. Hierdoor krijg je bij een hogere ISO waarde minder snel last van ruis in vergelijking met Canon camera's. Daarnaast beschikken de Nikon spiegelreflexcamera's voor beginners meestal over meer scherpstelpunten. Hierdoor stel je makkelijker scherp op kleine onderwerpen.

Ontwerp

Fysieke kenmerken Canon

Gewicht en grootte van Canon camera's

Canon heeft een aantal fijne compacte spiegelreflexcamera's. De Canon 200D is bijvoorbeeld 's werelds lichtste spiegelreflexcamera met kantelbaar scherm. Zo neem je het toestel gemakkelijk overal mee naartoe. Hierdoor lever je wel in op het aantal knoppen. Hoe geavanceerder de camera, hoe meer opties maar ook hoe zwaarder hij natuurlijk wordt. Maar de 800D, een instapcamera met wat meer mogelijkheden, is met zijn 532 gram nog steeds niet heel zwaar. Deze camera beschikt overigens ook over een touchscreen.

Fysieke kenmerken Nikon

Hoe groot zijn Nikon camera's en wat wegen ze?

Als je echt op zoek bent naar een compacte spiegelreflexcamera, dan ga je voor de Canon 200D. Maar Nikon biedt ook wel wat opties qua lichtgewicht en compacte spiegelreflexcamera's. De Nikon D3400 is compact vormgegeven waardoor je hem gemakkelijk met 1 hand vasthoudt. Maar dit model beschikt niet over een uitklapbaar scherm. De D5300 heeft dit wel, zo maak je er gemakkelijker selfies mee. Of opnamen vanaf een lager of hoger perspectief.

Gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid Canon

Is een Canon spiegelreflexcamera makkelijk te bedienen?

Canon spiegelreflexcamera's staan bekend om hun gebruiksvriendelijkheid. De toestellen voor beginners beschikken over een beperkt aantal knoppen wat de gebruiksvriendelijkheid bevordert. Daarnaast vinden de meeste beginners hun weg snel in het bedienen van de camera's. Alles is erg duidelijk op visuele wijze aangegeven. Daarnaast geeft Canon bij alle standen tekstuele uitleg, zodat je weet wat je met de stand kunt.

Gebruiksvriendelijkheid Nikon

Is een Nikon spiegelreflexcamera makkelijk te bedienen?

De instapmodellen van Nikon beschikken over iets ontzettend handigs: de hulpgids. Onder de knop GUIDE vind je op deze Nikon spiegelreflexcamera's een menu dat je helpt bij het maken van de beste foto. Door de voorgeprogrammeerde opties hoef je niet zelf door alle instellingsmogelijkheden. Een bijkomend voordeel: ondertussen leer je meer over de camera én over fotografie.

Connectiviteit

Connectiviteit Canon

Hoe verbind ik mijn Canon spiegelreflexcamera draadloos met mijn telefoon?

Het leuke van het draadloos overzetten van je foto's is dat je je opnamen direct via de Canon app deelt met vrienden en familie. Daarnaast gebruik je de app als afstandsbediening voor je spiegelreflexcamera. Dit is erg handig bij het maken van groepsfoto's waar je zelf ook op wilt staan. Je verbindt de meeste Canon spiegelreflexcamera's via wifi en NFC met je smartphone.

Connectiviteit Nikon

Verbind ik mijn Nikon spiegelreflexcamera met mijn smartphone?

Voor Nikon bestaat er de app SnapBridge om je camera draadloos te verbinden met bijvoorbeeld je telefoon. Hierdoor gebruik je je smartphone als afstandsbediening en deel je je opnamen direct via social media. Draadloos verbinden doe je met de Nikon 3400D via bluetooth, de D5300 werkt via een wifi-verbinding. Bluetooth wordt als handiger bestempeld omdat het de algemene wifi-verbinding niet blokkeert.

Conclusie

Zowel met Canon als Nikon spiegelreflexcamera's maak je als beginnende fotograaf opnamen van goede kwaliteit. De Nikon modellen presteren daarentegen wel wat beter in donkere situaties en hebben over het algemeen een groter aantal scherpstelpunten. Canon heeft 's werelds lichtste spiegelreflexcamera op de markt gebracht, maar die van Nikon zijn ook nog steeds met 1 hand vast te houden. Hier en daar verschillen de spiegelreflexcamera's van Canon en Nikon wat, maar het zijn goede concurrenten.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen