The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Manon

Vergelijk de compact camera met de systeemcamera

Een compact camera en een systeemcamera verschillen op het eerste oog niet veel van elkaar. Het is dan lastig om te beslissen voor welk type je gaat. Wat zijn de grootste voordelen van beide camera's en voor welke gebruiker zijn ze geschikt? Hieronder zijn de belangrijkste verschillen uiteengezet, zodat je de camera vindt die het beste past bij jouw wensen.

In het kort

Compact camera Systeemcamera
Past in je jaszak Ja Nee
Eenvoudig menu Ja Nee
Fotograferen bij weinig licht Nee Ja
Filmen in 4K Nee Ja

Formaat en gewicht

Formaat compact camera

Compact camera

De naam zegt het al: een compact camera is compact en hierdoor licht van gewicht. Je fotografeert met een ingebouwde lens die je niet kunt verwisselen. Ideaal voor als je alleen een camera nodig hebt voor fotosessies tijdens feestjes en op vakantie. De camera's hebben een optische zoom tot 85x, dat is voor deze gebruikssituaties meer dan voldoende. Een viewfinder ontbreekt vaak door de compactheid. Je bekijkt de onderwerpen direct via het scherm.

formaat systeemcamera

Systeemcamera

De prestaties van een systeemcamera doen vaak niet onder voor een spiegelreflexcamera. Dit komt door het geavanceerde systeem. Een systeemcamera is hierdoor een stuk groter en zwaarder dan een compact camera. Je kunt bij een systeemcamera wisselen van objectief. De keuze voor het type lens bepaalt deels het gewicht. Maar je hebt hierdoor wel de mogelijkheid om de camera aan te passen aan de gebruikssituatie. Zo kies je voor een groothoeklens als je op vakantie de bergen in gaat.

Bediening

Bediening compact camera

Compact camera

De meest eenvoudige compact camera's hebben een menu met een klein aantal opties. Hierdoor zijn ze vaak makkelijk te bedienen. Met de automatische optie en voorgeprogrammeerde modi maak je met 1 klik op de knop foto's. Zo hoef je niet na te denken over ingewikkelde instellingen. Als je meer mogelijkheden wilt dan pas je bij de meeste modellen zelf het diafragma en de sluitertijd aan. Op compact camera's uit het hogere segment vind je nog meer mogelijkheden tot handmatig instellen.

Systeemcamera bediening

Systeemcamera

Qua instellingen bereik je met een systeemcamera evenveel als met een spiegelreflexcamera. Je stelt de camera met de bedieningsknoppen in zoals je zelf wil. Zo pas je het diafragma, de sluitertijd en de lichtgevoeligheid aan. Je hebt hierdoor enorm veel creatieve vrijheid. Dit maakt een systeemcamera geschikt voor de gevorderde fotograaf. Daarnaast zitten er op een systeemcamera ook voorgeprogrammeerde programma's, waardoor de beginnende fotograaf er ook mee uit de voeten kan.

Sensor

Sensor compact camera

Compact camera

De sensor in je camera heeft invloed op de kwaliteit van je beelden. Hoe groter de sensor, hoe meer details je fotografeert. Daarnaast voorkomt een grote sensor dat er ruis ontstaat in de beelden bij weinig licht. In een compact camera is geen ruimte voor een grote sensor. De kleinere sensoren in compact camera's presteren minder goed in het donker. Geavanceerde compact camera's hebben een CMOS-sensor van rond de 20 megapixels die voor meer kleur en detail in je beelden zorgt.

Sensor systeemcamera

Systeemcamera

De meeste systeemcamera's hebben een Micro Four Thirds sensor of een APS-C sensor. Deze sensoren zijn een stuk groter dan die van compact camera's. Een Micro Four Thirds sensor vangt door zijn grootte voldoende licht om meer details in de foto's te brengen. De APS-C sensor is nog een fractie groter en zorgt voor nog meer details in je beelden. Een systeemcamera is hierdoor beter geschikt voor het maken van foto's in situaties met weinig licht.

Filmen

Compact camera filmen

Compact camera

Met de nieuwste compact camera's maak je video's van goede kwaliteit. De meeste toestellen hebben een videoresolutie van HD-ready of Full HD. Met HD-ready maak je video's met een resolutie van 1280 x 720 pixels, wat een scherp beeld oplevert. Full HD is met 1920 x 1080 pixels groter en laat een veel scherper beeld zien. Een groot deel van de compact camera's heeft een kantelbaar scherm dat je 180 graden kunt draaien. Voor deze eigenschap en zijn compactheid is een compact camera een ideale vlogcamera.

Filmen systeemcamera

Systeemcamera

Een aantal systeemcamera's heeft de optie tot filmen in Ultra HD (4K) of 4K Cinema resolutie. Hiermee maak je opnames in de breedbeeld beeldverhouding zoals je die ziet op een bioscoopscherm. Oftewel: je video's zijn van bijzonder goede kwaliteit. Net als compact camera's, hebben systeemcamera's in veel gevallen een kantelbaar scherm. Dit maakt ook deze camera's geschikt voor vloggen. Het voordeel van een systeemcamera is dat je werkt met verschillende lenzen voor het maken van een video.

Samengevat

Je kiest voor een systeemcamera als je meer mogelijkheden wil qua gebruikssituatie. Een compact camera is geschikt voor de fotograaf die het graag simpel wil houden. Daarnaast zijn compact camera's geschikt voor het maken van vlogs. De beeldkwaliteit is vaak erg hoog en de compactheid van de camera neem je hem gemakkelijk mee in je jaszak. Voor het maken van video's van hogere kwaliteit, kies je een systeemcamera. Hetzelfde geldt voor het maken van kwaliteitsfoto's.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen