The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Vergelijk de Panasonic Lumix GX80 met de Panasonic Lumix GX9

Beide systeemcamera's zorgen ervoor dat jij nooit meer een fotomoment hoeft te missen. Hierbij presteert het ene toestel misschien wat beter dan het andere. Daarom heb ik de Panasonic Lumix GX80 met de Panasonic Lumix GX9 vergeleken. Zodat jij uiteindelijk de beste keuze kan maken.

In het kort

Panasonic Lumix GX80 Panasonic Lumix GX9
Beeldsensor Micro four thirds, 16 megapixels Micro four thirds, 20.3 megapixels
Beeldstabilisatie Ja, 5 assig Ja, 5 assig
Videokwaliteit 4K, 30 fps 4K, 30 fps
4K functies video, foto, Post Focus video, foto, Post Focus
Draadloos verbinden Wifi Wifi en bluetooth
Kantelbaar touchscreen Ja Ja
Viewfinder Ja Ja, kantelbaar

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit Lumix GX80

Lumix GX80

Met deze camera maak je gedetailleerde beelden. Vanwege de relatief kleine Micro four thirds sensor met 16 megapixels zou je dit in eerste instantie niet verwachten. Maar een low pass filter ontbreekt, waardoor er ook signalen worden doorgegeven met hogere frequenties. Dit zorgt uiteindelijk voor meer detail in het beeld. Ook de geavanceerde beeldprocessor en de 5 assige beeldstabilisator bevorderen de beeldkwaliteit.

Beeldkwaliteit Lumix GX9

Lumix GX9

Deze systeemcamera blinkt uit in beeldkwaliteit. De foto's zijn helder van kleur en erg gedetailleerd. Dit komt door de beeldsensor met 20.3 megapixels en de sterke beeldprocessor. Ook bij dit toestel ontbreekt een low pass filter waardoor er veel dynamiek en detail in de beelden zit. De 5 assige beeldstabilisatie voorkomt bewegingsonscherpte en zorgt hierdoor voor veel scherpte.

4K functies

4K functie Lumix GX80

Lumix GX80

Voor het selecteren van een haarscherp beeld, gebruik je de 4K fotofunctie. Hierin kies je een individueel beeld uit een videoreeks geschoten in 4K kwaliteit. Dit levert je een scherpe foto op van hoge kwaliteit. Je video's zijn dus ook van 4K kwaliteit, met maximaal 30 fps. Onder de 4K functies valt ook de optie Post Focus. Hiermee is het mogelijk om na het maken van de foto een ander focuspunt te kiezen.

4K functie Lumix GX9

Lumix GX9

Ook de Lumix GX9 beschikt over de bovengenoemde 4K functies. Een 4K video neem je op met 30 frames per seconde. Met de 4K fotofunctie sla je een los frame als kwaliteitsfoto op. Zo leg je gemakkelijk een uniek moment op haarscherpe wijze vast. Ook dit toestel kent de Post Focus optie. Als je niet zeker bent over het focuspunt, kies je met deze functie achteraf eenvoudig een andere focus

Fysieke kenmerken

Fysieke kenmerken Lumix GX80

Lumix GX80

Een groot voordeel van dit toestel is zijn compactheid. De grootte van de camera werkt niet beperkend in het aantal bedieningsknoppen. Alles zit er op en aan. Daarnaast heeft het toestel een kantelbaar touchscreen. Als je meer uit de camera wilt halen, schroef je er een andere lens op voor specifieke fotografie. Ook is het mogelijk om er een externe flitser op te zetten.

Fysieke kenmerken Lumix GX9

Lumix GX9

Op de camera zit niet alleen een groot kantelbaar touchscreen, maar ook een kantelbare viewfinder. Hierdoor maak je zowel via het scherm als de viewfinder opnamen uit bijzondere hoeken. De viewfinder zorgt er zo ook voor dat je geen last hebt van de zon en reflecties tijdens het fotograferen. Het plaatsen van een andere lens en externe flitser is op dit toestel ook mogelijk. Ondanks al deze mogelijkheden is de camera toch nog lekker compact.

Conclusie

De twee systeemcamera's lijken erg op elkaar, ook qua prestaties. Toch heeft de Panasonic Lumix GX9 net iets meer te bieden. Naast een beeldsensor met meer megapixels, heeft dit toestel ook meer fysieke extra's. De GX9 heeft namelijk zowel een kantelbaar touchscreen als een kantelbare viewfinder. Hierdoor maak je via het scherm en de zoeker beelden vanuit bijzondere hoeken. Nog een voordeel ten opzichte van de GX80: de GX9 heeft naast wifi ook bluetooth.

Lumix GX80

16 megapixels, filmt in 4K Ultra HD | Met wifi, zonder NFC en bluetooth | Inclusief 12-32mm lens | Type fotografie: natuur, landschap, reis, architectuur | Optische zoom: 2,6x
459,-
op voorraad

Pluspunten

  • Het ontbreken van de low pass filter levert haarscherpe beelden op.
  • Snelle acties leg je trefzeker vast dankzij het hoge aantal afbeeldingen per seconde.
  • Filmen in 4K kwaliteit zorgt voor levensechte filmbeelden.

Minpunten

  • Je kunt niet vanuit lastige standpunten fotograferen doordat de viewfinder niet kantelbaar is.
  • Er wordt geen geheugenkaart meegeleverd.

© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 8.793 beoordelingen