The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat is het verschil tussen een lens met een Sony A mount en een E mount?

Verwarring ligt op de loer als je een lens zoekt voor je Sony camera. Want moet je nu voor een A mount of E mount lens gaan? De 'A' in A mount staat niet voor Alpha zoals sommigen soms denken. Hieronder lees je wat A mount dan wel inhoudt en wat E mount lenzen precies zijn.

Wat is het verschil?

verschil Sony A mount E mount

Hoewel de geschiedenis van de lenzen nogal complex is, is het verschil tussen de lenzen eenvoudig uit te leggen. De A mount lenzen zijn gemaakt voor digitale spiegelreflexcamera’s van Sony en de E mount lenzen voor de systeemcamera's. Daarnaast past een E mount lens zowel op systeemcamera's met een APS C sensor als een systeemcamera met een full frame sensor. De A mount lenzen zijn geschikt voor maar 1 type beeldsensor: APS C of full frame.

Welk type lens heb ik nodig?

type lens

Als je een Sony Alpha systeemcamera hebt, kies je voor een E mount lens. Het maakt dan niet uit welk type beeldsensor je hebt, de lens past zowel op een full frame als op een APS C camera. Je baseert je keuze uiteindelijk op de kwaliteit van de lens. Zoek je een lens voor je Sony spiegelreflexcamera, dan heb je een A mount lens nodig. En deze lens past dan alleen op het type beeldsensor van die camera. Dit is overigens bijna altijd een APS C sensor.

Wanneer gebruik ik een adapter?

wanneer adapter gebruiken

Er zijn lens mount adapters beschikbaar die A mount lenzen geschikt maken voor Sony E mount camera's. Zo gebruik je een A mount lens met behulp van een adapter bijvoorbeeld ook op een Sony systeemcamera. Dit is erg handig als je een nieuwe Sony systeemcamera hebt gekocht, maar nog een aantal lenzen voor een Sony spiegelreflexcamera hebt liggen.

Sanne
Artikel van:
Sanne Cameraspecialist.

© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 8.793 beoordelingen