The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue

Advies over lenzen

Het fotograferen van verschillende soorten voorwerpen en scenario's betekent gelukkig niet dat je telkens een nieuwe camera hoeft te kopen. Er is voor alles wat je wilt fotograferen namelijk een geschikt objectief. In dit artikel lichten we verschillende soorten fotografie uit, en leggen wij uit welk objectief daar volgens ons het beste bij past.

Lensvattingen

Lensvattingen

Je kunt een lens niet op elke willekeurige camera bevestigen. Een camera heeft een specifieke lensvatting, ook wel bajonet genoemd. Deze vatting bepaalt welke lens je kunt gebruiken. Naast het type lensvatting is ook de soort beeldsensor bepalend voor de juiste lens. Onze specialist legt uit welke lenzen geschikt zijn voor jouw camera.

Allround lenzen

Allround lenzen

Een allround lens is een lens met een variabele brandpuntsafstand, waardoor je ermee kunt zoomen. Op deze manier gebruik je allround lenzen voor zowel portret- als landschapsfotografie. Vaak zijn allround lenzen compact en licht van gewicht, zodat je ze gemakkelijk mee op pad neemt.

Groothoeklenzen

Groothoeklenzen

Een groothoeklens is perfect om grote voorwerpen als gebouwen of landschappen vast te leggen. Door de grote beeldhoek past er veel in beeld. Een grote beeldhoek betekent een klein brandpuntafstand. Hoe kleiner de brandpuntsafstand hoe groter de beeldhoek. Een groothoeklens kan je beeld vervormen.

Macrolenzen

Macrolenzen

Met een macrolens fotografeer je kleine voorwerpen of breng je andere voorwerpen groot in beeld. Hiervoor gebruik je een lens met een kleine brandpuntafstand en zit je dicht op je onderwerp. De vergrotingsfactor geeft aan hoe groot een voorwerp in beeld komt. De meeste macrolenzen hebben een vergrotingsfactor van 1:1.

Telelenzen

Telelenzen

Telelenzen gebruik je om voorwerpen die ver weg zijn te kunnen fotograferen. Een telelens heeft een groot brandpuntafstand en kan daardoor ver zoomen. Je gebruikt een telelens om bijvoorbeeld sport of dieren in de natuur de fotograferen. Een telelens kan groot en zwaar zijn. Gebruik in dat geval een statief voor stabiele foto's.

Fisheye lenzen

Fisheye lenzen

Met een fisheyelens creëer je vertekende, bolvormige foto's. Je kent deze beelden misschien wel van feestjes of videoclips van artiesten in de jaren 2000. Met een fisheyelens kan je experimenteren met je foto's en net even andere beelden maken dan gebruikelijk. Fisheyelenzen hebben een heel kort brandpuntafstand en een hele grote beeldhoek.

Diverse soorten fotografie

Overige soorten fotografie

Sommige soorten fotografie kun je met verschillende lenzen vastleggen. Dit is afhankelijk van de brandpuntsafstand van de lens. Zo is een brandpuntsafstand van 50mm geschikt voor portretfotografie, maar met een groothoeklens van 35mm maak je ook portretfoto's. Een variabele brandpuntsafstand maakt je lens veelzijdig.

Tips na aankoop

Tips na aankoop

Wanneer je net een nieuwe lens hebt gekocht, vind je hier een aantal artikelen hoe je jouw lens het beste kunt gebruiken. Zo lees je hoe je de lens het beste kunt verwisselen, schoonmaken en schimmel op de lens kunt voorkomen. Daarnaast lees je wat de afkortingen op je lens betekenen.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen