The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Bob

Wat is 5G en wat kan ik ermee?

In sommige landen is het er al: 5G, de nieuwe, snellere versie van mobiel internet. Ook in België komt 5G eraan en gaan binnenkort de eerste telefoons met 5G in de verkoop. Via 5G heb je sneller internet dan via 4G. Ook is de verbinding betrouwbaarder op drukke plekken. Je zal alleen niet direct kunnen profiteren van die voordelen. Hoe dat precies zit lees je hier.

Wat is 5G?

5G icoontje op je telefoon

5G, de opvolger van 4g, is een nieuwe, verbeterde versie van mobiel internet. Dankzij 5G heb je in de toekomst buitenshuis internet dat minstens net zo snel en betrouwbaar is als je wifi verbinding thuis. Waarschijnlijk komt 5G vanaf eind 2020 naar België. Je hebt daarvoor dan wel een toestel met 5G ondersteuning nodig. Op dit moment worden er al een handjevol 5G toestellen aangeboden. Daarnaast heb je een abonnement nodig dat 5G verbinding ondersteunt. Die worden wel al aangeboden.

Wat is er beter dan bij 4G?

5G sneller films downloaden dan bij 4G

De 3 belangrijkste verbeteringen bij 5G zijn een hogere snelheid, meer capaciteit en lagere latency. De downloadsnelheid van 5G zal tussen de 10 en 100 keer zo snel zijn als die van 4G. Je downloadt dan een compleet seizoen van je favoriete serie in enkele minuten. Daarnaast komt er door 5G meer ruimte op het mobiele netwerk. Hierdoor krijg je ook op drukke plaatsen, zoals in een stadion of op een festival, betrouwbaar mobiel internet. De lagere latency (minder vertraging tussen zenden en ontvangen) is vooral interessant voor bedrijven, die deze techniek bijvoorbeeld willen inzetten bij zelfrijdende auto's.

Wanneer komt 5G naar België?

5G naar Belgie

Om 5G te kunnen aanbieden moeten telecomproviders van de overheid het recht kopen om te kunnen uitzenden op bepaalde frequentiebanden. Op dit moment is er veel discussie tussen de federale overheid en de deelstaten over de opbrengst van die frequentieveiling. Daardoor is het niet helemaal duidelijk wanneer 5G in België zal worden uitgerold. De veiling zal waarschijnlijk in 2020 plaatsvinden, maar telecomproviders moeten dan ook nog nieuwe zendmasten bouwen. Daardoor zou het ook kunnen dat de uitrol van 5G pas in 2021 van start gaat.

Wat ga ik merken van 5G?

Snel internetten met 5G buiten trein

Door de vertragingen rondom de frequentieveilingen zal het nog een tijdje duren voordat 5G in België beschikbaar is. De uitrol zal tussen eind 2020 en 2021 beginnen. Hoeveel je met 5G kan hangt dan af van waar je woont. Je haalt het maximale uit 5G op hoge frequentiebanden, maar om daarop uit te zenden moeten providers extra zendmasten bouwen. Het zou dus kunnen dat je in het begin alleen in stedelijke gebieden ook daadwerkelijk sneller en betrouwbaarder internet hebt. Daarbuiten zal je aanvankelijk niet veel verschil merken met 4G.

Waarom zou ik nu een 5G toestel kopen?

5G toestel kopen

Hoewel je het komende jaar niet veel aan je 5G toestel hebt, ben je wel klaar voor de toekomst. Zodra in 2021 het 5G netwerk wordt uitgerold, profiteer je meteen van hogere snelheden en beter bereik. Als je je smartphone minimaal een jaar houdt, is een 5G toestel dus al een goed idee. Ook is je toestel in de toekomst meer waard. De komende jaren zullen er steeds meer smartphones en abonnementen voor 5G komen. Als je je toestel nog wilt doorverkopen of inruilen ben je nu beter af met een 5G toestel.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen