The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Bob

Wat is 5G en wat kan ik ermee?

In sommige landen is het er al: 5G, de nieuwe, snellere versie van mobiel internet. Ook in België komt 5G eraan en gaan binnenkort de eerste telefoons met 5G in de verkoop. Via 5G heb je sneller internet dan via 4G. Ook is de verbinding betrouwbaarder op drukke plekken. Je zal alleen niet direct kunnen profiteren van die voordelen. Hoe dat precies zit lees je hier.

Wat is 5G?

5G icoontje op je telefoon

5G, de opvolger van 4G, is een nieuwe, verbeterde versie van mobiel internet. Dankzij 5G heb je in de toekomst buitenshuis internet dat minstens net zo snel en betrouwbaar is als je wifi verbinding thuis. Waarschijnlijk komt 5G vanaf 2022 volledig naar België. Je hebt daarvoor dan wel een toestel met 5G ondersteuning nodig. Deze 5G smartphones zijn nu al te koop. Daarnaast heb je een abonnement nodig dat 5G verbinding ondersteunt. Ook die worden al aangeboden.

Wat is er beter dan bij 4G?

5G sneller films downloaden dan bij 4G

De 3 belangrijkste verbeteringen bij 5G zijn een hogere snelheid, meer capaciteit en lagere latency. De downloadsnelheid van 5G zal tussen de 10 en 100 keer zo snel zijn als die van 4G. Je downloadt dan een compleet seizoen van je favoriete serie in enkele minuten. Daarnaast komt er door 5G meer ruimte op het mobiele netwerk. Hierdoor krijg je ook op drukke plaatsen, zoals in een stadion of op een festival, betrouwbaar mobiel internet. De lagere latency (minder vertraging tussen zenden en ontvangen) is vooral interessant voor bedrijven, die deze techniek bijvoorbeeld willen inzetten bij zelfrijdende auto's.

Wanneer komt 5G naar België?

5G naar Belgie

Op dit moment is 5G in een uitgeklede variant beschikbaar. Het mobiele netwerk bestaat, maar nog niet op de maximale snelheid. In het voorjaar van 2022 veilt de overheid de frequenties onder de providers. Eenvoudig gezegd bieden de providers dan op de snelste netwerken. Na de veiling moeten de telecomproviders nog nieuwe zendmasten bouwen. De uitrol van het snelle 5G netwerk begint daarom pas vanaf eind 2022.

Wat ga ik merken van 5G?

Snel internetten met 5G buiten trein

De uitrol van het volledige 5G netwerk start pas eind 2022. Hoeveel je tot die tijd met 5G kan hangt dan af van waar je woont. Je haalt het maximale uit 5G op hoge frequentiebanden, maar om daarop uit te zenden moeten providers extra zendmasten bouwen. Het zou dus kunnen dat je in het begin alleen in stedelijke gebieden ook daadwerkelijk sneller en betrouwbaarder internet hebt. Daarbuiten zal je aanvankelijk niet veel verschil merken met 4G.

Waarom zou ik nu een 5G toestel kopen?

5G toestel kopen

Hoewel je het komende jaar niet veel aan je 5G toestel hebt, ben je wel klaar voor de toekomst. Zodra het 5G netwerk is uitgerold, profiteer je meteen van hogere snelheden en beter bereik. Als je je smartphone minimaal een jaar houdt, is een 5G toestel dus al een goed idee. Ook is je toestel in de toekomst meer waard. De komende jaren zullen er steeds meer smartphones en abonnementen voor 5G komen. Als je je toestel nog wilt doorverkopen of inruilen ben je nu beter af met een 5G toestel.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen