Wat mag er wel en niet in de koelkast?

Geschreven door Marijn

Bijgewerkt op

16 mei 2025

·

08.24

Wat mag er wel en niet in de koelkast?

De koelkast bewaart je boodschappen rond de 4 graden Celsius, zodat bacteriën en schimmels nauwelijks op eten groeien. Het is verleidelijk om zoveel mogelijk in je koelkast te stoppen, zodat je eten langer houdbaar blijft. Echter zijn er een aantal producten die niet beter worden van een koude omgeving. Lees hieronder wat je wel en niet in de koelkast bewaart.

Koelkast indeling

Aan de slag met je koelkast

Voordat je je koelkast met verse boodschappen vult, geven we je 3 tips voor wat je wel en niet in je koelkast legt.

  • Tip 1. Herken het verschil tussen koel en gekoeld bewaren.
  • Tip 2. Weet wat je in de koelkast bewaart.
  • Tip 3. Weet wat je niet in de koelkast bewaart.
Bekijk alle koelkasten
Koel of gekoeld

Tip 1: koel of gekoeld bewaren

Op de verpakking van etenswaren lees je het bewaaradvies. Echter betekent ‘koel bewaren’ iets anders dan ‘gekoeld bewaren’. Bij ‘gekoeld bewaren’ leg je het product in de koelkast. Bij ‘koel bewaren’ geef je dit product een plek waar het tussen de 12 en 15°C is, bijvoorbeeld in de voorraadkast.

Hoeveel graden is de beste koelkast temperatuur?
Dit bewaar je in de koelkast

Tip 2: dit bewaar je in de koelkast

Deze producten geef je gerust een plek in de koelkast, zodat ze langer houdbaar blijven.

  • Zuivel, vlees en vis
  • Bladgroenten, zoals sla, spinazie en andijvie
  • Koolsoorten, zoals bloemkool, broccoli en spruiten
  • Prei en bleekselderij
  • Voorgesneden groenten
  • Zacht fruit, zoals peren, perziken, kiwi’s, druiven en bessen
  • Appels
Niet in je koelkast bewaren

Tip 3: dit bewaar je niet in de koelkast

Deze producten reageren slecht op kou en bewaar je dus beter buiten de koelkast op een koele plek.

  • Tropische vruchten zoals ananas, mango, meloen, bananen en citrusvruchten
  • Vruchtgroenten, zoals tomaten, aubergine, komkommer, pepers, en avocado’s
  • Wintergroenten, zoals wortel, knolselderij, pompoen, koolraap en boerenkool
  • Smaakmakers met veel kunstmatige conserveringsmiddelen, zoals ketchup, sojasaus en sambal
  • Aardappelen, knoflook en uien
  • Brood
  • Basilicum

Heeft deze pagina je geholpen?

Artikel van Marijn

Koelkast specialist.

Marijn