The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thomas

Hoeveel graden is de beste koelkast temperatuur?

Bij ongeveer een kwart van alle huishoudens staat de koelkast op een verkeerde temperatuur ingesteld. De beste temperatuur voor het koelgedeelte is 4°C. Wanneer de koelkast geen luchtcirculatie heeft, leg je etenswaren die snel bederven onder in de koelkast. De temperatuur is hier namelijk het laagst.

De ideale temperatuur is 4°C

Koelkast temperatuur

Een temperatuur van 4°C is het beste om je etenswaren in je koelkast te bewaren. Bij een temperatuur van 4°C zijn de meeste vleeswaren namelijk het langst houdbaar. Ook de meeste groenten en fruit die je in je koelkast bewaart, zijn bij deze temperatuur lang houdbaar. Wanneer de temperatuur in de koelkast hoger is, vermenigvuldigen schimmels en bacteriën zich gemakkelijker. Hierdoor bederven je etenswaren sneller. Zet je de temperatuur lager dan 4°C, dan verspil je onnodige energie.

Temperatuur meten

Koelkastthermometer

Wanneer je koelkast geen digitale temperatuurregeling heeft, is het soms lastig om hem op 4°C in te stellen. Een speciale koelkastthermometer biedt in dit geval uitkomst. Je legt of hangt deze in de koelruimte van je koelkast om precies te weten hoeveel graden het er is. Zo kom je er gemakkelijk achter of jouw koelkast de beste temperatuur heeft om je boodschappen te bewaren.

Verschillende temperatuurzones

Temperatuurzones

Een ventilator of luchtgaten in de achterwand van de koelkast versterken de luchtcirculatie en zorgen voor een gelijkmatige temperatuur. Wanneer je koelkast niet over deze technieken beschikt, verschilt de temperatuur op sommige plekken. In dat geval is het onder in de koelkast, vlak boven de groentelade, het koudst. Dit is de ideale plek om de etenswaren die het snelst bederven te bewaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gesneden groenten of vleeswaren. In de groentelade zelf bewaar je ongesneden groenten en fruit.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 8.793 beoordelingen